PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Celosvětové ekologické problémy Zuzana Snášelová
Advertisements

Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Vliv člověka na životní prostředí
Přelidnění planety.
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Téma hodiny: Problémy Afriky
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Globální svět.
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Společenské a hospodářské prostředí
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Demografie je věda, která se zabývá:
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
ZEMĚDĚLSTVÍ.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Sahel.
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA NAŠE ZDRAVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Problémy současné Afriky
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Zemědělství – živočišná výroba
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Ekosystémy přírodní a umělé
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Chudoba.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_06_Chudoba a hlad TEMA:Člověk a.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Ekologické globální problémy
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
Sahel – nejchudší část Afriky
GLOBALIZACE.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Demografie je věda, která se zabývá:
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU

nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci je zde samozřejmě souvislost mezi bídou, špatným stravováním, zdrav. stavem obyvatelstva a produktivitou práce v rozvojovém světě

Statistika Podle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) trpí na této planetě ročně 850 milionů lidí chronickým hladem a 1 mld trpí nedostatkem potravy Každý den zemře hladem lidí. Ročně to představuje více jak 13 milionu lidí (3/4 děti), kteří umírají následkem hladu v rozvojových zemích Každé čtvrté dítě je podvyživené. Polovina všech úmrtí dětí předškolního věku těsně souvisí s podvýživou.

Oblasti pás hladu a podvýživy tvoří rozsáhlé území na S i na J od rovníku – zahrnuje téměř celou subsaharskou Afriku i jednotlivé části Asie a Latinské Ameriky v rozvojovém světě jsou dva póly hladu – „černá“ Afrika a monzunová J a JV Asie v tropické Africe žije až 90% obyvatel pod hranicí bídy

Problémy, příčiny, důsledky vysoký přirozený přírůstek vede k nedostatku potravin většina obyvatelstva je zaměstnána v zemědělství – při špatné úrodě (sucho) → hlad v rozvojových zemích často dominuje jedna plodina – strava je jednotvárná – kakao, rýže problém hladu bezpochyby souvisí s celkovou zaostalostí rozvojového světa příčinu můžeme hledat také ve stále menším množství obdělávané půdy – postup pouští a polopouští neracionální využívání půdních i vodních zdrojů, živelné pohromy, konflikty, zbrojení

Humanitární pomoc špatně fungují přerozdělovací mechanismy zemědělské produkce – mnoho lidí je odkázáno jen na humanitární pomoc mnohé země jsou nuceny dovážet potraviny – 70 zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky – to zvyšuje jejich zahraniční zadluženost velký význam má bezplatná potravinová pomoc poskytována tržními ekonomikami (USA, EU, Kanada, Austrálie ► Egypt, Etiopie, Sudán, Somálsko, Indie, Pakistán) podle odhadů FAO nedokáže 65 rozvojových zemí zabezpečit svému obyvatelstvu alespoň minimální úroveň výživy

Jak byste řešili problém světového hladu?

Řešení? další zvyšování potravinové pomoci není reálné – je třeba řešit problémy na místě je nutné překonat archaické formy zemědělské výroby, široce aplikovat zelenou revoluci, aktivněji bojovat proti degradaci životního prostředí boj proti hladu se neobejde bez regulace populačního vývoje, bez řešení ekonomických, technických i ekologických otázek moderního zemědělství v obecné rovině lze hovořit o 2 řešeních – extenzivním a intenzivním

extenzivní předpokládá další rozšíření orné půdy a pastvin – problém malé rezervy a drahá kultivace hlavní rezervy jsou v Latinské Americe a Africe intenzivní předpokládá lepší využití mechanizace, irigace, zlepšení energické vybavenosti, používání speciálních vyšlechtěných odrůd – zvýšení výnosů otázkou je - kolik lidí dokáže Země uživit (odhad mld?)

Úkoly: 1.Vysvětli pojmy: zelená revoluce, irigace. 2.Zjisti více o organizaci FAO. 3.Jaké humanitární organizace znáte?

Zdroje Globální problémy. Ústí nad Labem : Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, s. Surin [online] [cit ]. Hunger. Dostupné z WWW:. Surin [online] [cit ]. Hunger. Dostupné z WWW: ABjQ/bp-FYZsIzws/s1600/photo_verybig_ jpg ABjQ/bp-FYZsIzws/s1600/photo_verybig_ jpg Konec světa [online] [cit ]. Přírodní úkazy. Dostupné z WWW: