GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mladé choroše šupinaté jsou šťavnaté a chutné…
Advertisements

Podzimní houbová směs Místo pro snímek směsi hub….
Houbový koláč s parmezánem
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jak uvařit guláš a´la Kočka
Fazole Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako tyčkové či keříčkové fazole,. Od začátku kvetení tvoří stále lusky, které se dají v kuchyni upotřebit.
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
K přípravě používejte jen zdravé a tvrdé houby
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Pěstovaná hlíva ústřičná
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Smrže vysoké a nádivka 2x jinak
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Místo pro snímek směsi hub…. Houbařovy závitky Suroviny: Náplň: Směs hub (nevynechejte ucho Jidášovo), kuřecí plátky, cibule, česnek, řapíkatý.
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Příprava vepřových vnitřností
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Štědrovečerní večeře.
PRO POKRAČOVÁNÍ STISKNĚTE ZDE: POKRAČOVAT. PŘIPRAVTE SI: 4 KIWI 2 POMRANČE 4 LŽIČKY TEKUTÉHO MEDU 4 MENŠÍ SKLENICE KDYŽ MÁTE PŘIPRAVENO: POKRAČOVAT.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Houby a ryby… Místo pro snímek směsi hub…. Připravené suroviny poskládejte do pekáčku…
Omáčky.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
KUŤJA (Oksana) 24/12/15 | Recept | UkrajinaUkrajina
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
BANÁNOVÉ CHIPSY (Mustafa) 20/08/15 | Recept | GhanaGhana
KUTILK (Alan) 02/09/15 | Recept | SýrieSýrie
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
B o r š č Příprava výtečné Ruské polévky fecit Kristian Svoboda.
BÚZ (Jagarmaa) 10/09/15 | Recept | MongolskoMongolsko
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
SUŠENKOVÝ SALÁM (Melisa) 22/01/15 | Recept | IrákIrák
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ČEPAUGŠ (Anita a Zulaj) 21/01/15 | Recept | Č e č ensko Č e č ensko
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Kookoo sabzi (Ata) 12/08/15 | Recept | Írán
Treska na konžský způsob
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Složitá obsluha fondue
Gruzínský lilkový salát s barevnými paprikami
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
Jaké druhy rýže vybrat a jak je připravit
Transkript prezentace:

GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán

GHEYME SIBZAMINI (ATA) Perskou kuchyni lze ochutnat v různých obměnách v Íránu, Afghánistánu a Tádžikistánu. Perské pokrmy se vyvíjely po více než let, není tedy divu, že jsou dnes náležitě sofistikované. Kromě jiného perská kuchyně staví na moudrech slavných perských učenců – otce moderní medicíny Avicenny a lékaře a filozofa Rhaza, kteří hlásali, že by jídlo mělo být vyváženou kombinací tzv. teplých a studených surovin. Na mysli však neměli teplotu pokrmu, ale jeho schopnost tělo zchladit a osvěžit, nebo naopak uvolnit energii a zahřát. Výhodou takto vyvážené stravy je, že lahodí nejen chuťovým buňkám, ale i bříšku a dobře se tráví. V perské kuchyni najdeme hlavně recepty na úpravu hovězího, jehněčího a kuřecího masa, ryb a mořských plodů. Jako příloha se obvykle podává chléb nebo dušená rýže basmati. Koření se čerstvými bylinkami a rozhodně neplatí české rčení o vzácnosti šafránu – perská kuchyně jím totiž vůbec nešetří!

“ ” NA PŘÍPRAVU POTŘEBUJEME: 800 G HOVĚZÍHO NEBO JEHNĚČÍHO MASA PERSKÉ SUROVINY A KOŘENÍ PRO TENTO RECEPT SEŽENETE 1 VELKÁ CIBULE NAPŘÍKLAD V OBCHODĚ KHORSHID. SŮL, PEPŘ A CHILLI PODLE CHUTĚ 1 SKLENKA (2DL) ŽLUTÉHO HRACHU „LAPE“ DOBA PŘÍPRAVY: 2 HODINY (Z TOHO ASI 75 MIN VAŘENÍ) 2-3 POLÉVKOVÉ LŽÍCE RAJSKÉHO PROTLAKU 3 SUŠENÉ LIMETKY NASYTÍ: 4 OSOBY 1/2 LŽIČKY KURKUMY ŠPETKA SKOŘICE 1 LŽIČKA RŮŽOVÉ VODY ROSTLINNÝ OLEJ 2 VELKÉ BRAMBORY ŠAFRÁNKHORSHID Postup: Oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Cibulku odhrněte na pánvičce na stranu, abyste měli místo pro osmažení kurkumy. Asi po minutě přidejte na kostky nakrájené maso, které smažte, dokud nezhnědne. Osolte a opepřete podle chuti. Zvlášť v hrnci si předvařte přebraný a umytý hrách – jen dejte pozor, abyste ho nerozvařili - měl by být polotuhý.

V dalším hrnci na oleji osmahněte rajský protlak. Připravte si limetky – zalijte je vroucí vodou, poté nádobu zatěžte a nechte je louhovat. Nakonec limetky propíchněte na několika místech vidličkou a zbavte je jader. Nyní podlijte maso na cibulce vodou a do hrnce přidejte protlak spolu s vylouhovanými limetkami. Máte-li rádi pálivější jídla, je čas přidat chilli! Směs vařte na mírném ohni hodinu až hodinu a čtvrt (v tlakovém hrnci minut). Půl hodiny před odstavením (po 15 minutách v tlakovém hrnci) přidejte žlutý hrách a guláš dovařte, až bude maso jemné a měkké. Pro zajímavější chuť přidejte špetku skořice a/nebo růžovou vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Podle chuti je můžete přidat přímo do guláše, aby změkly nebo je servírovat osmažené a křupavé. Guláš podávejte s dušenou rýží basmati, kterou ozdobte šafránem – ten si připravíte tak, že několik sušených lístků rozdrtíte v hmoždíři a zalijete je trochou vroucí vody. Tuto tmavě oranžovou tekutinu pak smícháte s několika lžícemi již uvařené rýže. A pak už se jen chlubte vaším perským gulášem!

DOBROU CHUŤ! DOBROU CHUŤ! Proudly created by maasha 2016