Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie absorpce venkovských oblastí (SAVO) Zpracovala: Bc. Jana Bartošková, Bc. Petr Zajac Datum: 3. dubna 2013.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
 Schválení šablon – začátek dubna 2016 (vyjednávání s EK)  Avízo výzvy – duben 2016  První výzva (vlna) – květen 2016  Právní akt o poskytnutí podpory.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociální fondem a státním rozpočtem ČR. Operační.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Integrovaný regionální operační program
Podpora krajského akčního plánování
Informace o výzvě pro školy
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti
IROP aktualizace Rámce pro podporu infrastruktury a investic
KVALITA rozvojový program kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Vazba na Operační programy
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
NAPLŇOVÁNÍ CÍLŮ GLOBÁLNÍCH GRANTŮ V LIBERECKÉM KRAJI
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Transkript prezentace:

Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov

Absorpční kapacita - podstata Schopnost členských států a jejich regionů alokovat finanční zdroje kohezní politiky v souladu s myšlenkou efektivity a efektivnosti Schopnost členských států a jejich regionů využít svou absorpční kapacitu pro maximalizaci pozitivních dopadů na hospodářskou, sociální a územní soudržnost Poptávková stranaNabídková strana Schopnost žadatelů o projekt generovat akceptovatelné projekty včetně jejich primární přípravy (např. zajištění potřebných povolení) Makroekonomická absorpce Finanční absorpce – schopnost kofinancovat Administrativní absorpce – příprava vhodných programů; zajištění implementace

Absorpční kapacita - hodnocení Cíl – identifikovat problémové tematické oblasti s nejvyššími předpoklady absorpční kapacity pohledem potenciálních žadatelů Metodické kroky -Hodnocení postavení MSK v národním srovnání podpořených projektů cíle Konvergence -Hodnocení vnitřních rozdílů MSK vzhledem k podpořeným projektům cíle Konvergence -Hodnocení vztahů podpořených a nepodpořených projektů – „latentní“ absorpční kapacita cíle Konvergence -Dotazníkové šetření mezi potenciálními žadateli, sběr projektových fiší Příklady závěrů pro regionální školství (MŠ a ZŠ, SŠ a VOŠ)

Postavení MSK v národním srovnání – cíl Konvergence (alokace EU na 1 obyvatele kraje do 20 let; sídlo příjemce) Zdroj: vlastní zpracování na základě veřejných dat MMR (stav leden 2014); ČSÚ pro počet obyvatel

Postavení MSK v národním srovnání – cíl Konvergence (alokace EU na 1 obyvatele kraje do 20 let; místo realizace) Zdroj: vlastní zpracování na základě veřejných dat MMR (stav leden 2014); ČSÚ pro počet obyvatel

Vnitřní rozdíly MSK – cíl Konvergence (alokace EU na 1 obyvatele kraje do 20 let; sídlo příjemce) Zdroj: vlastní zpracování na základě veřejných dat MMR (stav leden 2014); ČSÚ pro počet obyvatel

Vnitřní rozdíly MSK – cíl Konvergence (alokace EU na 1 obyvatele kraje do 20 let; místo realizace) Zdroj: vlastní zpracování na základě veřejných dat MMR (stav leden 2014); ČSÚ pro počet obyvatel

Latentní absorpční kapacita – předběžné závěry Hodnocení OPVK, OPLZZ – prioritní osa 1 Podpořené projektyNepodpořené projekty Hodnocení všech typů vzdělávání (včetně terciárního, dalšího vzdělávání) Celkem1622 projektů2058 projektů Alokace7,2 mld. Kč11,9 mld. Kč Hodnocení regionálního školství Celkem808 projektů624 projektů Alokace2,0 mld. Kč3,3 mld. Kč Vybrané tematické zaměření projektů (průběžně, spíše ranná fáze hodnocení) Technické vzdělávání23 projektů31 projektů Společenské obory6 projektů34 projektů Zdroj: vlastní zpracování na základě dat IS Monit

Dotazníkové šetření – priority aktérů regionálního školství (procento souhlasných odpovědí ze všech respondentů) Zdroj: vlastní šetření TémaZájemPriorita Pořízení chybějícího zařízení a vybavení81,6 %79,2 % Tvorba a realizace zážitkových forem vzdělávání žáků60,9 %42,0 % Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků58,0 %47,3 % Podpora výuky cizích jazyků51,2 %37,7 % Zvyšování dalších znalostí a dovedností žáků37,2 %24,2 % Exkurze a stáže žáků a pedagogických pracovníků32,9 %18,8 % Zvyšování technických a řemeslných dovedností žáků29,5 %18,4 % Pořízení/tvorba učebních materiálů28,5 %19,8 %

Projektové fišé – tematické zaměření projektových záměrů aktérů regionálního školství (N=118, průběžně, finální fáze) TémaČetnost Zvyšování kompetencí cílové skupiny66,1 % Materiální a kompenzační opatření (učebny, hřiště, zahrady a další)55,1 % Inovace vzdělávacích programů45,7 % Kompetence pedagogických pracovníků22,0 % Přírodovědné vzdělávání16,1 % Technické vzdělávání12,7 % Vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami12,7 % Zdroj: vlastní šetření

Děkuji za pozornost Andrea Šimoníková, KÚ MSK