Jaroslav Hašek 1883 – 1923. ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osudy dobrého vojáka Švejka za Světové války
Advertisements

Odborné a vědecké práce
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Bratři Čapkové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Jaroslav Hašek PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Studium je práce s texty Úvodní přednáška. Práce s texty Tvoří východisko i základ studia Texty jako vstup – čtení Texty jako výstup – psaní Texty tištěné,
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Humorná díla Vypracoval: Robin Michálek a Milan Sklenovský.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Guy de Maupassant
Jaroslav Hašek
Vladislav Vančura 9. ročník.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Havlíček Borovský
Jaroslav Hašek
Karel Havlíček Borovský
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jaroslav Hašek. Život -publicista, novinář a spisovatel. -syn středoškolského suplenta. -K životu rodiny patřily neustálé starosti, nouze a strach o existenci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Kultura v předválečném Československu
První světová válka. Vznik československého státu.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osudy dobrého vojáka Švejka
KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ
Albert Camus ( ).
Česká próza mezi válkami
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Jaroslav Hašek 1883 – 1923

ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval na obchodní akademii. Stýkal se s českými anarchisty. Krátce pracoval v bance, ale odcestoval na Balkán podpořit makedonské povstalce potuloval se po Evropě, živil se obchodem např. se psy), několikrát byl pro své radikální názory zatčen.

ŽivotŽivot Za 1. světové války narukoval do Českých Budějovic a odjel na haličskou frontu. Několikrát se pokusil dezertovat, roku 1915 se stal příslušníkem československých legií z legií odchází a vstupuje do Rudé armády (legionáři chtěli Haška dokonce oběsit). Skrývá se před nimi v tatarských vesnicích a do vlasti se vrací až 1920 Po návratu píše svou nejslavnější knihu. Žije v Lipnici nad Sázavou, kde se skrývá společností a její ostrou kritikou kvůli působení v Rudé armádě.

TvorbaTvorba nejprve publikuje v časopisech, byl redaktorem Světa zvířat. Zde publikuje mj. články o neexistujících zvířatech povídky (napsal jich přes 1200) – humorné parodie státních úřadů a vojenských autorit Trampoty pana Tenkráta, Průvodčí cizinců a jiné satiry z cest i z domova Můj obchod se psy a jiné humoresky, Tři muži se žralokem a další 1912 – první verze Švejka, definitivní je až verze napsaná Jaroslav Hašek se stal v I. světové válce legionářem, ale později zběhl k bolševikům a stal se důstojníkem bolševické armády a členem sovětu

Osudy dobrého vojáka Švejka Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Celý název: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války jedná se o tetralogii, poslední díl Hašek nedokončil, dopsal ji jeho přítel Karel Vaněk satira a ironie, lidový humor zesměšňování rakouské monarchie výsměch lidské hlouposti, přízemnosti Švejk se stal novým literárním typem – lze jej chápat z mnoha úhlů pohledu (Prohnaný chytrák předstírající svoji hloupost? Přehnaně aktivní primitiv oddaný vrchnosti?) jazyk – mluvená čeština, vulgarismy, vojenský slang, německé výrazy

Osudy dobrého vojáka Švejka Román byl několikrát zfilmován, nejslavnější je dvojdílná verze z roku 1956 a 1957 s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli. _dvd.jpg _dvd.jpg

Osudy dobrého vojáka Švejka "Tak nám zabili Ferdinanda," řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny. Kromě tohoto zaměstnání byl stižen revmatismem a mazal si právě kolena opodeldokem. "Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?" otázal se Švejk, nepřestávaje si masírovat kolena, "já znám dva Ferdinandy. Jednoho, ten je sluhou u drogisty Průši a vypil mu tam jednou omylem láhev nějakého mazání na vlasy, a potom znám ještě Ferdinanda Kokošku, co sbírá ty psí hovínka. Vobou není žádná škoda." "Ale, milostpane, pana arcivévodu Ferdinanda, toho z Konopiště, toho tlustýho, nábožnýho:" "Ježíšmarjá," vykřikl Švejk, "to je dobrý. A kde se mu to, panu arcivévodovi, stalo?" "Práskli ho v Sarajevu, milostpane, z revolveru, vědí. Jel tam s tou svou arcikněžnou v automobilu:" "Tak se podívejme, paní Müllerová, v automobilu. Jó, takovej pán si to může dovolit, a ani si nepomyslí, jak taková jízda automobilem může nešťastně skončit. A v Sarajevu k tomu, to je v Bosně, paní Müllerová. To udělali asi Turci. My holt jsme jim tu Bosnu a Hercegovinu neměli brát. Tak vida, paní Müllerová. On je tedy pan arcivévoda už na pravdě boží. Trápil se dlouho?

Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona – mystifikace 1911 založil vlastní politickou stranu a dokonce za ni kandidoval. Ve stanovách je dokonce paragraf nařizující všeobecný alkoholismus. ia/commons/thumb/8/86/Jaroslav_H asek_- _pomnik_v_Lipnici_nad_Sazavou.jpg/ 450px-Jaroslav_Hasek_- _pomnik_v_Lipnici_nad_Sazavou.jpg pomník Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou

Sazavou_-_stary_hrbitov%2C_hrob_Jaroslava_Haska.jpg/450px- Lipnice_nad_Sazavou_-_stary_hrbitov%2C_hrob_Jaroslava_Haska.jpg org/wikipedia/commons/ thumb/d/d4/Jaroslav_Ha %C5%A1ek_- _podpis.svg/800px- Jaroslav_Ha%C5%A1ek_- _podpis.svg.png hrob v Lipnici nad Sázavou