 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ů MS JUNIORŮ SOUL KRÁTKÉ SHRNUTÍ • zúčastnilo se na přelomu srpna a září 12 týmů, tři z Asie, Evropy a Jižní Ameriky, dva ze Severní Ameriky a Austrálie.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Struktura soutěží ČSA  STK ČSA  STK LM ČSA  Komise rozhodčích  Přestupní komise.
MISTR ČESKÉ REPUBLIKY V SOFTBALLU žen roku 2006 a 2007 hledá partnera pro SPOLUPRÁCI! Softballový klub SK JOUDRS Praha, který patří mezi špičku nejen v.
SK Joudrs Praha je mladý, ambiciózní sportovní klub, který již pět let patří mezi špičkové softballové kluby v České republice. Členskou základnu našeho.
BASKETBAL II..
FIRMA SVOBODA DEMOLICE, ZEMNÍ PRÁCE, RECYKLACE Svoboda Park.
MISTR ČESKÉ REPUBLIKY V SOFTBALLU žen roku 2006 a 2007 hledá partnera pro SPOLUPRÁCI! Softballový klub SK JOUDRS Praha, který patří mezi špičku nejen v.
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
Basketbal Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním.
HOKEJBAL. -Hokejbal je sport, který není moc známý, ale na Kladně je velice oblíbený. -Hraje se venku na betonovém povrchu s hokejovými mantinely -S brankami.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
Zimní sporty.
HISTORIE PLÁŽOVÉHO VOLEJBALU. Začátky První zmínky jsou z 20. let 20. století z USA První turnaj se uskutečnil v roce 1920 v americké Santa Monice V Evropě.
ATLETIKA.
SOFTBALL 1.
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
SOFTBALL 2.
Vize softballových soutěží. Co chceme ? Co je cílem ? Pozvednout a rozšířit povědomí o softballu Vytvořit mediální obraz našich nejvyšších soutěží Vytvořit.
Stolní tenis.
CURLING.
Další formy basketbalu
Extraliga juniorů a juniorek Co je cílem ? Extraliga juniorů a juniorek – kvalitativně a prezentačně druhé nejlepší soutěže po Extraligách mužů.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Lední hokej Je kolektivní hra. Jde o jeden z nejrychlejších sportů na světě. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách. Na hru dohlížejí 2 hlavní rozhodčí.
PYRAMIDA Celá čísla.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí. Písemné dělení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_06_Rozvoj pohyblivosti TÉMA.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Mgr. Jan Charousek Liberec  Softbal je pálkovací hra dvou mužstev, která se střídají ve hře na pálce a ve hře v poli. Je to spojení kolektivního.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_03_Rozvoj rychlosti TÉMA.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_20_Vědomostní soutěž TÉMA.
Výklad pravidel PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Badminton CLICK.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_05_Rozvoj koordinace TÉMA.
SPORTOVNÍ KLUB JIHLAVA ROK ZALOŽENÍ 1910 ROK ZALOŽENÍ ČLENŮ ČLENŮ 17 ODDÍLŮ 17 ODDÍLŮ TRADICE TRADICE KOLÉBKA SPORTŮ – FOTBAL, HOKEJ,
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Mocniny s racionálním exponentem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_01_Pohybové schopnosti TÉMA.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
VOLEJBALOVÝ ODDÍL TJ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
České hokejové zlato v Naganu 1998
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Odbíjená – základní pravidla
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Vy_32_Inovace_44_Zlomky Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Alena Machová.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Transkript prezentace:

 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.  Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol.  Časová náročnost teoretické části je minut  Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma softbal.  V prezentaci je rozváděn vývoj hry a její stručný popis.  Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky.  V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením.  Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček.  Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma.  Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce).  Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na patřičnou část textu.  Procvičování je realizováno formou data-projektoru.  Případná praktická část výuky je realizována v tělocvičně.

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_018_Softbal TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: březen 2014 AUTOR: Mgr. Jiří Willner

ÚVODHISTORIE OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ TURNAJE A SOUTĚŽE

 Softball je pálkovací hra, vyvinutá z baseballu jako jeho méně náročná verze.  Hru hrají dvě družstva o 9 hráčích. Jedno družstvo je v hřišti, druhé na pálce.  Hraje se na směny, ve kterých se role pálkařů a polařů po 3 autech vždy vystřídá.  Polaři plní úlohu obránců, pálkaři útočníků  Polaři se snaží pomocí míčku vyautovat pálkaře, pálkaři se snaží co nejlépe odpálit míček, obíhat mety a získávat tak pro tým body  Hra se hraje na hřišti, které má tvar pravoúhlé výseče. Zpět

 První zmínky o hrách podobných baseballu se objevují v Anglii od roku Bezprostředním předchůdcem dnešního baseballu byla pravděpodobně anglická dětská hra Rounders.  Základní pravidla baseballu navrhl v roce 1845 Američan A. Cartwright.  První zápasy v baseballu se hrály v roce 1846.

 Na přelomu 19. a 20. století se objevil "vnitřní baseball", neboť hráči si chtěli oblíbenou hru zahrát i v zimě pod střechou. Hřiště se zmenšilo a používal se jako míček „hadrák“, který byl větší, měkký a nelétal daleko. Vznikl tak Kittenball. Hra se natolik líbila, že byla přenesena kolem roku 1920 zpět na hřiště jako softball nebo jeho varianta Playgroundball. Byl určen i ženám.  V roce 1933 byla z různých variant sestavena a sjednocena pravidla pro softball, který svůj život pod tímto jménem nastartoval na Světové výstavě v Chicagu v roce 1934, kde se hrál první amatérský turnaj.

 Baseball a softball se staly během historického vývoje nejrozvinutějšími formami pálkovacích her. Proto se obě, příbuzné hry rozšířily mezinárodně a nakonec i celosvětově.  Největší oblibu mají v USA, Japonsku, Číně, Austrálii a na Novém Zélandu, v Evropě pak zejména v Itálii a Nizozemí. Zpět

 ISF pořádá mistrovství světa v několika kategoriích. Turnaje se konají v jednotlivých kategoriích jednou za čtyři roky.  Světové poháry se konají rovněž ve čtyřletých intervalech.  Nový Zéland je aktuálním mistrem světa z roku V roce 2009 to byla Austrálie. Předešlým vítězem turnaje byl opět 3x Nový Zéland.  V mistrovství světa žen dominují Spojené státy poté, co vyhrály tři z posledních čtyř olympijských turnajů a osmé mistrovství světa.  Softball byl součástí letních olympijských her v letech 1996, 2000, 2004 a Následně byl z programu her vypuštěn a všechny pokusy pro jeho obnovu jsou prozatím neúspěšné.

 Ligové soutěže ◦ Extraliga žen a mužů ◦ 2. liga ČSA žen a mužů ◦ 3. liga ČSA žen ◦ Interpohár  Pohárové soutěže ◦ Pohár ČSA žen a mužů  Mládežnické extraligy ◦ Extraliga juniorů a juniorek, kadetů a kadetek, žáků a žákyň, Teeballová extraliga  Oblastní soutěže ◦ Praha, Severní Čechy, Jižní Čechy, Západní Čechy, Východní Čechy Zpět

1. Popiš stručně softball? Popiš stručně softball? 2. První zmínky o hrách podobných baseballu se tradují kdy a kde? První zmínky o hrách podobných baseballu se tradují kdy a kde? 3. Kdy, kde a kdo navrhl základní pravidla baseballu? Kdy, kde a kdo navrhl základní pravidla baseballu? 4. Ze které hry se vyvinul softball a kdy? Ze které hry se vyvinul softball a kdy? 5. Kdy a kde se hrál první softballový zápas? Kdy a kde se hrál první softballový zápas? 6. Ve kterých zemích se softball těší největší oblibě? Ve kterých zemích se softball těší největší oblibě? 7. Jaký je základní rozdíl mezi softballem a baseballem? Jaký je základní rozdíl mezi softballem a baseballem? 8. Byl softball součástí olympijských her, pokud ano, tak na kterých hrách (stačí uvést rok)? Byl softball součástí olympijských her, pokud ano, tak na kterých hrách (stačí uvést rok)? Zpět

 Softball je pálkovací hra, vyvinutá z baseballu jako jeho méně náročná verze.  Hru hrají dvě družstva o 9 hráčích. Jedno družstvo je v hřišti, druhé na pálce.  Hraje se na směny, ve kterých se role pálkařů a polařů po 3 autech vždy vystřídá.  Polaři plní úlohu obránců, pálkaři útočníků.  Polaři se snaží pomocí míčku vyautovat pálkaře, pálkaři se snaží co nejlépe odpálit míček, obíhat mety a získávat tak pro tým body.  Hra se hraje na hřišti, které má tvar pravoúhlé výseče. Zpět

 1330, Anglie. Zpět

 Základní pravidla baseballu navrhl v roce 1845 Američan A. Cartwright. Zpět

 Z halové hry kittenball, Zpět

 Chicago, Zpět

 Největší oblibě se hra softball těší v USA, dále v Japonsku, Číně, Austrálii a na Novém Zélandu, v Evropě pak zejména v Itálii a Nizozemí. Zpět

 Ve způsobu nadhozu.  Baseball – nadhoz vrchem (rychlý)  Softball – nadhoz spodem (pomalejší) Zpět

 Softball byl součástí letních olympijských her v letech 1996, 2000, 2004 a Zpět

 NEZNÁMÝ AUTOR. Softball [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  NEZNÁMÝ AUTOR. Softball [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.1 - SCEWING. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.2 - RATWOD. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.3 – JOHNTEX. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.4 - MGA73BOT. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Logo Softbal - QUIBIK. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.6 - FRYDOLIN. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.7 - SEEGER, Stuart. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obrázek č.8 - ROB. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: