Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Advertisements

Kovy alkalických zemin. Jsou to prvky II.A skupiny PSP Patří k nim: Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra (doplň názvy)
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Jak se získávají kovy z rud, od železné rudy k oceli Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing., Bc. Jitka Moosová.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_ 09 PRVKY.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis, 6. – 9. tř. Autor: Ing. Michal Koťátko 1.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Oxidy Kovů
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Fosfor Phosphorus Nekovový prvek V. A skupiny
Sulfidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Zinek Barbora Malinová
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Ocel VY_32_INOVACE_25_502 Projekt.
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
SULFIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Přírodní zdroje na Zemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
Název materiálu: Nerostné suroviny
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název projektu: Moderní škola
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Mineralogický systém III. Sulfidy
Beketovova řada napětí kovů
Poznávačka minerály.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků

Základní rozdělení kovů Neželezné kovy II. část ➲ Pro žáky 7. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A ➲ Autor: Mgr. Jan Lapčík ➲ Úvod do učiva práce s kovy II.část Použité zdroje informací: - internet- - Doc. Ing. František Mošna, Csc., a kolektiv- Praktické činnosti- Práce s technickými materiály, Fortuna, ISBN

Rozdělení kovů Železné kovyNeželezné kovy Surové železo (litina) Měď Ocel Olovo Hliník Cín Zinek Zlato Stříbro

Cín Stannum - Sn Chemické vlastnosti cínu Cín je stříbrně bílý, lesklý a velmi měkký kov. Na vzduchu i ve vodě je cín stálý. Výskyt cínu v přírodě V přírodě se cín vyskytuje v přibližně stovce nerostů, nejdůležitější cínová ruda je kasiterit, stannin, cylindrit. Z minerálů má nejvyšší obsah cínu 88,12 % romarchit, herzenbergit obsahuje 78,7% cínu.

Praktické využití Využití cínu je velmi rozsáhlé. Cín slouží k přípravě celé řady slitin, k výrobě staniolu a k pokovování plechů, zejména pro výrobu plechovek na konzervy. Ze sloučenin cínu má význam fluorid cínatý jako zdroj fluoru v zubních pastách používá v potravinářství jako antioxidant a stabilizátor.fluoru

Zinek Zincum – Zn Chemické vlastnosti zinku Zinek je modrobílý lesklý kov, při vyšších teplotách velmi tažný. Na vzduchu se pokrývá vrstvou oxidu. V přírodě se zinek nalézá ryzí a v rudách : - smithsonit - sfalerit - memimorfit - zinkit - franklinit

Praktické využití Využití zinku je velmi rozsáhlé. Používá se k povrchové úpravě železa, k výrobě plechů a zejména řady slitin. Jako legující přísada podstatným způsobem zvyšuje pevnost slitin hliníku.železahliníku Kovový zinek nalézá uplatnění také při laboratorní přípravě vodíku, práškový zinek je v laboratorní praxi osvědčeným prostředkem k likvidaci rozlité rtuti.vodíkurtuti

Zlato Aurum - Au Chemické vlastnosti zlata Zlato je žlutý, lesklý, na vzduchu stálý a měkký kov. Zlato je chemicky mimořádně stálý prvek.

Výskyt zlata v přírodě V přírodě se zlato většinou vyskytuje ryzí a v minerálech calaverit, sylvanit, elektrum. Nejvyšší obsah zlata (78,56 % Au) má nerost bezsmertnovit.

Využití Zlato se nejčastěji využívá k výrobě šperků, elektrických kontaktů, v zubním lékařství a k pozlacování předmětů z méně ušlechtilých kovů. Jako potravinářské barvivo E 175 se využívá k barvení čokolád, likérů a cukrovinek. Zlato je nejdůležitější investiční kov.

Stříbro Argentum, Ag Chemické vlastnosti stříbra Stříbro je bílý, měkký a velmi tažný lesklý kov. Stříbro má ze všech kovů nejvyšší elektrickou a tepelnou vodivost. Výskyt stříbra v přírodě V přírodě se stříbro nalézá ryzí a v řadě minerálů, např. argentit, pyrargyrit, freibergit. Nejvyšší obsah stříbra ze všech minerálů má nerost allargentum.

Využití Kovové stříbro se používá k výrobě šperků, mincí, zrcadel, pájek a v elektrotechnice. Koloidní stříbro má baktericidní účinky a používá se v medicíně. Jako potravinářské barvivo E 174 se stříbro využívá k barvení čokolád, likérů a cukrovinek.