zelená linka: 800 260 500 Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Finanční nástroje v ochraně přírody – aktuální stav Brno,
Eva Měráková, Lenka Jandová
Úvod do problematiky OPŽP
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Půda – složka životního prostředí
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
zelená linka: Provozování vodohospodářské infrastruktury – Podmínky přílohy č. 6 OPŽP.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Seminář pro žadatele Výzva č. 32/ Fyzická revitalizace území 22. ledna 2013 Olomouc.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Povinné náležitosti žádosti
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Prioritní osa 4 – Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program životní prostředí
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Krajský úřad Středočeského kraje
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP

Hodnocení projektů v PO Hodnotící kritéria rozdělena na dvě skupiny - ekologické kritérium s váhou 50% z celkového hodnocení - technické kritérium s váhou 50% z celkového hodnocení Ekologické kritérium – přínos pro biodiverzitu, lokalizace projektu, dopad na zvláště chráněné druhy, Technické kritérium – hledisko přiměřenosti nákladů, kvalita zpracování záměru, komplexnost a návaznost na další projekty 2

Typový projekt Projekt z oblasti podpory 6.2 – Předmětem podpory je managementové opatření v přírodní památce „Na louce“ s výskytem zvláště chráněného koniklece lučního. V rámci realizace dojde k ruční seči na 4 ha pozemku a to v červnu a v září, dále budou na jednom hektaru odstraněny výmladky nad 1 m výšky. 3

Ekologické kritérium 4

5

Technické kritérium 1. Hledisko přiměřenosti nákladů ve vztahu k efektům akce Počet bodů Náklady do 100 % Nákladů obvyklých opatření nebo do 85 % dle Katalogu cen stavebních prací (tam, kde není položka v Nákladech obvyklých opatření) 20 Nákladnější vzhledem k Nákladům obvyklých opatření do 150 % nebo Katalogu cen stavebních prací do 100 % (tam, kde není položka v Nákladech obvyklých opatření) 5 Výrazně předražené, náklady přesahují obvyklou úroveň pro daný typ opatření (tj. nad 150 % vzhledem k Nákladům obvyklých opatření, ale do 100 % dle Katalogu cen stavebních prací), odůvodněno zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny* 0 Výrazně předražené, náklady přesahují obvyklou úroveň pro daný typ opatření (tj. nad 150 % vzhledem k Nákladům obvyklých opatření, ale do 100 % dle Katalogu cen stavebních prací), není odůvodněno zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny* nebo náklady přesahují 100 % dle Katalogu cen stavebních prací 0 (zamítnutí) * Za zvýšený zájem ochrany přírody a krajiny lze považovat opatření, která splňují současně následující podmínky:  projekt je zaměřen na zachování nebo obnovu významných přírodních hodnot v dané lokalitě  opatření musí získat zároveň max. počet bodů v kritériu „Kvalita zpracování záměru z hlediska technického a technologického“ a poloviční počet bodů v ekologických kritériích (25 bodů)  zvýšené náklady jsou objektivně odůvodněné, tzn., že opatření obsahuje specifické činnosti a materiály odpovídající řešené lokalitě či předmětu projektu (tj. neobsahuje činnosti a materiály, které bezprostředně nesouvisí se zajištěním cíle předmětu podpory 6

2. Návaznost na jiná opatření Počet bodů Záměr navazuje na jiná opatření (realizovaná či plánovaná) 5 Záměr nenavazuje na jiná opatření 0 3. Kvalita zpracování záměru z hlediska technického a technologického (vhodnost navrženého řešení, náročnost následné péče) Počet bodů Záměr je optimálně navržen z hlediska naplnění cíle předmětu podpory. 15 Záměr je vhodně navržen, ale z objektivních důvodů (např. majetkoprávních vztahů k pozemkům) není zvoleno optimální řešení 5 Záměr naplňuje cíle předmětu podpory, ale není zvoleno optimální řešení a plně využito podmínek řešeného území 0 Záměr je nevhodně navržen (v záměru je hrubá chyba výrazně snižující přínos akce) 0 (zamítnutí) 4. Soulad se strategickými dokumenty Počet bodů Záměr vyplývá z plánu péče o ZCHÚ, schváleného záchranného programu, souhrnu doporučených opatření 10 Záměr není v rozporu s plánem péče o ZCHÚ, schváleným záchranným programem, souhrnem doporučených opatření nebo tyto dokumenty nejsou zpracovány 0 7

8

Hodnocení Náklady na sečení – Kč Náklady na odstranění výmladků – Kč Celkové náklady Kč Výpočet nákladovosti 4 x 2 x x = položkový rozpočet => do 100% NOO - max. počet bodů V případě svažitosti pozemku, nepřístupného pozemku, dlouhodobě neobhospodařovaného pozemku, členitosti pozemku lze přičíst příplatek až 50%. Musí být vždy doloženo v PD. 9

Typový projekt Novostavba malé vodní nádrže o ploše 0,75 ha a o akumulačním objemu při H max m 3. Spolu s MVN bude vybudována tůň o velikosti 300 m 2 a bude zrevitalizován tok pod nádrží v délce 550 m. 10

Ekologické hodnocení 1. Přínos pro biologickou rozmanitostPočet bodů Realizací záměru lze očekávat výrazný přínos pro posílení biodiverzity v rámci lokality a zvýšení ekosystémové diverzity v širším měřítku (za „výrazný přínos“ se považují záměry s kladným vlivem na druhy rostlin a živočichů uvedené v Červených seznamech* v kategorii RE (EX), CR a EN*, nebo zvláště chráněné druhy rostlina a živočichů uvedených ve vyhlášce 395/1992 Sb. v kategorii kriticky nebo silně ohrožené anebo předměty ochrany v EVL a PO) 35 Realizací záměru lze očekávat přínos pro posílení biodiverzity v rámci lokality 15 Realizace záměru je z hlediska přínosu pro biodiverzitu indiferentní (pouze pro opatření výstavba poldrů nebo soustavy poldrů o celkovém objemu do m3) 0 Realizace záměru je z hlediska přínosu pro biodiverzitu indiferentní nebo způsobí pokles biodiverzity v lokalitě (nelze očekávat přínos pro posílení biodiverzity v rámci lokality, stávající stav lokality je lepší v porovnání s předpokládaným stavem po realizaci záměru, realizací záměru dojde k nevratnému negativnímu zásahu do biotopů zvláště chráněných nebo ohrožených druhů rostlin a živočichů) 0 (zamítnutí) 2. LokalizacePočet bodů ZCHÚ, ptačí oblasti, evropsky významné lokality, území chráněné Karpatskou úmluvou 15 Území s nízkou ekologickou stabilitou či potenciálem, ÚSES, přírodní parky 5 Ostatní území 0 11

Technické hodnocení 1. Typ opatřeníPočet bodů Revitalizace vodních toků, říčních ramen, tvorba nebo obnova mokřadů a tůní 20 Obnova a výstavba vodních nádrží a zvodnělého poldru, kde součástí záměru je revitalizace toku v délce min. 200 metrů (do čehož se nepočítá úsek v délce rybníka), obnova náhonů 10 Obnova a výstavba vodních nádrží a zvodnělých poldrů, jejichž zátopová plocha bude přírodního nebo přírodě blízkého charakteru, kde součástí záměru je výstavba nebo obnova odděleného mokřadu nebo tůní o celkové velikosti min. 5 % z plochy hladiny vodní nádrže při hladině normální 3 Obnova a výstavba vodních nádrží a poldrů 0 2. Hledisko přiměřenosti nákladůPočet bodů Náklady do 100 % Nákladů obvyklých opatření nebo do 85 % dle Katalogu cen stavebních prací (tam, kde není položka v Nákladech obvyklých opatření) 15 Nákladnější vzhledem k Nákladům obvyklých opatření do 150 % nebo Katalogu cen stavebních prací do 100 % (tam, kde není položka v Nákladech obvyklých opatření) 5 Výrazně předražené, náklady přesahují obvyklou úroveň pro daný typ opatření (tj. nad 150 % vzhledem k Nákladům obvyklých opatření, ale do 100 % dle Katalogu cen stavebních prací), odůvodněno zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny* 0 Výrazně předražené, náklady přesahují obvyklou úroveň pro daný typ opatření (tj. nad 150 % vzhledem k Nákladům obvyklých opatření, ale do 100 % dle Katalogu cen stavebních prací), není odůvodněno zvýšeným zájmem ochrany přírody a krajiny* nebo náklady přesahují 100 % dle Katalogu cen stavebních prací 0 (zamítnutí) 3. Kvalita zpracování záměru z hlediska technického a technologického (vhodnost navrženého řešení a technologií ve srovnání s nejlepším možným postupem) Počet bodů Záměr je optimálně navržen z hlediska naplnění cíle předmětu podpory. 15 Záměr je vhodně navržen, ale z objektivních důvodů (např. majetkoprávních vztahů k pozemkům) není zvoleno optimální řešení 5 Záměr naplňuje cíle předmětu podpory, ale není zvoleno optimální řešení a plně využito podmínek řešeného území 0 Záměr je nevhodně navržen (v záměru je hrubá chyba výrazně snižující přínos akce) 0 (zamítnutí) 12

Hodnocení 13

Vyhodnocení Náklady na rybník – Kč Náklady na tůň Kč a Náklady na revitalizaci toku Kč Celkové náklady Kč Výpočet nákladovosti x x x 1000 = Nutné přepočíst výši dotace (( *100) + (70 000*100) + ( *70)) = ,10 % po zaokrouhlení 70% 14

NOO – příloha výzvy NOO – stanoveno na jednotlivé činnosti Stanovení nákladovosti – pomocí porovnávacího rozpočtu V případě, že neexistují NOO dochází k porovnání s katalogem cen stavebních prací Vznik a vývoj NOO Nástroj využívaný již v minulosti v Národních programech – PPK, PRŘS Stanoveno dle obvyklých nákladů na jednotlivé činnosti Vytvořeno AOPK ČR ve spolupráci s MŽP 15

Programové období Nadále využíván institut NOO Doplnění o další činnosti Stanovení NOO i na protipovodňová opatření Stanoveno dle zrealizovaných projektů v předchozím období dle skutečně vysoutěžených cen 16

Děkuji za pozornost! Ing. Květoslava Kapková Odbor ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí - Státní fond životního prostředí ČR - Agentura ochrany přírody a krajiny ČR -