Ekologie jako věda. Úvahy a otázky Je ekologie věda? Jaké atributy má věda? Jaký je rozdíl mezi ekologií a environmentalistikou? Jaké jsou cíle ekologie?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
EKOLOGIE.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Obecná biologie.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Populace.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ekosystémy přírodní a umělé
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Ekologie.
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy.
Chudoba jako sociální problém
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Identifikace modelu Tvorba matematického modelu Kateřina Růžičková.
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Ekonomika životního prostředí
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Ekologie živočišných společenstev a populací
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Ekonomika životního prostředí
Transkript prezentace:

Ekologie jako věda

Úvahy a otázky Je ekologie věda? Jaké atributy má věda? Jaký je rozdíl mezi ekologií a environmentalistikou? Jaké jsou cíle ekologie? Jaké jsou metody a nástroje ekologie?

Proč je vědou má vlastní a konzistentní terminologii studuje vymezený okruh problémů používá jednotnou metodologii vytváří hypotézy a teorie, které vysvětlují empirická data (včetně dat historických) využívá exaktní měření a experimenty

Historie 500 až 300 BC Hippokrates, Empedokles, Aristoteles zkoumají přírodu a vztahy mezi organismy 250 BCv Indii zákony na ochranu zvířat, ryb, lesů, první rezervace 50 BCPlinius Starší 14.stol.v Číně zakázán lov v období rozmnožování zvířat 17.stol.Leeuwenhoek studuje populace a potravní řetězce

Historie 18.stol.A.P. de Candolle zkoumá působení vnějších vlivů na rostliny A. Humboldt popisuje rozšíření rostlin podle klimatických podmínek T. H. Malthus analyzuje vztah početního růstu obyvatelstva a velikosti dostupných zdrojů 19.stol.pro Ch. Darwina se analýza vlivu prostředí na organismy a organismů navzájem stává základem evoluční teorie (převrat v chápání biosféry, střet s religiózním chápáním světa, pokračuje diskuse o hybných silách evoluce) 1866Haeckel, pojmenování ekologie (kniha „Geberelle Morphologie der Organismen“), založení ekologie jako vědního oboru

Historie 1875rakouský geolog F. E. Suess zavádí pojem biosféra 1926V. I. Vernadskij pokládá biosféru za oblast geochemického působení organismů v planetárním měřítku (zpětné působení organismů na prostředí) 1963E. P. Odum nově definuje ekologii 1971vznik mezinárodního programu UNESCO „Člověk a biosféra“ 1972Rada Evropy vyhlašuje „Evropskou chartu o půdě“ 1973zpráva Římského klubu „Limity růstu“

Hlavní cíle ekologie  Vysvětlit zastoupení druhů na různých stanovištích staticky i v čase.  Nalézt zákonitosti pro vliv životního prostředí a meziduhové konkurence na vývoj a koexistenci druhů.  Popsat dynamiku populací.  Popsat zákonitosti vztahů mezi různými organismy.  Praktickým využitím poznatků ekologie je např. optimalizace metod boje proti výskytu nežádoucích druhů („škůdců“) v zemědělských ekosystémech, nalezení a vyhodnocení vhodných metod ochrany ohrožených druhů, přiblížení koloběhu v antropomofních ekosystémech přirozeným (člověkem neovlivněným) ekosystémům.

Definice a přístupy ekologie  klasická: studuje přírodní ekosystémy, vztahy mezi organismy navzájem a okolím  moderní: důsledně systémový přístup, studium vztahů, energetických a materiálových toků, časového vývoje, predikce vývoje a modelování s využitím ICT atd.  ekologie člověka - sociální vztahy, externí, zdraví, životní styl

Metody  sledování dynamiky a složení ostrovních společenstev - zastoupení druhů v čase, diferenciace druhů, vliv velikosti ostrova na zastoupení druhů  dlouhodobé sledování početnosti populací a jejich závislosti na vnějších podmínkách - používá se značkování jedinců, statistické metody, studuje se věková struktura populací, vlivy predátorů, antropogenní vlivy atd.  používání matematických modelů (časový vývoj populací a ekosystémů aj.) a jejich porovnávání s realitou (obdoba metod v ostatních vědních oborech - fyzika, astrofyzika aj.)  experimenty se změnami fyzikálních a chemických podmínek v ekosystému, se zastoupením populací v ekosystému, s velikostí ekosystému  sledování chování organismů v závislosti na vnějších podmínkách a na vnitrodruhové a mezidruhové interakci

Ekologické pravidelnosti (zákonitosti)  Ekosystém je tím stabilnější, z čím většího počtu prvků se skládá.  Ekosystém je tak stabilní, jako jeho nejslabší článek.  Proti působení vnějších vlivů (faktorů) má ekosystém určité hranice tolerance.  Ekosystém, který není schopen uvést svůj odpad do koloběhu látek v přírodě, je vystřídán jiným.  Zákon minima - vývoj živočicha nebo rostliny závisí zejména na faktoru, který je pro jeho vývoj nejméně příznivý (1840, J. Liebig)  Zákon superpozice - výsledný účinek vznikne souhrnným působením jednotlivých dílčích faktorů (používá se při zvažování působení několika faktorů i v dalších vědách, nelze jej použít pro nelineární jevy a v případě synergie).

Příčiny ohrožení druhů  koncentrace druhu na jedno unikátní stanoviště, resp. na stanoviště, která mají unikátní vlastnosti - ohrožení stanoviště lidskou činností, lokální katastrofou, změnou klimatických podmínek  velmi nízká hustota druhu, přestože obývá rozsáhlé území. To je typické pro druhy, které jsou na konci trofických řetězců (orel skalní, medvěd)  nízká reprodukční schopnost (např. velcí savci - velryby, sloni). Často souvisí se skutečností, že dané druhy s výjimkou člověka nemají přirozeného predátora.  vysoká specializace ve vazbě na jiný druh, který může být primárně ohrožen  ekonomické zájmy člověka (nadměrný rybolov, lov pro kožešinu, zemědělství s rozšiřováním využívaných ploch, těžba surovin aj.)  vysoká citlivost druhu k určité negativní změně životního prostředí  kombinace několika faktorů

Literatura a zdroje informací 1.Begon M. aj. (1997): Ekologie, jedinci, populace a společenstva, vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc, ISBN Vlček J., Drkal F. (1994): Metodické prostředky pro životní prostředí, vydavatelství ČVUT, Praha, ISBN Zelenka J., Štejfa J. (2000): Ekologický a environmentální slovník vybraných pojmů, Gaudeamus, Hradec Králové, ISBN , 1.vydání, 160 stran 4.Stonawski J. (1997): Základy ekologie, Karolinium nakladatelství Univerzity Karlovy, Praha