Národní centrála S I R E N E Úřad služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Projekt „České centrum pro mobilitu v letech “ finančně podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v rámci programu EUPRO.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Evropská unie - Schengenský prostor
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
EVROPSKÝ DŮM, 28. LISTOPADU 2012 MILENA VICENOVÁ MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ KSAP Jaký vliv má střední Evropa v EU?
Kontaktní a koordinační centra
Celostátní síť pro venkov
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
CIS Cizinecký informační systém
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Policejní, justiční a schengenská spolupráce Tomáš Weiss. 6
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje Odbor cizinecké policie
Profesní inženýr nositel technických inovací Profesní titul euroinženýra a vedení registru jeho držitelů Ing. Zdenka Dahinterová EUR ING Praha
Zpráva o činnosti odboru cizinecké policie 2015.
Hraniční kontrola předmětů na vnějších hranicích spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
EEA Grants Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček,
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Obnova HW a koncových stanic v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Zase přijdou povodně, kdo nám pomůže? Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Klauzule solidarity, koordinace.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Úprava systému cizinecké policie a vytvoření relevantního datového fondu pro ROB Projekt spolufinancovaný Evropskými fondy prostřednictvím Integrovaného.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Rozšíření informačního systému OBZOR projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Individuální projekt OP VVV
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Kybernetická kriminalita
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Evropský návratový fond (ENF)
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Michal Šperling - EUREDIS
Předávání údajů o cestujících leteckými dopravci Policii České republiky projekt spolufinancovaný z ročního programu 2010 Fond pro vnější hranice.
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Zrealizované projekty z Fondu pro vnější hranice v rámci ročních programů FVH 2007, ročního programu FVH 2008 realizovaných v roce 2009.
Program spolupráce SN – CZ
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transkript prezentace:

Národní centrála S I R E N E Úřad služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR

Součást schengenské spolupráce zcela volný pohyb osob,zrušení kontrol na pozemní hranici a vnitro-schengenských letech = zcela volný pohyb osob, nové nástroje spolupráce SIS a centrály SIRENE –společná pátrací databáze SIS a centrály SIRENE –zintenzivnění policejní spolupráce (přeshraniční operace, výměna informací, společná centra, Europol)  EU – prostor bezpečnosti, svobody a práva Po připojení ČR k od se úspěšnost mezinárodního pátrání mnohonásobně zvýšila NC SIRENE dosud řešila více jak 25 tisíc vypátraných osob a věcí (např. cca 1500 osob na které byl vydán tzv. eurozatykač,stovky pohřešovaných dospělých i nezletilých osob, tisíce osob nežádoucích v schengenském prostoru, tisíce osob hledaných za účelem zjištění místa pobytu pro potřeby justičních orgánů, tisíce ukradených vozidel a dokladů atd.

Schengen/EU BE DE FR LU NL AT GR IT DK NO SE FI EE LV LT PL CZ SK HU SI MT CH ES PT IS IEGB CY RO BG LI SIS – EU stát SIS – stát mimo EU SIS – EU stát – v SIS od listopadu 2010 stát EU mimo SIS Schengenský prostor se stále rozrůstá, aktuálně o Bulharsko a Rumunsko

SIS – Schengenský informační systém = společná pátrací databáze 27 členských států - systém je povinně v členských státech používán každým policistou jako národní systém SIRENE - poskytuje základní informace v národním jazyce  doplňující informace cestou SIRENE, (tj. nemůže být SIS bez SIRENE) nejefektivnější mezinárodní policejní databáze každodenní - dosud nejefektivnější mezinárodní policejní databáze pro každodenní policejní činnost - výhody: - výhody: rychlost tj. v řádu minut ví celý Schengen, že ČR někoho hledá, široká dostupnost (v národních jazycích) tj. používá ho každý policista, četník, celník…, právní závaznost opatření stačí záznam v SIS, aby policie a justice konala, odpovědnost vkládajícího státu, on- line aktualizace tj. data jsou spolehlivá - nemá žádné společné organizační ústředí, má minimální náklady tj. dosavadní provoz a vývoj za téměř 15 let stál méně, než dílčí úkon v aktuálním projektu EK na novou databázi,

Národní centrála SIRENE JEDINÝ komunikační a informační bod pro ostatní členské státy – vše k SIS musí cestou SIRENE   stálá služba, krátké časové lhůty (časový limit 12 hodin),  dohled nad záznamy v SIS - doplňující informace, kontrola kvality, střety záznamů, koordinace zásahů  centrální kontaktní místo pro EZR, řešení i mimo SIS – úzký vztah k justici, koordinace a realizace předání, průvozů a extradic osob  ústřední místo přeshraničních operací atd.  mimo-případová agenda: fungování SIS, jednání v rámci orgánů EU (předsednictví EU), mimoresortní spolupráce, školení, legislativa Supplementary Information Request at the National Entry Doplňující informace k národnímu záznamu (v SIS) © M. Weiss

Národní centrála SIRENE Co to znamená?  podpora mezinárodní spolupráce nepřetržitě k dispozici policistům, státním zástupcům i soudcům  koordinace pátraní po osobách nebo věcech v ČR i v schengenském prostoru  koordinace spolupráce při zadržení zločince na evropský zatýkací rozkaz  koordinace některých přeshraničních operací  nové evropské postupy pro pátrání po pohřešovaných dětech, nové postupy pro centrály SIRENE, evropská školení pro operátory SIRENE, návod na používání EZR pro soudy … Supplementary Information Request at the National Entry Doplňující informace k národnímu záznamu (v SIS) © M. Weiss

Finanční mechanismus Norska Vybudování kanceláře SIRENE a příprava expertů MV ČR a Policie ČR na využívání SIS

Stručná historie projektu  předložena žádost o grant  schválení žádosti o grant  9-10/2006 podepsání Smlouvy o přidělení grantu  začátek realizace aktivit projektu  ukončení realizace aktivit projektu  oficiální ukončení projektu Příjemce grantu: Policejní prezidium ČR

Účel projektu Posílení kapacity Policejního prezidia ČR (zejména Národní centrály SIRENE) pro školení příslušníků Policie ČR k problematice schengenské spolupráce Podpora plnohodnotné integrace České republiky do schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích

Cíle projektu  Vyškolení příslušníků Národní centrály SIRENE a dalších příslušníků Policie ČŘ a expertů MV ČR v oblasti schengenské spolupráce  Vytvoření vhodných podmínky pro školení  vybudování školící místnosti  pořízení vybavení pro školení na jednotlivých útvarech Policie ČR (tj. vybavení pro školení v terénu)  pořízení školících a informačních materiálů  Přispění k vybudování pracoviště Národní centrály SIRENE  pořízení části vybavení komunikačního centra  úpravy workflow systému potřebám Národní centrály SIRENE

Rozpočet projektu  Celkové plánované náklady EUR  Oprávněné náklady projektu EUR  Neuznatelné náklady projektu EUR (vozidlo) Výše grantu EUR Výše grantu v % z celkových uznatelných nákladů85%  Projekt negeneruje žádné příjmy  Spolufinancování projektu zajištěno ze státního rozpočtu

Struktura rozpočtu

Realizace projektu (Leden 2007–Listopad 2010)

Aktivity projektu  Aktivita č. 1 - Vyškolení příslušníků Národní centrály SIRENE a expertů Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR pro práci s SIS  Aktivita č. 2 - Vytvoření vhodných podmínek pro školení  Aktivita č. 3 – Vybudování pracoviště Národní centrály SIRENE

Aktivita č.1- Vyškolení příslušníků Národní centrály SIRENE a dalších expertů MV ČR a P ČR  Školení příslušníků Národní centrály SIRENE v ČR a v zahraničí  Studijní stáže příslušníků Národní centrály SIRENE k přípravě evaluací v zahraničí  Poradenství zahraničního experta při přípravě schengenských evaluací  Poradenství zahraničního IT experta při připojování k SIS  Jazykové školení příslušníků Národní centrály SIRENE a dalších policistů k schengenské terminologii v AJ  Stáž IT expertů z Policie ČR v zahraničí / školení IT expertů v ČR  Studijní pobyt expertů z rezortu MV na regionálním letišti se zaměřením na odbavování cestujících ze zemí mimo Schengenského prostoru  Semináře pro policisty služby kriminální policie a vyšetřování v doprovodu pracovníků Národní centrály SIRENE v zahraničí  Semináře pro policisty krajských ředitelství Policie ČR (odborů mezinárodních vztahů a kontaktních center) v zahraničí

Aktivita č. 1- Školení příslušníků Národní centrály SIRENE ke každodenní činnosti v zahraničí

Aktivita č. 1- Školení policistů příslušníky Národní centrály SIRENE na jednotlivých pracovištích Policie ČR  Jihomoravský kraj České Budějovice (75 osob)  Středočeský kraj 21.,22., Praha – Zbraslav (122 osob)  Východočeský kraj Hradec Králové (94 osob)  Západočeský kraj Plzeň (99 osob)  Severočeský kraj Ústí nad Labem (103 osob)  Praha Praha (162 osob)  Jihomoravský kraj Brno (60 osob)  Severomoravský kraj Frýdek-Místek (139 osob)  Operační střediska Praha (54 osob)  Cizinecká policie Praha (35 osob)  Služba kriminální policie a vyšetřování Brno (63 osob) ═ celkový počet vyškolených policistů = osob

Aktivita č. 1 – Zahraniční stáže policistů služby kriminální policie a vyšetřování a krajských ředitelství  Služba kriminální policie a vyšetřování  Krajská ředitelství Policie ČR

Aktivita č.1- Školení příslušníků Národní centrály SIRENE v ČR zahraničními experty

Aktivita č. 2 - Vytvoření vhodných podmínek pro školení v České republice  Vybudování školící místnosti  Pořízení vybavení pro školení na jednotlivých útvarech Policie ČR (tzv. školení v terénu)  Pořízení školících a informačních materiálů

Aktivita č.3 – Vybudování pracoviště Národní centrály SIRENE  Pořízení části vybavení komunikačního centra  Přizpůsobení workflow systému (EVIN) aktuálním potřebám Národní centrály SIRENE

Prodloužení projektu  Původně plánované ukončení projektu  Výrazné úspory v čerpání nákladů v průběhu realizace projektu (cca EUR, tj.34 % rozpočtu projektu)  Prodloužení realizace projektu do  Rozšíření již realizovaných aktivit i zcela nové aktivity (např. zahraniční stáže pro policisty krajských ředitelství, školení IT expertů Policie ČR v ČR)

Přínos projektu  Vyškolení více než 1000 policistů (školitelů) k schengenské problematice  Úspěšné absolvování schengenských evaluací (mj. ČR byla jedinou z 9 nově připojovaných zemí k SIS bez připomínek k problematice školení policistů)  Plynulé a bezproblémové vkládaní záznamů do SIS (veškeré nejdůležitější české záznamy byly do SIS odeslány v průběhu prvních 3 týdnů po připojení)  Vysoký počet zásahů na záznamy v SIS – ČR se ve srovnání s ostatními (i daleko většími) členskými státy schengenského prostoru drží na 7. místě v úspěšnosti mezinárodního pátrání cestou SIS  Vytvoření vhodného pracovního prostředí a školícího zázemí v rámci Národní centrály SIRENE