Fašismus a komunismus Barbora Svatoňová 9. ročník 2015/2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Problémy poválečného světa
ANTISEMITISMUS A NACIONALISMUS
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
KOMUNISMUS Michal Hess.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Nástup fašismu Itálie.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Rasismus.
OBČANSKÁ NAUKA STÁTOVĚDA POLITICKÉ IDEOLOGIE
POLITOLOGIE TEST 12.
FAŠISMUS.
Charakteristické rysy československé demokracie
Počátky fašismu v ČSR.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DIKTÁTOŘI VŮDCI AUTOKRATÉ.
FAŠISMUS.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_10_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Fašismus BARBORA VÍTOVÁ, C3A POLITICKÉ HNUTÍ, IDEOLOGIE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.5 Fašismus v Itálii Název sady: Moderní dějiny
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
NACISMUS V NĚMECKU.
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Politický systém Itálie
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Totalitní režimy.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Hitlerova agrese ve 30. letech
Nástup fašismu a Benito Mussolini
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Fašismus a komunismus Barbora Svatoňová 9. ročník 2015/2016

Několik pojmů na začátek Fašismus – politická ideologie vzniklá po první světové válce. Komunismus – komunistické ideje mají předchůdce již v antice a raném novověku. Jedná se též o politickou ideologii, jejíž hlavní myšlenka je společné vlastnictví a odmítnutí třídních rozdílů lidí. Nacionální socialismus – (krátce jen nacismus) je krajně pravicová totalitní ideologie uplatňovaná diktaturou v Německu v letech 1933 – Krajní pravice – politický pojem, který se používá k souhrnnému označení ideologií se znaky centralismu, autoritářství, nacionalismu, etnocentrismu až rasismu a xenofobie.

Xenofobie – projev chování, který spočívá v odporu a nenávisti vůči všemu cizímu. Rasismus – nenávist vůči lidem jiného vyznání nebo náboženství. Etnocentrismus – názor, že kultura vlastní skupiny je nadřazena kultuře jiných skupin. Centralismus – vyhrocený nacionalismus, víra v nadřazenost jednoho národa a nenávist vůči národům ostatním. Autoritářství – forma vlády charakterizovaná silnou centrální silou a omezením práv zasahovat do politiky. Levice - obvykle je levice používána pro popis skupin podporujících změnu tradičního sociálního pořádku s cílem rovnostářštějšího přerozdělování bohatství a privilegií.

Vznik fašismu V užším a původním smyslu slova italský fašismus, tedy politické hnutí vzniklé v Itálii díky Benitu Mussolinimu. Fašismus vznikl po první světové válce a ovládl Itálii v letech Již ve 20. letech 20. století se však označení rozšířilo na příbuzná politická hnutí, strany a státní režimy v jiných zemích a stalo se tak označením typu politické ideologie. Typické rysy fašistických ideologií: rovnostářský kolektivismus, autoritativní a vůdcovský princip, vypjatý nacionalismus, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky, v němž soukromé vlastnictví musí sloužit kolektivnímu prospěchu.

Benito Mussolini (29. července 1883 – 28. dubna 1945 ) ● Byl italský premiér, politik a diktátor, spolutvůrce a průkopník fašismu. ● V roce 1915 se Benito Mussolini oženil se svou milenkou Rachel Guidi, s níž žil od roku 1910 a měl s ní dceru Eddu. Následně se jim v manželství narodili potomci: Vittorio, Bruno, Romano a Anna Marie. ● Když už bylo jasné, že nově vytvořená Italská republika nebude mít dlouhého trvání, uprchl do Milána. V dubnu1945 opustil v doprovodu své milenky Clary Petacci Miláno a prchal do Coma. Odtud pokračoval směrem na Švýcarsko. Pak se rozhodl připojit se k německému oddílu protiletecké obrany a uprchnout pod jeho ochranou do Innsbrucku, ale oddíl byl zastaven 52. partyzánskou brigádou Luigi Clerici Garibaldi a všichni Italové dostali příkaz zůstat na místě, zatímco Němci jeli dál. Mussolini si tedy oblékl německou uniformu a pokračoval v cestě do Donga, kde byla německá auta prohlédnuta a Mussolini tak byl nakonec objeven a zatčen.

● Walter Audisio, antifašistický bojovník známý jako plukovník Valerio, dostal příkaz jej popravit. 28. dubna 1945 vtrhl Valerio do Mussoliniho ložnice v selském stavení u Bonzaniga a tvrdil, že chce Mussolinimu a jeho milence pomoci k útěku. Společně pak odjeli autem k vile Belmonte, kde s Clarou Petacci opustili auto a následně byli zastřeleni. Jejich mrtvá těla byla převezena do Azzony a 29. dubna pověšena hlavou dolů na nosnících rozbombardované čerpací stanice na Piazzale Loreto v Miláně. Zpráva o jeho smrti a naložení s jeho mrtvým tělem mělo vliv na rozhodnutí Adolfa Hitlera spáchat sebevraždu (30. dubna 1945).

Mussolini (druhý zleva), jeho milenka Clara Petacci (uprostřed) a jiní fašisté lynčovaní na benzínce v Miláně

● Mussolini během 1. světové války

● Benito Mussolini za 2. světové války

● Německý nacionální socialismus (nacismus) rovněž vyrůstal z pravicově nacionalistických i levicově socialistických kořenů. Vůdce nacistů Adolf Hitler hodlal uchopit moc zhruba ve stejné době jako Mussolini, roku 1923 však selhal a Hitler se na čas dostal do vězení. ● Další příležitost mu nabídla světová hospodářská krize, během níž se Hitler roku 1933 dostal do čela státu a rychle si přisvojil diktátorské pravomoci. Také on pak brzy potlačil levičácké elementy ve své straně. ● Oproti italskému fašismu byli nacisté mnohem více rasističtí, což vedlo ke genocidě Židů a dalších skupin obyvatelstva. Agresivní nacistická mezinárodní politika nesla hlavní vinu za rozpoutání druhé světové války. Fašismus v Německu

Vlajka Třetí říše, symbol nacistické ideologie

Fašismus v současnosti ● Porážka Itálie i Německa roku 1945 vedla k zániku obou režimů a zničení fašismu jako významné politické síly. V řadě zemí včetně Česka je nyní fašistická propaganda postavena mimo zákon a i v zemích, kde tomu tak není, nemá čistý neofašismus rozhodující vliv. ● Na konci 20. století se objevila řada menších skupin a politických stran s neofašistickými myšlenkami, které se šíří po celém světě. V Německu a v jiných zemích se vliv neofašismu překrývá s neonacismem. ● Například v Itálie, Španělsku lze najít fašistické strany fungující i nyní nebo před několika lety. ● Itálie: CasaPound, Tříbarevný plamen, Nová síla, Italské sociální hnutí – národní pravice. ● Španělsko: Republikánské sociální hnutí.

CasaPound je squat v Římě a italské politické hnutí, které vychází z neofašismu. Hnutí vzniklo 26. prosinec 2003 pod vedením Gianluca Iannone. Movimento Sociale Fiamma Tricolore (česky: Sociální hnutí - Tříbarevný plamen) je italská neofašistická politická strana. Strana vznikla 27. ledna 1995 pod vedením Pino Rauti. Forza Nuova (česky: Nová síla) je italské politické hnutí, které vychází z neofašismu. Hnutí vzniklo 29. září FN má silné kořeny v katolickém tradicionalismu.

Zajímavost o fašismu V Rusku je nespočet forem fašismu,včetně pravoslavného. Za jedny z představitelů ruského fašismu jsou považováni Alexandr Dugin nebo Vladimir Žirinovskij,kteří zastávali i vysoké politické funkce. Podle ruské nevládní organizace Sova jen v letech došlo oficiálně v Rusku k 549 rasově motivovaným vraždám a skoro 3500 vážným zraněním neruskýchobyvatel. V roce 2013 bylo v Rusku jen při oficiálně registrovaných xenofobních, rasistických a ideologicky motivovaných útocích zavražděno minimálně 20 lidí, nejméně 173 lidí při nich utrpělo zranění.

Symbol fašismu:

Vznik komunismu ● Komunistické ideje mají předchůdce již v antice a raném novověku. Jako významná politická síla se vynořily v první polovině 19. století a v rámci politické levice vznikla řada směrů komunismu, lišících se jak pojetím budoucí rovnostářské společnosti, tak i navrhovanými prostředky k jejímu dosažení. ● První revolucí ovlivněnou komunistickými myšlenkami bylo povstání pařížských komunardů roku 1871, které se však udrželo jen krátce. ● Trvaleji získali komunisté moc poprvé v Rusku roku 1917, a sice říjnovou revolucí pod vedením V. I. Lenina.

Vladimir Iljič Lenin (10. / 22. dubna 1870 – 21. ledna 1924) ● Byl komunistický politik a revolucionář, vůdce bolševické strany, první předseda vlády Sovětského Ruska (1917 – 1922) a posléze Sovětského svazu ( ). ● Byl teoretikem leninismu, který definoval jako adaptaci marxismu v období imperialismu. ● Stál v čele Velké říjnové socialistické revoluce roku 1917 v Rusku, poté byl do roku 1924 de facto nejvyšším představitelem Sovětského svazu, za jehož zakladatele je všeobecně označován. ●

Leninova poslední fotografie

Lenin roku 1920

Komunismus a současnost ● Po druhé světové válce se komunismus prosadil i v mnoha jiných zemích, včetně Československa, kde komunisté vládli od února 1948 do konce roku ● Většina komunistických režimů se zhroutila v revolucích roku 1989 nebo brzy po něm, dodnes však existují v Číně a několika dalších zemích. ● Česká republika považuje komunistický režim a jeho propagaci za protiprávní.

Symbol komunismu:

Zdroje ● ● ● ●