Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Bezpečnostní kultura a moderní přístup k bezpečnosti v letecké dopravě
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Nástroje územního plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Zvyšovaní bezpečnosti v letecké dopravě
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Normy a postupy pro provoz CUAV Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI CIVILNÍHO LETECTVÍ LUDMILA CRHOVÁ
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Začlenění informací do centrální evropské evidence Hlášení událostí Analýzu a využití informací pro bezpečnost v civilním letectví Ochranu důvěrnosti.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
O čem to bude Úvod do informačního systému Ing. Radan Kasal
ALV – Informace ÚCL pro Valnou hromadu ALV ČR doc. Ing. Jindřich Ploch, CSc. Generální ředitel.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Smlouvy o provozování drážní dopravy a jejich změny Ing. Petr Šlachta Setkání s dopravci, Praha 30. a
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Koncepce nového zákona o VTZ
Poznatky z kontrol agentur práce
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Sociální šetření a legislativa
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
územního plánování na obcích v roce 2007
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Právo EU - nové „Základní nařízení“
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Úřad vlády České Republiky
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
“Investiční a údržbářské práce na čerpacích stanicích “
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL

2 OBSAH: Systém bezpečnosti a ochrany civilního letectví v ČR Systém dle Zákona o civilním letectví Stávající stav (šetření LN) Rekapitulace stávajícího stavu SAFA Letecká nehodovost v roce 2003 Návrh opatření Kontakty

3 motto : „ EASA – VYSOKÁ JEDNOTNÁ BEZPEČNOST V CIVILNÍM LETECTVÍ“ Systém bezpečnosti a ochrany civilního letectví v ČR Safety + Security (Bezpečnost + ochrana) Security Letecká nehoda (LN, VI, I) Právní prostředí Zákon o civilním letectví legislativa EU letecké předpisy (JAR, L,...) Vydávání licencí a oprávnění SAFA Audity ÚZPLN ÚCL Audity Kontroly Určení příčin LN Upřesňující informace *) Vypracování závěrečné zprávy Nápravná opatření Prevence Poznámka: Změnou Zákona o civilním letectví byl zřízen Ústav pro technické a odborné zjišťování příčin leteckých nehod. ÚZPLN určuje příčinu letecké nehody a také vede statistiku LN. *) návrh bezpečnostních doporučení (§ 55 b, odst. 4 LZ)

4 Vypracování závěrečné zprávy Závěrečná zpráva ústavu nemá právní důsledky pro případné řízení vedené ÚCL, jedná se pouze o dokument ÚZPLN Zpráva ÚZPLN v zásadě není použitelná jako důkaz pro správní řízení – není znaleckým posudkem.

5 Systém šetření LN, VI, I Provozovatel ÚCL ÚZPLN Dohody o koordinaci ÚZPLN a ÚCL Dodatku č. 1 k Dohodě o koordinaci Předání letadla a materiáluPředání letadla a materiálu Systém dle Zákona o civilním letectví Nastavení systému za pomoci:

6 Předání letadla a materiálu předání letounu Z-37A, OK-HYA –ÚCL předal letoun Z-37A, OK-HYA ÚZPLN, který bude používán k dopravě inspektorů k nehodám. Letoun bude provozován v budoucnu pro výkon státní správy. –ÚCL předal materiál – pomůcky, které byly používány k šetření nehod.

7 Rekapitulace stávajícího stavu považovat rok 2003 za 0 stav nastavení systému od roku 2003 jsou nastaveny mechanizmy mezi ÚZPLN a ÚCL k toku informací nastavení tohoto systému zvyšuje objektivitu při šetření leteckých nehod (nezávislost ÚZPLN) statistika leteckých nehod je v kompetenci ÚZPLN výstupy z šetření leteckých nehod, uplatnění opatření, včetně komunikace se zainteresovanými složkami náleží ÚCL správní řízení provádí ÚCL, v případě SLZ provádí správní řízení MD ČR

8 CÍLOVÝ STAV: Závěrečná zpráva s návrhy preventivních (bezpečnostních) opatření dle L 13 Hl.6 čl. 6.4 – 6.10

9 SAFA V roce 2003 na letištích v ČR provedeno 27 kontrol SAFA. Nálezy 3. kategorie => na závady písemně upozorněn provozovatel i Úřad státu zápisu do leteckého rejstříku. Zvýšená pozornost v roce 2004 u provozovatelů, u kterých byly zjištěny závažnější závady. Na doporučení ECAC a JAA budou kontroly ve větší míře zaměřeny na provozovatele přepravy cargo. NálezPočet 1. kategorie6 2. kategorie4 3. kategorie5

10 SAFA (pokračování)

11 Letecká nehodovost v roce 2003

12 Letecká nehodovost v roce 2003 ÚCL obdržel pouze 14 závěrečných zpráv a z toho 3 na SLZ (pilot ČSA alkohol, 2x parašutista) cílem dohod mezi ÚCL a ÚZPLN je: a)zkrátit čas k vydání předběžné zprávy ÚZPLN na nezbytně nutnou dobu b)zkrátit čas mezi událostí a závěrečnou zprávou na nezbytně nutnou dobu c)ÚCL po obdržení předběžné nebo závěrečné zprávy provádí ihned preventivní opatření k zajištění bezpečnosti letového provozu d)ÚCL poskytne specialisty z řad svých zaměstnanců v případě požadavku ÚZPLN e)tato tabulka bude znovu zpracována a vyhodnocena v roce 2005

13

14 Návrh opatření 1.ÚCL připravuje vnitřní opatření k toku informací k nehodám a incidentům, které dostane z ÚZPLN a od leteckých provozovatelů = > zabezpečení prevence v celé oblasti letectví. Termín: březen 2004 –toto opatření vycházelo ze stavu vyhodnocení nehod a incidentů v roce 2003, které z pohledu ÚCL bylo nedostatečné 2.V souvislosti se vstupem do EASA se ÚCL v preventivní činnosti zaměří na stabilitu syst. opatření (audity, kontroly) 3.seminář s examinátory – naplánován IMZ s pověřenými examinátory ÚCL; zde bude proveden rozbor jejich činnosti za rok 2003; examinátoři budou seznámeni s postupy a požadavky ÚCL na přezkoušení examinátorů a provozovatelů Termín: březen 2004

15 Návrh opatření (pokračování) 4.ÚCL bude podporovat změnu v Zákoně o civilním letectví, případně změnu vyhlášek vydávaných MD (... postavení ÚZPLN) 5.Zaměření pozornosti na LOW – COST –k uvážení MD – zefektivnění systému LOW – COST za pomoci ÚCL => před vydáním povolení či licence ÚCL provede celý proces, následně bude referovat MD o tom, že daná společnost je připravena => MD následně vydá licenci 6.na internetových stránkách ÚCL: –budou operativně umisťovány informace a závazná opatření k nehodám a z toho vyplývající preventivní opatření –bude umístěn formulář vycházející z předpisu L – 13, který v případě incidentu v letovém provozu provozovatelé vyplní a odešlou na uvedenou adresu 7.komunikační proces při LN

16

17 Kontakty Adresa: Úřad pro civilní letectví ČR Letiště Ruzyně PRAHA 6 heslo: „nehody“ Fax:

18 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST