Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20. Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Majetek podniku.
Advertisements

Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Ekonomika podniku TÉMA č. 5 REPRODUKČNÍ PROCES V PODNIKU A JEHO SLOŽKY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Finanční produkty Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Operativní a analytická evidence zásob
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Majetek Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Rozvaha.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Nákup materiálu.
Hospodaření s oběžným majetkem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Majetek podniku a zdroje financování
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Podnikové činnosti - zásobování
ČLENĚNÍ ZÁSOB.
EVIDENCE ZÁSOB.
Logistika. Osnova výkladu  Čím se logistika zabývá?  Co logistika řeší?  Organizace skladového hospodářství  Řízení zásob  Náklady na zásobování.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Digitální učební materiál
Aktiva a pasiva podniku
Zásoby, peněžní prostředky, pohledávky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Oběžný majetek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Ing. Hana Pokorná Oběžný majetek Zásobování zabezpečuje na trhu část výrobních činitelů nutných zajištění hlavní funkce podniku Oběžný majetek.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Oběžný majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_20

Obsah Charakteristika oběžného majetku Členění oběžného majetku Koloběh oběžného majetku Hospodaření se zásobami Evidence oběžného majetku

Charakteristika oběžného majetku Oběžný je označován proto, že rychle mění svou formu, obrací se během krátkého období. Oběžný majetek je neustále v pohybu na rozdíl od dlouhodobého majetku, jehož obrat je velmi pomalý. Čím rychleji se obrací, tím za stejných podmínek přinese větší zisk.

Struktura oběžného majetku 1. ZÁSOBY (věcná forma) – tvoří jednu z největších složek oběžného majetku. Zásoby jsou formou pohybu každého výrobku od okamžiku, kdy opustí sféru výroby až do momentu spotřeby. 2. PENÍZE (peněžní forma)

Zásoby materiál jsou přírodní látky nerostného, rostlinného a živočišného původu, které prošly určitou fází zpracování a jsou v podniku určeny k jednorázové spotřebě. nedokončená výroba – nedokončené výrobky v takovém stupni rozpracovanosti, že nejsou dosud hotovým výrobkem a nejsou zatím prodejné – rozešité kalhoty, neupečený rohlík atd. polotovary – rozpracované výrobky, které jsou z hlediska některého technologického stupně už dokončené a daly by se i prodat – např. deska ze dřeva…

Zásoby hotové výrobky – výrobky, které už firma dokončila a připravuje je k prodeji mimo podnik nebo ke spotřebě uvnitř podniku zboží – je vše, co je nakoupené (už hotové) za účelem dalšího prodeje

Zásoby zvířata – specifický druh zásob typický pro zemědělskou výrobu. Patří sem zvířata ve výkrmu, ryby, kožešinová zvířata, včelstvo, hejna kachen, hus, krůt, slepic a perliček na výkrm. Do zásob nezařadíme zvířata určená k reprodukci.

Peněžní forma peníze v hotovosti v pokladně peníze na účtech peněžních ústavů ceniny – kolky, stravenky, poukázky

Peněžní forma krátkodobé cenné papíry – směnky, šeky pohledávky – peníze, které firmě dluží odběratelé, zaměstnanci, dlužníci

Koloběh oběžného majetku Ve výrobním procesu je oběžný majetek v neustálém pohybu, jedna forma přechází v druhou. Tento pohyb se nazývá koloběh oběžného majetku.

Hospodaření se zásobami Aby byl zajištěn plynulý chod výroby a celkové náklady s ním spojené byly na co nejnižší úrovni, musíme se zásobami správně hospodařit. Hospodaření zahrnuje: ◦ plánování zásob ◦ pořizování zásob ◦ skladování zásob ◦ využívání zásob

Evidence oběžného majetku O zásobování se vede rozsáhlá evidence, která se využívá k operativnímu řízení zásobování i jeho následné kontrole a hodnocení. Používané doklady 1. Dodací list – vystavuje dodavatel pro kontrolu, co za zboží posílá. 2. Faktura – daňový doklad 3. Příjemka – je doklad vystavený ve skladu odběratele

Evidence oběžného majetku 4. Skladní karta – doklad vystavený ve skladu, slouží pro evidenci pohybu zásob určitého druhu v čase 5. Výdejka – slouží k výdeji ze skladu do výroby 6. Kniha došlých faktur – evidence sloužící účtárně k přehledu o vzniklých závazcích a o datu a způsobu jejich uhrazování 7. Příkaz k úhradě a výdajový pokladní doklad – slouží k úhradě faktur

Zdroje ČISTÁ, Lydia. Ekonomika pro střední odborná učiliště a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, , 2 sv. (159, 160 s.). ISBN KLÍNSKÝ, Petr, Otto MÜNCH a Danuše CHROMÁ. Ekonomika: ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. 3., upr. vyd. Praha: Eduko, 2012, 179 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie: stručný přehled : teorie a praxe aktuálně a v souvislostech : učebnice : [2012/2013]. Zlín: CEED, 2012, 303 s. ISBN Cprostire. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Kreditkarten. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: 6&bih=585&tbs=sur:fmc&tbm=isch&tbnid=kXPf- 6&bih=585&tbs=sur:fmc&tbm=isch&tbnid=kXPf- [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: =585&tbs=sur:fmc&tbm=isch&tbnid=l5eQbIGUAiCFTM:&imgrefurl= klub.cz/en/flower-bouquet-wedding-flower-gift- =585&tbs=sur:fmc&tbm=isch&tbnid=l5eQbIGUAiCFTM:&imgrefurl= klub.cz/en/flower-bouquet-wedding-flower-gift- Stack of wood icon. I will fix the ping shortly. the shadow got clipped. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Standing duck. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: