Individuální další vzdělávání Cesta ke konkurenceschopnosti občana ve společnosti IDV – CEKOS Individual Training – Way to The Competitiveness of The Citizen.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Strategie regionu, obce
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Individuální další vzdělávání Cesta ke konkurenceschopnosti občana ve společnosti IDV – CEKOS Individual Training – Way to The Competitiveness of The Citizen in Society

Individuální další vzdělávání Ipn - individuální projekt národní  Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Prioritní osa 3, oblast podpory 3.1  celkové způsobilé náklady projektu ,00 Kč  předpokládané datum zahájení projektu:  předpokládané datum ukončení projektu:

Projekt vychází ze strategických dokumentů, studií a jednání s odbornou veřejností:  Sdělení Komise z roku 2001 Uskutečnění evropského prostoru celoživotního vzdělávání  Usnesení Rady z roku 2002 o celoživotním vzdělávání  Implementační plán strategie celoživotního učení  Prováděcí dokument OP VK - SWOT analýza OP VK  Studie proveditelnosti PIVO  Jednání s odbornou veřejností

Odůvodnění potřebnosti  národní program reforem  klíčový činitel osobního růstu a společenského začlenění  zvýšení konkurenceschopnosti v osobním životě a na trhu práce  rovnoměrná distribuce vzdělávání

Nosný cíl projektu  nedostatečná informovanost a motivace  cenová nedostupnost  osobní překážky  překážky související s poskytovateli - úroveň podpory vzdělávání, povaha výsledků vzdělávání odstranění překážek v distribuci vzdělávání osob s nejnižší pravděpodobností účasti na vzdělávání :

Globální a specifické cíle projektu  zvýšení konkurenceschopnost jednotlivců ve společnosti a na trhu práce  podpora vzdělávání jednotlivců  usnadnění individuálního přístupu k dalšímu vzdělávání  zvýšení a podpora kvality obecných a odborných kompetencí  posílení aktivního postoje jednotlivců k dalšímu vzdělávání  prohloubení obecné informovanosti o možnostech vzdělávání

Přidaná hodnota projektu - inovativnost -  zaměření na jednotlivce - občana  vytvoření uceleného systému e-learningového vzdělávání dostupného pro cílovou skupinu.  tvorba vzdělávacích, propagačních a informačních materiálů ve znakové řeči.  první realizace v tomto rozsahu v ČR s cílovou skupinou jednotlivec o výstupní evaluační studie z pilotního projektu bude využita pro další monitorovací období.

Obsah projektu  usnadnění individuálního přístupu jednotlivcům – občanům ČR spadajících do cíle Konvergence k dalšímu vzdělávání  zvýšení motivace a stimulace poptávky  podpořit vzdělávání a konkurenceschopnost jednotlivců ve společnosti a trhu práce  prohloubit obecnou informovanost o významu a možnostech dalšího vzdělávání

Cílové skupiny Jednotlivci - občané spadající do cíle Konvergence s trvalým pobytem na území ČR

Klíčové aktivity 1. Propagace a stimulace individuálního dalšího vzdělávání 2. E-learningový systém vzdělávání 3. Zapojení knihoven a škol 4. Vztah občana k médiím 5. Občanská práva a povinnosti 6. Všeobecná finanční gramotnost 7. Finance a občan - pro znevýhodněné skupiny osob 8. Aktivní občanství a participace občanů na veřejném dění 9. Rozvoj sociálních kompetencí 10. Zdravý životní styl 11. Závěrečná evaluační studie

KA 1 - KA 1 - Propagace a stimulace individuálního dalšího vzdělávání  stimulovat poptávku  prohloubení obecné informovanosti  zabezpečení a realizace účinné propagace  zajištění veřejně dostatečně dostupných informací o projektu

KA 2 - KA 2 - E-learningový systém vzdělávání o vyvinutí E-learningového systému vzdělávání o kompletní administrace pomocí E-learning aplikace o modulární skladba vzdělání o využití školiteli i studujícími nezávisle na presenčním školení o E-learningové podpory vzdělávání budou obsahovat výukový materiál všech modulů

KA 3 – KA 3 – Zapojení knihoven a škol  v čase i prostoru svobodný a neomezený přístup ke vzdělávání.  početná skupina obyvatel, která nemá bezprostřední přístup k internetu  odstranění bariéry poskytnutím PC pro knihovny školy a jejich údržbu a správu.

KA 4 - KA 4 - Vztah občana k médiím  a) e-learningové moduly a navazující prezenční vzdělávací aktivity podporující práci s moderními nástroji informačních technologií ve vazbě na cíl KA a zdůvodnění potřebnost Používání služeb e-Governmentu Elektronický podpis Řešení životních a běžných situací na Internetu Seberealizace v prostředí Internetu Práce s elektronickými médii a aplikacemi  b) workshopy a osvětové aktivity pro širokou veřejnost práce s digitálními technologiemi

KA5 - Občanská práva a povinnosti KA5 - Občanská práva a povinnosti  série krátkých workshopů pro veřejnost zejména na téma občan a jeho práva v konkrétních situacích  e-learningové kurzy základních informací v oblasti základných práv občana ochrany autorských práv, osobnostních a majetkových bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, pracovního, rodinného a občanského práva  informační kampaň občanů o významu aktivního přístupu k obhajobě svých práv, k získávání informací o svých právech, především v oblastech běžného každodenního života  rozvoj teoretických i praktických znalosti  posílit informovanost cílových skupin o vztahu občana a úřadů včetně dovednosti využití moderních komunikačních technologií (e-government).

KA 6 – Všeobecná finanční gramotnost  základní dovednosti finanční gramotnosti  rozšíření dovednosti finanční gramotnosti  finanční gramotnost pro rozvoj podnikatelství  finanční gramotnost pro pokročilé

KA7 – KA7 – Finance a občan - pro znevýhodněné skupiny osob  základy finanční gramotnosti v praxi  rizika a příležitosti držby peněz  finanční gramotnost pro rozvoj podnikatelství  Víte, jak učinit správná finanční rozhodnutí?  řízení financí pro rodiny a živnostníky  finance ještě efektivněji aneb Co nám poradci neřeknou  více druhů příjmů aneb Finanční jistota

KA 8 - KA 8 - Aktivní občanství a participace občanů na veřejném dění  série workshopů ve vazbě na e-learning pro veřejnost zejména na témata: Obrana proti negativním zásahům do veřejného prostoru (např. korupce, zneužívání moci úřady...); Zásady participace a demokratického jednání a kompetence umožňující podíl na veřejném dění; Možnosti legitimního protestu.  pro zástupce bytových družstev a společenství vlastníků kurz se zaměřením na procesy demokratického jednání a rozhodování  cílené kampaně o významu aktivního a informovaného přístupu k případům negativních zásahů do veřejného prostoru (například korupce, zneužívání moci, vandalismus apod.) a možnostem legitimního protestu

KA9 – KA9 – Rozvoj sociálních kompetencí  certifikovaný vzdělávací modul a metodika pro poradce, zaměřený na občanské vzdělávání v oblasti sociální legislativy a v oblasti rozvoje sociálních kompetencí  certifikovaný vzdělávací modul a metodika pro občany z široké veřejnosti, především však občany považované za jedince slabší či za jedince bez přístupu k rovnému a nediskriminačnímu přístup k lidským právům  e-learningové moduly a doprovodné aktivity na webu pro občany  mezinárodní seminář vyškolených poradců za účelem předávání zkušeností, znalostí a dovedností v dané oblasti.

KA10 – KA10 – Zdravý životní styl  stravování  fyziologie  psychika

Rizika projektu  řízení projektu a projektového týmu  nečekané změny zákona a nečekané změny v kompetencích MŠMT  nízká motivace cílové skupiny  výběrová řízení

Opatření na eliminaci (odstranění rizik)  propracovaná kampaň  vymezení projektových rolí a zodpovědnosti  průběžná evaluace zpětných vazeb a informací  preference a zřetel na kvalitu, preciznost zpracování, procesování výběrového řízení a jejich legálnost

Prostor pro dotazy

Děkuji za pozornost