ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přípravný stupeň základní školy
Advertisements

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Zápis 2014 ZŠ Ostrava-Michálkovice.
Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka
Diagnostika SPU.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
NÁVRH ZMĚN KONCEPCE ZÁKLADNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRAHA 2012
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9 MOST MEZI ŠKOLKOU A ŠKOLOU.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
vlastní hodnocení školy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Posuzování způsobilosti k zahájení školní docházky
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Logopedická třída MOTÝLCI
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vybrané úpravy dle zákona č. 82/2015 Sb. Karel Bárta
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Individuální vzdělávací plán
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Školský zákon Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání ( )
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Základní charakteristika
Mgr. Zdeněk Nosek ředitel školy Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Podpora zdravého životního.
4. Dokumentace školy 561/2004 Sb. (§28) rozhodnutí o zápisu do školského rejstříku evidenci dětí (školní matrika) doklady o přijímání dětí (spis) vzdělávací.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
9. Tvorba individuálního plánu
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Organizace předškolního vzdělávání
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
7. Diagnostika školní zralosti
ZAHÁJENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Školní zralost a připravenost
9. Tvorba individuálního plánu
7. Diagnostika školní zralosti
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Novinky v předškolním vzdělávání
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY

Odklad povinné školní docházky je vymezen školským zákonem Odklad povinné školní docházky je vymezen školským zákonem. § 37 Odklad povinné školní docházky (1) Není-li dítě po dovršení šestého roku věku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte do 31. května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku.

(2) Při zápisu do prvního ročníku základní škola informuje zákonného zástupce dítěte o možnosti odkladu povinné školní docházky. (3) Pokud se u žáka v prvním roce plnění povinné školní docházky projeví nedostatečná tělesná nebo duševní vyspělost k plnění povinné školní docházky, může ředitel školy se souhlasem zákonného zástupce žákovi dodatečně v průběhu prvního pololetí školního roku odložit začátek plnění povinné školní docházky na následující školní rok. (4) Pokud ředitel školy rozhodne o odkladu povinné školní docházky podle odstavce 1 nebo 3, doporučí zároveň zákonnému zástupci dítěte vzdělávání dítěte v přípravné třídě základní školy nebo v posledním ročníku mateřské školy, pokud lze předpokládat, že toto vzdělávání vyrovná vývoj dítěte.

Školsky nezralé dítě Za nezralé se považuje dítě, které má nedostatky v určité oblasti (oblastech) vývoje, ale jeho rozumová úroveň odpovídá širší normě. Je-li dítě výrazně podprůměrné, odklad povinné školní docházky problém zpravidla nevyřeší.

Příčiny školní nezralosti nedostatky v somatickém vývoji, různé zdravotní problémy opožděný vývoj, nerovnoměrný vývoj schopností či funkcí zanedbávání dítěte málo podnětné rodinné prostředí nevhodný styl rodinné výchovy neuroticismus

Časté projevy školní nezralosti opožděný vývoj percepčně motorických funkcí nezvládnutí řeči na určité úrovni problémy s koncentrací pozornosti zvýšená únava, nápadný útlum, nezájem o nové podněty neklid, sklony k negativismu, vzdorovitost špatné navazování sociálních kontaktů, závislost na rodičích, přecitlivělost, bázlivost nevyhraněná lateralita

Nejčastější příčiny odkladu povinné školní docházky kolísavá nebo krátkodobá koncentrace pozornosti problémy v oblasti grafomotoriky, méně rozvinutá jemná motorika, nevyzrálá vizuomotorická koordinace problémy v oblasti řeči nevyzrálé zrakové a sluchové vnímání nedostatečná úroveň znalostí problémy v navazování sociálních kontaktů pomalé pracovní tempo

Důsledky předčasného nástupu dítěte do ZŠ dítě nedosahuje výsledků odpovídajících jeho schopnostem bývá přetěžované, dříve se unaví, vyčerpá je nepozorné, hravé, ruší ostatní je zakřiknuté, lhostejné, úzkostné bývá častěji nemocné ztrácí sebedůvěru, vidí samo sebe jako neúspěšné, méněcenné (negativní sebepojetí) poruchy chování – negativismus, zvýšená agresivita mohou se objevit neurotické příznaky (ranní zvracení, bolesti hlavy, břicha) či neurózy (pomočování, tiky, mutismus, školní fobie) problém se začleňováním do kolektivu, dítě často stojí na jeho okraji

Přípravné třídy základní školy Tyto třídy jsou zřizovány pro sociálně znevýhodněné děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky a pro děti s odkladem povinné školní docházky. Počet dětí ve třídě: 7 – 15 O zařazení dítěte rozhoduje ředitel/ka školy na žádost zákonného zástupce a na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení. Obsah vzdělávání se řídí Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání. Časový rozsah vzdělávání je určen počtem vyučovacích hodin stanovených RVP pro základní vzdělávání pro 1. ročník (18 – 22 hodin). Vzdělávání probíhá na základě individuálních vzdělávacích plánů.

Zdroje Zákon č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon). Vyhláška č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky. Říčan,P., Krejčířová D.: Dětská klinická psychologie. Praha, Grada 1995. Vágnerová, M.: Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. Praha, Portál 2000.