VYPRACOVALY: ZUZANA KEISLEROVÁ BARBORA TOMÍČKOVÁ LUCIE ROŽNOVSKÁ MICHAELA BERNÁTKOVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Advertisements

Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Informace k přijímacímu řízení obor Matematická studia.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_19 TÉMA: ČESKÝ JAZYK.
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Bůh je moje jistota..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Vůdcovství – leadership část 2.
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
STANOVENÍ OSOBNÍCH CÍLŮ A KROKY K JEJICH DOSAŽENÍ
Ticháček s nimi hledá cestičky…
Funkční styly Funkční styl je způsob cíleného výběru
Když slova nestačí Prezentace.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Kdo s koho?!.
Zlaté pravidlo.
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Logika a metody výběru vzorku
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Poměr v základním tvaru.
Téma (název prezentace)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Doplněk (verbální atribut)
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Úloha vůdců, úloha vůdcovství
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…)
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Do Finska, Číny a zase zpátky do Ostravy Stipendista města Ostravy
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4
Poměr v základním tvaru.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
Přijímací řízení pro školní rok 2019/20
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Každý den jsme trochu starší…
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Transkript prezentace:

VYPRACOVALY: ZUZANA KEISLEROVÁ BARBORA TOMÍČKOVÁ LUCIE ROŽNOVSKÁ MICHAELA BERNÁTKOVÁ

„Život je jen náhoda“ Našim úkolem bylo zjistit, jakou roli hraje v životě náhoda. V první části jsme napsaly fejeton, který popisuje fiktivní příběh, ve kterém sehrála náhoda důležitou úlohu. Následně jsme tuto úlohu zpracovaly matematicky. V závěru prezentace jsme tuto náhodu zhodnotily.

Teoretická část z českého jazyka a literatury Před napsáním fejetonu jsme si zopakovaly pojmy z oblasti funkčního stylu, především jazykové prostředky typické pro funkční styl a rozdělení publicistických žánrů.

Fejeton - „Život je jen náhoda“ Ano, ano. Dostalo se to i ke mně. Jak se tomu říká? MATURITA! To je to správné slovo a ještě má k sobě kamaráda – VYSOKÁ ŠKOLA. Ou, to už zní hůře. „Musím se tomu nějak postavit a pořádně se připravit!“ To jsou slova snad každého člověka, který je před tuto hrůzu postaven, ale už jen tak polovina je schopna s tím něco dělat a tak jsem to měla i já. I když, co si budeme nalhávat. Já od začátku věděla, že to tak dopadne. Nemyslete si, že by mě to netrápilo, ale ta moje lenošská povaha…! Ani skutečnost, že na školu se hlásí asi 300 a já bych se měla dostat mezi 15 prvních, mě moc nepostrčila k tomu, abych změnila své zájmy a upřednostnila studium před jinými záležitostmi.

Fejeton - „Život je jen náhoda“ Dny se mi krátily a já s hrůzou zjistila, že se přiblížil den mých přijímacích zkoušek. A co se nestalo? Zaspala jsem! Sice ne o moc, ale i tak jsem jela po dálnici jako drak a v 10:05 jsem vtrhla do své přidělené třídy. U vchodu už mě málem nechtěli pustit, jelikož jsem přijela pozdě, když jsem ale vše odůvodnila provozem na dálnici, přivřeli všechny oči a pustili mě dál.Hned jsem usedla a začala psát test TSP.

Fejeton - „Život je jen náhoda“ Asi si dokážete představit, s jakými pocity jsem vyplňovala arch a počítala úkoly. Byla to hrůza! Měla jsem pocit, že by bylo lepší, kdybych jsem všem urovnala papíry na stole, srovnala lavice do řad, přerovnala propisky na stole, umyla okna, vytřela podlahu…všechno by v tu chvíli mělo větší smysl než psát ten test. Bezmoc se mi snad chrlila i z uší. Zaškrtávala jsem pomalu ani nevím co a po větě „Tak, končíme. Odložte, prosím, své propisky a odevzdejte archy.“ se mi udělalo poněkud nevolno. Cestou zpátky domů jsem si říkala, že to nevadí, že to za rok můžu zkusit znovu.

Fejeton - „Život je jen náhoda“ Druhý den jsem se vzbudila a nějak se přiměla k tomu, že tedy alespoň té maturitě ukážu, že se umím prát a nevzdám se a začala jsem se učit. Měla jsem den před osudným dnem. Nervy v kýblu, mohla bych je prodávat po celém světě, to bych si vydělala! S nikým jsem nemluvila, nejedla, nic mi už nešlo do hlavy nacpat a po tom, co jsem byla celý den zavřená v pokoji a bloumala nad svým zatraceným životem, jsem šla dolů a na stole na mě koukala naducaná obálka s logem Univerzity Palackého.

Fejeton - „Život je jen náhoda“ Vytřeštila jsem oči. Co? UŽ?! Jako na popravu jsem šla pro nůž, abych mohla obálku otevřít. Otevřu a čtu „…byla přijata na základě přijímacích testů TSP…“. ÁÁÁÁÁÁ! Lítám po kuchyni jako divá, křičím, pláču, běhám, zakopnu, padám, zvedám se, letím, křičím… Mé pocity byly neskutečné! Víte, s jakou lehkostí jsem šla druhý den do školy pro samé výborné? No s největší!

Teoretická část z matematiky Následoval druhý úkol, před kterým jsme si nastudovaly pojmy z oblasti základního výpočtu pravděpodobnosti, jako je náhodný jev, četnost a náhodná čísla.

Jak velkou pravděpodobnost mám, že se dostanu na vysokou školu svých snů? Na vysokou školu (Univerzita Palackého, Pedagogická fakulta) se hlásí určitý počet lidí -> Vypočítáme si průměr hlásících se studentů za posledních 5 let: = 1690 Ø = 1690÷5 Ø= 338

Jak velkou pravděpodobnost mám, že se dostanu na vysokou školu svých snů? Počet lidí, které přijmou je pouhých 15 v jednom ročníku. p = 15÷338 p = 0,04437 p*100 = 4,437% Pravděpodobnost, že se dostanu na vysokou školu snů jsou pouhé 4,4%!

Zhodnocení projektu Dle našeho názoru náhoda měla pozitivní funkci pro úspěšné přijetí na univerzitu. Avšak v tomto případě je těžké určit, zda by tato pozitivní náhoda mohla pomoci i dalším uchazečům o studium.