Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Advertisements

Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Management Ing. Jan Pivoňka.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Nabídka personálních služeb
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Management kontinuity činností organizace
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
3. Životní cyklus a procesy projektu
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Management a rozvoj obcí
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Systém managementu jakosti
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Proces řízení rizik.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Podklady ke školení Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
6. Koncepce řízení projektů
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
2. Životní cyklus a procesy projektu
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Flexibilní formy práce Aktivní politika zaměstnanosti – modul Ia.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Mezinárodní konference ICT Fórum PERSONALIS 2006 Procesní řízení informační bezpečnosti ve státní správě Ing. Jindřich KODL, CSc. Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Systém managementu jakosti
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zdravotnický management
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Obhajoba diplomové práce
Ekonomika malých a středních podniků
Organizace a řízení logistiky
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/ Řízení rizik Operativní řízení rizik Zpracoval: prof. Ing. František BOŽEK, CSc. Univerzita obrany v Brně Kontakt: tel.: ,

Úvod Ani pečlivé a obsáhlé posouzení rizik nemůže vést k identifikaci všech rizik a přesně stanovit pravděpodobnosti a následky dopadu nežádoucí události. Kromě toho je třeba respektovat, že riziko je závislé na čase. Proto je nutné realizovat operativní management rizika, jež může objevit jiné zdroje nebezpečí, které nebyly dosud identifikovány.

Monitoring rizik v organizaci a regionu Jádrem operativního managementu rizika je monitoring a vyhodnocení rizik, jak je patrné z obr. 1. Aktualizovaný registr rizik v jeho jednotlivých fázích Zdroj: Project Management Institute..Chapter 80: Monitoring and Controlling Risks. [on line]. [ ]. URL:.

Monitoring rizik v organizaci a regionu Hodnotí se: a)okolní prostředí ekonomického subjektu; b) všeobecné, přírodní a historické podmínky firmy a regionu, jež mohou signalizovat vznik rizikových událostí. Monitorovat je třeba příznaky (spouštěče, aktivátory) rizik. Proto je nutná identifikace souboru významných příznaků, které v období před vznikem nežádoucí události zvyšují pravděpodobnost její iniciace. I když v některých případech nebude reálné nežádoucí událost odvrátit, bude možné se lépe připravit na její zvládnutí.

Monitoring rizik v organizaci a regionu Ne pro všechna rizika lze okamžitě realizovat operativní management, a to z důvodů: a)časové náročnosti; b)materiálově-technické náročnosti; c)finanční náročnosti; d)vysokých nároků na lidské zdroje; e)strategických záměrů firmy (regionu) aj. Prioritu je třeba věnovat rizikům s nejvyšší zbytkovou hodnotou. Dalšími kritérii musí být náročnost zdrojů pro realizaci monitoringu a efektivnost jeho zavedení.

Integrovaný management rizik z pozice firmy (regionu) zahrnuje posouzení a ovládání (regulaci) rizika na množině všech potenciálních nežádoucích událostí; množina všech nežádoucích událostí není pojímána výhradně z jednoho aspektu, ale zahrnuje další nepříznivé jevy, které působí negativně na provoz firmy či život regionu formou poruch v ekonomické, environmentální, sociální a hospodářsko-politické sféře; management rizik posouzený jen z pohledu jednoho aspektu představuje první krok zavádění integrovaného managementu rizika

Integrovaný management rizik Mazerovova představa integrovaného managementu rizik Zdroj: Mazerov, K. RP Takes Integrated Risk Management Approach to Shale Gas Development. [on line]. [ ]. URL:.

Integrovaný management rizik Vize integrovaného managementu rizika z pohledu organizace Kamakura Zdroj: Kamakura Corporation Kamakura Risk Manager. [on line]. [ ]. URL:.

Integrovaný management rizik Má-li být integrovaný management rizika prakticky využitelný a efektivní, je třeba: a)stanovit odpovědný tým pro oblast rizik v rámci jednotlivých druhů aktivit organizace či regionu, zapojit adekvátním způsobem do procesu všechny stakeholders a zabezpečit regulární vyhodnocování efektivnosti jednotlivých fází subprojektů a finálně celého komplexu managementu rizika; b)z pozice top-managementu projednávat s týmem aktuální stav v procesu managementu rizik, plánovaná opatření, připomínky aj.;

Integrovaný management rizik c)pravidelně hodnotit adekvátnost posouzení kritických rizik, vyhodnocovat efektivnost zavedených opatření a dosahovanou úroveň bezpečnosti; d)s výsledky hodnocení seznamovat zaměstnance organizace (občany regionu), popř. i jiné stakeholders v rozsahu, který odpovídá kompetenci zastávané pracovní pozice; e)plánovat zdroje pro potřeby zajištění požadované úrovně bezpečnosti prostředí, pro školení pracovníků firmy, nebo zaměstnanců státní a veřejné správy a zavádět pro ně vhodný výcvikový program;

Integrovaný management rizik f)zajistit vést a aktualizovat dokumentaci administrativních podrobností a podstatných zjištění; g)realizovat pravidelnou kontrolu v oblasti jednotlivých fází managementu rizik. COSO Integrated Enterprise Risk Management Zdroj: Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway (COSO) Risk Management: Integrated ERM and Cyber Security..[on line]. [ ]. URL:.

Závěr Operativní management rizik se zabývá procesem systematického a průběžného monitoringu, analýzy a ovládání rizik. Umožňuje včasně a adekvátně reagovat na časový vývoj rizik, resp. identifikovat nově se objevující rizika. Nejvyšší formou je implementace integrovaného managementu rizik postihujícího co nejširší spektrum druhů rizik. Jde o systematický proces, který musí být prováděn průběžně a na co nejširší úrovni, zvláště při změnách v organizaci (regionu), jež ovlivňují existenci a úroveň nebezpečí a mají vliv na celkovou bezpečnost.

Studenti se seznámí s problematikou operativního a integrovaného managementu rizik a předloží závěrečné seminární práce. Součástí cvičení bude obhajoba závěrečných seminárních prací vypracovaných skupinou 3-5 studentů na jimi zvolené a dříve odsouhlasené téma. V průběhu cvičení studenti rovněž zpracují zadaný test sestávající ze tří teoretických otázek a tří příkladů z problematiky probrané za celý semestr. Požadavky na cvičení