Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Curling Noblesa na ledu….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Curling Noblesa na ledu…."— Transkript prezentace:

1 Curling Noblesa na ledu…

2

3 Historie 16. století v oblastech Skotska
Perth byla údajně v roce 1716 sepsána první pravidla. Organizování curlingu - „Grand Caledonian Curling Club“ (1838 ve Skotsku), následně „Royal Caledonian Curling Club“. 19. století - dále do Evropy a Severní Ameriky či na Nový Zéland. Mezinárodní curlingová federace (World Curling Federation, WCF). European Curling Federation, ECF). Český svaz curlingu (ČSC) ZOH Na hrách v letech 1932, 1988 a 1992 byl curling jako ukázkový sport. Od OH v Naganu v roce 1998 plnohodnotný 1975 ME mužů i žen a od té doby se uskutečňuje pravidelně každým rokem. evropský šampionát smíšených družstev.

4 Hřiště dráha 42,5 m na délku a minimálně 4,27 m na šířku (obvykle však 4,75 m). Jednotlivé prvky jsou na dráze vyznačeny tak, aby umožňovaly hru z obou kratších konců.  Na koncích dráhy jsou vyznačeny soustředné cílové kruhy (vzdálenost středů těchto kruhů je 34,75 m)

5 Hra Dvě čtyřčlenná družstva - „lead“ (ten vypouští jako první), dále „second“, „third“ a posledním je „fourth“. Nejčastěji se stává, že třetí hráč v pořadí je zároveň "viceskip" a čtvrtý je "skip". Skip je klíčovým hráčem - své kameny vypouští jako poslední, rozhodujícím způsobem určuje taktiku celého družstva. Pořadí hráčů a určení pozic skip a viceskip se musí určit před zápasem a nelze ho měnit. Hraje se na osm či deset kol (nazývané také pojmem „end“). Cíl - umístit a udržet co možná nejvyšší počet kamenů svého družstva co nejblíže ke středu cílových kruhů a současně v tomtéž zabránit soupeřící straně (vhodným umístěním svých odhozených kamenů nebo metením). Kameny mimo hrací pole, tedy nedostaly se za hog line, přejely za back line nebo se dotkly postranní čáry, jsou z kola vyřazovány.

6 Průběh hry…)) https://www.youtube.com/watch?v=iYcYaUBaEeI

7 Kam zasáhnout a čím …

8 Vedení kamene

9 Vozíčkáři

10 Kameny jsou drahé…


Stáhnout ppt "Curling Noblesa na ledu…."

Podobné prezentace


Reklamy Google