Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:"— Transkript prezentace:

1 Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
 4. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma:  Brännball – pravidla Jméno autora:  Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno dne:  5. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Netradiční sportovní hry

2 Brännball je pálkovací hrou.
Brännball je částečně podobný softballu a baseballu. Původem hra pochází ze Švédska, na naše území byla přenesena zaměstnanci firmy IKEA. Je určena i pro smíšená družstva či družstva s věkovými rozdíly.

3 Hřiště

4 Hřiště

5 Pálka

6 Pravidla hry - úkol hráčů na pálce
Hráči postupně ve stanoveném pořadí dle zápisu odpalují pálkou po vlastním nadhozu míč do výseče míč a tím zahajují hru. Následně položí pálku a snaží se po absolvování dráhy vymezenou metami doběhnout domů na tzv. cílovou metu“. Podle průběhu hry se může zastavit na jedné z met, které jej chrání a oběh může dokončit nebo se posunout na metu následující po odpalu dalším hráčem v pořadí.

7 Pravidla hry – úkoly hráčů v poli
Úkolem hráču v poli je útočníkům bránít v obíhání met rychlým zpracováním odpáleného míče a přihozením za hlavní čáru svému zástupci – „brännerovi“. Ten ve vymezeném prostoru a dohodnutým signálem („Bränn!“) končí rozehru a tím možnost postupu po metách. Signál je pro rozhodčího rozhodující pro posouzení úspěšnosti postupu hráčů v útoku. Hráči, kteří nebyli v tento okamžik chránění na metách (na metě může být více hráčů), jsou označeni jako „spálení“ a potrestáni vrácením na první metu. Tím se oddaluje (někdy i několikanásobně) doběh hráče, zisk bodů a často to vede k narušení pořadí hráčů na pálce (bodový přínos hráčům pole). Hráči v útoku mají více možností získávat body, proto se také snaží maximálně urychlit uvádění vlastních hráčů do hry odpalováním.

8 Další pravidla pro hru v útoku:
Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Počet pokusů o odpal není omezen. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až na cílovou metu. Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu.

9 Pravidla hry - bodování
Zisk bodů pro hráče na pálce /pálkařů/ 1 bod za oběh všech tří met a překročení cílové čáry s přerušením na některé z met 4 body za chybu brännera (překročení hlavní čáry, přesah rukou při zpracování míčku). 6 bodů za nepřerušovaný oběh na „cílovou metu“ Zisk bodů pro hráče v poli /polařů/ za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do obou rukou (i mimo výseč) za „spáleného“ – tj. za hráče, který nedosáhl mety před signálem „Bränn!“ nebo za situaci při zkrácení oběhu přes vnitřní pole. 2 body za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do jedné ruky (i mimo výseč) 5 bodů za úmyslné porušení pořadí pálkařů na pálce. v situaci „Není nikdo na pálce“ (nemá kdo odpalovat).

10 Další pravidla pro hru v poli:
Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Jeden z polařů - bränner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Bränner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Bränn!“) zavírá hru.

11 Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4nnball


Stáhnout ppt "Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:"

Podobné prezentace


Reklamy Google