H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: Vzdělávání ředitelů SŠ Kraje Vysočina Téma: Implementace ŠVP a jejich soulad se vzdělávacími potřebami KV Příspěvek: Daří se školám získávat zpětnou.
Advertisements

Spolupráce personálního oddělení a psychologické laboratoře Jana Gutiérrez Chvalkovská, personální ředitel VÍTKOVICE Ostrava.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
MENDELU LDF Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF 2015/2016.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
1. WORKSHOP.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Individuálně, ale společně a jinak
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Základy automatického řízení 1
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Kvalitní řízení vede k úspěchu
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Schůzka fakultních cvičných učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
GVID – MATURITA 2018 aktuální stav – říjen 2017.
SIMULAČNÍ MODELY.
3. Metody pedagogické diagnostiky
Gymnasium Jižní Město Praha
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
Zlata Houšková, Vít Richter
Národní srovnávací zkoušky v přijímacím řízení na MENDELU LDF
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Příspěvek k metodické podpoře škol – didaktický potenciál úloh z TIMSS
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Autoevaluace z pohledu
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Rovnice HRA.
KNIHOVNA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
GVID – MATURITA 2019 aktuální stav – říjen 2018.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity

O BSAH Testování Kvalita 2007 – 2010 Monitorovací systém Standardy Otázky k testování

K VALITA 2007 AŽ 2010 R ELATIVNÍ PŘÍRŮSTEK ZNALOSTÍ Testování žáků ve srovnávacích znalostních testech, zjišťování vývoje znalostí a dovedností žáka v průběhu studia na škole: „přidaná hodnota“ (added value) 3 TEST opatření přijímací řízení vstupvýstup opatření VÝSTUP MATURITA další studium nebo praxe

A LGORITMUS TESTOVÁNÍ R ELATIVNÍHO PŘÍRŮSTKU ZNALOSTÍ Vstupní testování elektronicky 2007, 2008, 2009 Analýza a zprávy žákům, školám Stejné úlohy Výstupní testování elektronicky po variantách Harmonizace variant Párování dat 2007, 2010 Výpočet relativního přírůstku po oborech Transformace relativního přírůstku do pěti (u žáků) resp. do čtyř stupňů (školy) Analýza a zprávy žákům, školám Statistika a závěrečná zpráva pro MSK (Shewhartovy diagramy) 4

E LEKTRONICKÉ TESTOVÁNÍ 5

S TATISTIKY TESTOVÁNÍ K VALITA Účast vstupního testování 2007, 2008, asi 8000 žáků - asi 300 tříd - asi 85 škol Účast na výstupním testování asi 7000 žáků Relativní přírůstek znalostí určen asi u 6000 žáků.

MONITOROVACÍ SYSTÉM Monitorování výsledků vzdělávání: - Zpětná vazba Vlastnosti Vhodně zvolené ukazatele výkonu Longitudiální a kontinuální monitorování Hodnocení nejen znalostí, vědomostí, ale také dovedností a schopností, až ke kompetencím Práce s informacemi pro zvyšování kvality školy Práce s informacemi pro seberozvoj žáků 7

F ORMATIVNÍ PRVKY TESTOVÁNÍ R ELATIVNÍHO PŘÍRŮSTKU ZNALOSTÍ 8 Hlavní cíl hodnocení: zdokonalení procesu učení se žáka Výsledky (většina) jsou dostupné ihned po testování Percentily žáků v jednotlivých předmětech – oborové a celkové Předměty hodnoceny nejen jako celek, ale také po dovednostech Podle výsledku v dovednostech jsou žákovi nabídnuty úlohy, které rozvíjejí danou dovednost Žák dostane zpětnou vazbu z odhadu svého výkonu Relativní přírůstek je transformován na stupně

N EGATIVA TESTOVÁNÍ testování může způsobovat stres a pocity strachu dochází k tzv. „zužování školních osnov“ učitelé a často vedoucí pracovníci důvěřují výsledkům testů mnohem více než vlastním profesionálním úsudkům o žácích, které spočívají na delších pozorováních a vzájemné komunikaci. v mnoha případech projevují učitelé negativní postoje vůči dětem, které mají nejhorší testové výsledky, protože jim kazí „průměry“, což logicky vede k ještě větší frustraci dětí, které v testech „neuspěly“. U sumativního hodnocení testování zvyšuje spíše vnější motivaci testování zmenšilo „lásku k učení“, 9

S TANDARDY Soubor požadavků na vědomosti a dovednosti, jež by si měl žák na daném stupni osvojit. Vlastnosti: Motivační Prognostická Regulační Informační Kooperativní

O TEVŘENÉ OTÁZKY - CÍL TESTOVÁNÍ Cíl testování 1. srovnání mezi školami, srovnání se standardem (kterým?), postup do dalšího stupně srovnávací testování, sumativní charakter 2. zvýšení kvality vzdělávání na ZŠ adaptivní testování přesnější diagnostika každého žáka náročnější na přípravu formativní charakter nástroj žáka pro vlastní sebehodnocení

O TEVŘENÉ OTÁZKY – TERMÍN TESTOVÁNÍ Termín testování 5. tř – výstup z prvního stupně + původní složení tříd + kvalitní informace pro učitele 1. stupně + možná spolupráce s učiteli 2. stupně 6. tř. – výstup z prvního stupně po prázdninách + nové složení tříd + kvalitní informace pro učitele 2. stupně - poměrně pozdě (listopad?) - učitelé 1. stupně bez zpětné vazby na kvalitu - problematická spolupráce, prostupnost informací 9. tř – do přijímaček

D ĚKUJI ZA POZORNOST