Klíčové faktory(zdrojevlivu):  formální: míra moci a postavení v hierarchii  neformální: množství konexí a neformální autorita Struktura organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Organizace řízení společnosti
Projektové řízení Modul č.1.
Předmět a prameny pracovního práva
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Řídící struktury.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Klíčové faktory  formální: míra moci a postavení v hierarchii  neformální: množství konexí a neformální autorita Struktura organizace Jednání aktérů.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
Podniková ekonomika Personální činnost.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Psychologie II Sociální psychologie
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Řídící struktury, malé a velké organizace
Definice managementu.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Milada Kováříková Zuzana Moravová Hana Zákostelská
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
Osnova setkání A. Dynamika a struktura organizace
Metody personální práce 1. setkání 1. Základní informace Vyučující: Mgr. et. Bc. Ludvík Ducháček Mgr. et. Mgr.
Styl vedení, komunikace, týmová práce
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Profesní etické kodexy
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Řízení a plánování kariéry
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Model struktury strategického managementu
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
Assessment centrum.
Sociální skupiny a role
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém
Osnova setkání A. Dynamika a struktura organizace
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Organizace jako seskupení skupin – týmy
Transkript prezentace:

Klíčové faktory(zdrojevlivu):  formální: míra moci a postavení v hierarchii  neformální: množství konexí a neformální autorita Struktura organizace Jednání aktérů Určuje vytváří

 Vymezení:  zřetelné a pravidelně se opakující rysy (Child 1977).  síť explicitně definovaných nadřízenosti a podřízenosti vztahů  Charakteristiky: míra složitosti a stability  Zobrazení: organizační schéma

 Jak byste popsali neformální strukturu organizace ?  Na základě čeho vzniká ?

 Jakými konkrétními způsoby byste v pozici odborníka na personalistiku pozitivně ovlivňovali neformální vztahy ?  v pozici interního zaměstnance  v pozici externího experta

 Vztah vznikající mezi pracovníkem a organizací při námezdní práci vykonávané v podmínkách nadřízenosti a podřízenosti  Základní charakteristiky: - úplatnost práce - výsledky práce náleží zaměstnavateli - nesymetrický vztah

Formální – právní stránka Neformální – sociálně-psychologická stránka

 Vztah k předmětu a obsahu práce  Vztah k poskytovateli práce  Vztah k podmínkám, v nichž je práce konána  Vztah ke spolupracovníkům

 Platí pro ni sociálně-psychologické poznatky týkající se interpersonálních vztahů  Teorie sociální výměny – jednotlivci do vztahů vstupují a udržují je za účelem dosažení zisku, který jim vztah přináší  Její součástí je tzv. teorie vzájemné závislosti (interdependence) (Kelly, Thibaut) – interakce přinášející pozitiva a negativa

 Stupeň závislosti  Vzájemnost závislosti  Totožnost preferovaných cílů  Báze závislosti = stupeň vzájemné kontroly

 „Nelze řídit důvěru, ale důvěra je výsledkem dobrého řízení“  Které prvky mají vliv na budování důvěry v pracovním vztahu? (brainstorming)

 Řada recipročních nepsaných očekávání, která existují mezi jednotlivými pracovníky a jejich zaměstnavateli. (Armstrong)  Důležité uvědomit si i roli vlastních závazků.  Commitment  Expectation

 Rusbult, Buunk – závazek je subjektivní stránka prožívání závislosti na partnerovi  Tři zdroje závazku: - úroveň uspokojení vlastních potřeb (pokud daný vztah uspokojuje potřeby, je to důvod pro jeho zachování) - neexistence lepších alternativ - míra investic (hmotných, intelektuálních i emocionálních)

 Ze strany pracovníka:  Jistota zaměstnání  Slušný a spravedlivý způsob zacházení  Prostor seberealizace  Zapojení do rozhodování a míra vlivu  Důvěra v dodržení slibů

 Ze strany zaměstnavatele:  schopnosti  úsilí zaměstnance  ochota  oddanost  loajalita

 Většina inzerátů na pracovní místa obsahuje požadavek na „týmovost“  Příklady inzerátů: 

 Proč se v posledních letech stále více zdůrazňuje potřeba týmu?  Který trendy v moderních organizací směřují k zdůraznění důležitosti týmu?  Inspirace: Všichni musí fungovat jako tým

Tým je:  …. aktivní skupina lidí, která se zavázala, že bude harmonicky spolupracovat, mít radost z práce a bude dosahovat vynikajících výkonů.  ….vnitřně formálně nestrukturovaná malá skupina lidí, kteří v jejím rámci podávají po stanovenou dobu společný výkon.“ (Bělohlávek, Košťan, Šuleř 2001)  ….„Malá skupina lidí se vzájemně se doplňujícími dovednostmi, kteří jsou oddáni společnému účelu, pracovním cílům a přístupu k práci, za něž jsou vzájemně odpovědni.“ (Katzenbach, Smith, 1993)  …. jako celek spolupracujících lidí s časově omezeným cílem, jasnými rolemi a pravidly a s charakteristickým procesem práce. Za těchto podmínek probíhá týmová spolupráce optimálně.

 Odlišuje se tým od skupiny, seskupení…? Když ano, tak čím.  Jaké druhy týmů můžeme rozlišit?

 Poradenské  Akční  Produkční  Projektové

 Jsou týmy specifickým tématem poslední doby? Když ano, tak proč?  Zvyšuje organizace v týmech výkonnost moderních organizací?  Potřebujete tedy týmy? Pokud ano, co nám přinášejí.

Chceme, aby tým vystupoval a jednal jednotně? Pokud ano, tak jak toho dosáhnout? Jak si v týmu předávat informace?  Jaké jsou charakteristiky fungování efektivního týmu?

 Chceme měřit individuální výkon jednotlivých členů týmu? Když ano, tak jak.  Jakými metodami (na základě čeho) vybírat nové členy do týmu?  Jakými metodami rozvíjet tým?

 Rozložení týmových roli – Belbinův test  Rozložení socio-preferenčních vztahů  Sociometrie  Sociomapování: ukázkaukázka  Nástroje zkoumající organizační klima