GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
GHEYME SIBZAMINI (ATA) Perskou kuchyni lze ochutnat v různých obměnách v Íránu, Afghánistánu a Tádžikistánu. Perské pokrmy se vyvíjely po více než let, není tedy divu, že jsou dnes náležitě sofistikované. Kromě jiného perská kuchyně staví na moudrech slavných perských učenců – otce moderní medicíny Avicenny a lékaře a filozofa Rhaza, kteří hlásali, že by jídlo mělo být vyváženou kombinací tzv. teplých a studených surovin. Na mysli však neměli teplotu pokrmu, ale jeho schopnost tělo zchladit a osvěžit, nebo naopak uvolnit energii a zahřát. Výhodou takto vyvážené stravy je, že lahodí nejen chuťovým buňkám, ale i bříšku a dobře se tráví. V perské kuchyni najdeme hlavně recepty na úpravu hovězího, jehněčího a kuřecího masa, ryb a mořských plodů. Jako příloha se obvykle podává chléb nebo dušená rýže basmati. Koření se čerstvými bylinkami a rozhodně neplatí české rčení o vzácnosti šafránu – perská kuchyně jím totiž vůbec nešetří!
“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: 800 G HOVĚZÍHO NEBO JEHNĚČÍHO MASA PERSKÉ SUROVINY A KOŘENÍ PRO TENTO RECEPT SEŽENETE 1 VELKÁ CIBULE NAPŘÍKLAD V OBCHODĚ KHORSHID. SŮL, PEPŘ A CHILLI PODLE CHUTĚ 1 SKLENKA (2DL) ŽLUTÉHO HRACHU „LAPE“ DOBA PŘÍPRAVY: 2 HODINY (Z TOHO ASI 75 MIN VAŘENÍ) 2-3 POLÉVKOVÉ LŽÍCE RAJSKÉHO PROTLAKU 3 SUŠENÉ LIMETKY NASYTÍ: 4 OSOBY 1/2 LŽIČKY KURKUMY ŠPETKA SKOŘICE 1 LŽIČKA RŮŽOVÉ VODY ROSTLINNÝ OLEJ 2 VELKÉ BRAMBORY ŠAFRÁNKHORSHID Postup: Oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Cibulku odhrněte na pánvičce na stranu, abyste měli místo pro osmažení kurkumy. Asi po minutě přidejte na kostky nakrájené maso, které smažte, dokud nezhnědne. Osolte a opepřete podle chuti. Zvlášť v hrnci si předvařte přebraný a umytý hrách – jen dejte pozor, abyste ho nerozvařili - měl by být polotuhý.
V dalším hrnci na oleji osmahněte rajský protlak. Připravte si limetky – zalijte je vroucí vodou, poté nádobu zatěžte a nechte je louhovat. Nakonec limetky propíchněte na několika místech vidličkou a zbavte je jader. Nyní podlijte maso na cibulce vodou a do hrnce přidejte protlak spolu s vylouhovanými limetkami. Máte-li rádi pálivější jídla, je čas přidat chilli! Směs vařte na mírném ohni hodinu až hodinu a čtvrt (v tlakovém hrnci minut). Půl hodiny před odstavením (po 15 minutách v tlakovém hrnci) přidejte žlutý hrách a guláš dovařte, až bude maso jemné a měkké. Pro zajímavější chuť přidejte špetku skořice a/nebo růžovou vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Podle chuti je můžete přidat přímo do guláše, aby změkly nebo je servírovat osmažené a křupavé. Guláš podávejte s dušenou rýží basmati, kterou ozdobte šafránem – ten si připravíte tak, že několik sušených lístků rozdrtíte v hmoždíři a zalijete je trochou vroucí vody. Tuto tmavě oranžovou tekutinu pak smícháte s několika lžícemi již uvařené rýže. A pak už se jen chlubte vaším perským gulášem!
DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016