POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY. Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_20_16_antivirový program.
Advertisements

Je smazaná fotka skutečně pryč? Laboratoř bezpečnosti a aplikované kryptografie.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Počítačový virus. označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Security Summit sál SŠZP Klatovy hlavní přednášející: Karel Rejthar Microsoft Certified Profesional ostatní přednášející: Michal Weber SŠZP.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_15. DEFINICE  Informační bezpečnost chápeme jako zodpovědnost za ochranu informací během jejich vzniku, zpracování,
Virová infiltrace 3 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Notebook, tablet Číslo DUM: III/2/VT/2/1/20 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Počítačové viry VY_32_INOVACE_10_10_Počítačové viry Šablona 32.
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
INTERNET. Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Inf Antivirový program a spam. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Svobodný software Alternativy ke komerčním produktům Operační systémy
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Databáze © Mgr. Petr Loskot
Spuštění programu (10).
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Základní pojmy pro práci s OS Windows
Software počítače – opakování
Inf Počítač a lidé s handicapem
Druhy sítí podle rozlehlosti
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Operační systémy a jejich funkce
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
Bezpečnost práce s počítačem
Kvadratické nerovnice
Software počítače 1 - opakování
Inf Ovládání operačního systému
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Princip fungování elektronické pošty
WORD Vkládání obrázků a klipartů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Přídavná zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítačové klávesnice
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Remote login.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Jaroslav Kudr pro OATGM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Informatika Počítačové viry.
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

POČÍTAČOVÉ VIRY A ANTIVIROVÉ PROGRAMY

Viry a antivirové programy VIR program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. zatímco některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory na disku), mnoho jiných virů je relativně neškodných popřípadě pouze obtěžujících. u některých virů se ničivý kód spouští až se zpožděním.

ŠÍŘENÍ VIRŮ Spustitelné soubory (programy) –Nejčastější způsob přenášení virů –Vir se při spuštění nahraje do paměti a poté ničí soubory; nákaza hrozí u souborů s koncovkou EXE, COM, SYS –Prevence : nespouštět programy u kterých nejsme 100 % přesvědčeni o jejich bezpečnosti – pokud nejste, zkontrolujte program v testu antivirového programu Elektronická pošta ( ) –Moderní způsob virové invaze –Vir je přenášen jako samospustitelná příloha u –Viry jsou o to zákeřnější, že často přicházejí pod lákavým názvem –Prevence : neotvírat maily, kdy neznáte adresáta – hned smažte

JAK SE VIR PROJEVUJE ? Obtěžující –Spočívají například ve výpisech nesmyslných hlášení na obrazovku, mohou také obtěžovat záměnou kláves na klávesnici, takže něco jiného píšete a něco jiného se objevuje na monitoru; fantazie programátorů takových virů je prakticky neomezená Destrukční –Jejich základním úkolem je zlikvidovat data. Chytré viry nezničí všechny data na disku, ale postupně. Uživatel takový vir zezačátku těžko odhalí a potom už je většinou pozdě něco zachraňovat.

ANTIVIROVÝ PROGRAM ANTIVIROVÝ PROGRAM = počítačový software, který slouží k identifikaci, odstraňování a eliminaci počítačových virů a jiného škodlivého software. Úspěšnost závisí na schopnostech antivirového programu a aktuálnosti databáze počítačových virů. Aktuální virové databáze se dnes nejčastěji stahují z Internetu. Při kontrole souboru antivirový program zjišťuje, zda se nějaká jeho část neshoduje s některým ze známých virů, které má zapsány v databázi. Pokud je nalezena shoda, má program tyto možnosti: pokusit se opravit/vyléčit soubor odstraněním viru ze souboru (pokud je to technicky možné) umístit soubor do karantény (virus se dále nemůže šířit, protože ho nelze dále používat) smazat infikovaný soubor (i s virem)

ANTIVIROVÝ PROGRAM AVG (Anti-Virus Guard) je v česku nejznámější antivirový program od české firmy AVG Technologies, určený pro operační systémy (OS) Microsoft Windows a Linux (dříve také pro MS-DOS) Norton AntiVirus – produkt firmy Symantec pro domácí uživatele AVAST– český antivirový program od firmy ALWIL Software. Pro domácí nekomerční použití freeware. Po nainstalování běží 60denní zkušební doba, po které je nutno program zaregistrovat nebo zakoupit

SPAM Nevyžádané masově šířené sdělení (nejčastěji reklamní) šířené internetem. Původně se používalo především pro nevyžádané reklamní y, postupem času tento fenomén postihl i ostatní druhy internetové komunikace – např. diskuzní fóra, komentáře.