Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stacionární magnetické pole
Advertisements

Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Skalární součin Určení skalárního součinu
MAGNETICKÁ INDUKCE.
Digitální učební materiál
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Částice s nábojem v magnetickém poli
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_16 Tematická.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Číslo-název šablony klíčové aktivity III/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_112.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Elektromagnetická indukce 2
Nestacionární magnetické pole
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
WEHNELTOVA TRUBICE.
Základy elektrotechniky Silové účinky magnetického pole
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _636 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Magnetické pole pohybující se náboje
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Homogenní elektrostatické pole Jakou silou působí elektrické pole o napětí U = 100 V na elektron, je-li vzdálenost elektrod 1 cm? Jaké mu uděluje zrychlení?
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _635 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vznik a znázornění magnetického pole
7.4 Elektrostatické pole v látkách 7.5 Energie elektrostatického pole
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech 1 Změny pole permanentního magnetu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Magnetické pole pohybující se náboje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
WEHNELTOVA TRUBICE.
ČÁSTICE S NÁBOJEM V MAGNETICKÉM POLI.
Střídavý proud - 9. ročník
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické pole – částice s nábojem AutorHana Hrádková Tematický okruhFyzika RočníkSeptima, třetí ročník Datum tvorbyříjen 2012 AnotaceCílem prezentace je seznámit studenty s chováním nabitých částic v magnetickém poli. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce studentů u PC. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Částice s nábojem v magnetickém poli

Na částici s nábojem Q, která se pohybuje v magnetickém poli (v ┴ B), působí magnetická síla F m (Na „vodič“, v němž se nosiče náboje pohybují, působí síla)

Směr magnetické síly je určen nábojem. Užijeme Flemingova pravidla levé ruky (směr proudu je směr kladné částice) Síla je v každém okamžiku kolmá k magnetické indukci B i k rychlosti částice v.

Na částici s nábojem působí síla kolmo na vektor rychlosti částice se pohybuje po kruhové trajektorii – magnetická síla je silou dostředivou:

Demonstrace pohybu elektronu v magnetickém poli Jfmelero, CC BY-SA tripetaLorentzP.svg&page=1 tripetaLorentzP.svg&page=1 televize/folder/princip_obrazovky_2 Magnetické pole způsobilo vychýlení trajektorie částic.

1.úkol: Elektron se pohybuje ve vakuu rychlostí o velikosti m.s –1 v homogenním magnetickém poli o magnetické indukci 0,1 T. Určete velikost síly, která na elektron působí, jestliže směr rychlosti elektronu je kolmý na směr indukčních čar. Řešení:

Řešení: magnetická síla F m = Bev je silou dostředivou F d = mv 2 /r 2.úkol: Ve vakuu se elektron pohybuje rychlostí o velikosti 10 4 km.s –1 v homogenním magnetickém poli o magnetické indukci –3 T. Vektor rychlosti je kolmý na směr indukčních čar. Určete poloměr kružnicové trajektorie elektronu.

Řešení: Pomalejší, poněvadž jejich trajektorie má menší poloměr 3.úkol: Elektrony vlétají různou rychlostí do homogenního magnetického pole kolmo k magnetickým indukčním čárám. Které elektrony se více odkloní od původního směru, rychlejší, nebo pomalejší? Odpověď zdůvodněte.

Lorentzova síla Jestliže se částice s nábojem pohybuje současně v elektrickém a v magnetickém poli, působí na ni jak síla elektrická F e, tak síla magnetická F m. Výslednicí obou těchto sil je Lorentzova síla.

Elektrony v magnetickém poli

Zdroje: LEPIL, Oldřich; ŠEDIVÝ, Přemysl. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2009, ISBN rentzP.svg&page=1 rentzP.svg&page=1 televize/folder/princip_obrazovky_2 televize/folder/princip_obrazovky_2