Rychlost, měření rychlosti. Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Advertisements

G lobal P ositioning S ystem © Peter H. Dana 9/22/98.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Jan Máca FJFI ČVUT v Praze Fyzikální seminář LS 2009
Speciální teorie relativity (STR)
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Vlnění © Petr Špína 2011 VY_32_INOVACE_B2 - 15
Vlny ČVUT FEL, Praha Katedra fyziky.
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
nastává při vzájemném pohybu zdroje zvuku a pozorovatele pozorovatel slyší jinou frekvenci než zdroj vydává CHRISTIAN JOHANN DOPPLER ( ) –rakouský.
GPS.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_195_Světlo a jeho šíření AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Historie měření rychlosti světla
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Tuhé těleso, moment síly
Rychlost, rozdělení pohybů
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 02.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Měření rychlosti světla
Mgr. Iva Vrbová, SINOVÁ A KOSINOVÁ VĚTA Řešené slovní úlohy Mgr. Iva Vrbová,
Studium ultrazvukových vln
Dopplerův jev a vzduchová dráha Jan Bednařík Gymnázium Šternberk Jan Tomášek SŠ aplikované kybernetiky Hradec Králové.
Satelitní měření polohy
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
- 1629: Isaac Beeckman navrhuje experiment, při kterém by se pozoroval záblesk z kanónu odražený ze zrcadla vzdáleného asi míli. - počátek 17. století:
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Kosík, Novák, Stiskálek, Trhlík. vektorová veličina odvozená ze soustavy SI změna polohy za čas při mechanickém pohybu dělení: okamžitá rychlost průměrná.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
rozsah slyšitelných frekvencí: 1.2 – 120 kHz
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MECHANIKA.
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Experimentální ukázka vlastností akustického vlnění ve vzduchu
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Transkript prezentace:

Rychlost, měření rychlosti

Rychlost je charakteristika pohybu, která nám sděluje, jakým způsobem se mění polohu hmotného bodu vektorová fyzikální veličina  má směr, velikost a jednotku Rozlišujeme: okamžitou, průměrnou a rychlost při kruhovém pohybu Základní jednotka m·s −1

Měření dnes Výpočtem – vzorec v = s : t zjistíme průměrnou rychlost Tachometrem – v autě a na kole zjišťujeme okamžitou rychlost měří počet otáček kola

Měření dnes Radarem – pomocí Dopplerova jevu ( popisuje změnu frekvence a vlnové délky přijímaného oproti vysílanému signálu, způsobenou nenulovou vzájemnou rychlostí vysílače a přijímače)

Měření dnes GPS – sleduje změnu polohy a vypočítává rychlost, pomocí satelitu zjišťuje polohu

Měření dříve (rychlost střely) Např. dvěma papírovými kroužky na společné ose: Osa se otáčela konstantní rychlostí, podélně s osou se vedl výstřel. Kulka prostřelila papíry. Podle pootočení průstřelů a úhlové rychlosti koleček se dala vypočítat rychlost střely.

Historie měření rychlosti světla V 17. století Galileo Galilei pomocí odkrytí lucerny, bohužel byl ale jeho experiment daleko od jakéhokoli přesvědčivého měření Ole Roemer – první, kdo změřil rychlost světla pozorováním zákrytu měsíce Io ( km/s) James Bradley stanovil rychlost šíření světla na km/s Heinrich Hertz měřil rychlost radiových vln s výsledkem km/s

První měření rychlosti zvuku Marin Mersenne - při pokusech s kanónem naměřil rychlost 428 m/s Jean-Daniel Colladon a Charles Sturm - na jezeře postavili v roce 1827 dvě loďky do vzdálenosti m. Speciální zařízení zároveň uhodilo do zvonu, ponořeného do vody a odpálilo nálož střelného prachu. Pozorovatel na druhé loďce naměřil rozdíl mezi akustickým a optickým signálem 9,4 s, což odpovídá 1435 m/s

Bibliografické údaje: /Zima04/proc/rychsv.pdf /Zima04/proc/rychsv.pdf prebijeni.cz/index.php?route=opextensions/article&cat id=1&blogid=5#.UtVwqfTuK6N prebijeni.cz/index.php?route=opextensions/article&cat id=1&blogid=5#.UtVwqfTuK6N Obrázky google.com