Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
CUKRY = SACHARIDY.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POLYSACHARIDY SLOŽENÍ BIOLOGICKÁ FUNKCE ROZDĚLENÍ ZÁSTUPCI.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Ch_053_Sacharidy - polysacharidy Ch_053_Přírodní látky_Sacharidy - polysacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

SACHARIDYPolysacharidy

● Polysacharidy jsou polymerní sacharidy. ● Jsou tvořeny monosacharidovými jednotkami, které jsou spojeny glykosidickou vazbou. ● Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť, proto je jejich označování za cukry nepřesné.

Vznik glykosidové vazby:

● Pokud se molekula polysacharidu skládá pouze z jednoho druhu monosacharidových jednotek, jedná se o homopolysacharid. ● V opačném případě hovoříme o heteropolysacharidech. Polysacharidy ● homopolysacharidy heteropolysacharidy ● (skládají se z molekul(skládají se z molekul ● stejného druhu)více druhů) Klasifikace polysacharidů podle chemického složení:

Klasifikace polysacharidů podle funkce: Polysacharidy ZásobníStavebníSe speciální funkcí Škrob Celulóza rostlinné klovatiny a slizy Glykogen Chitin mukopolysacharidy Inulin chondroitin Pektiny heparin

Klasifikace polysacharidů podle původu: ● polysacharidy rostlinného původu ● - celulóza – základní strukturní látka rostlin ● - škrob – základní zásobní látka rostlin ● - inuliny ● - pektiny ● - kyselina algínová ● polysacharidy živočišného původu ● - glykogen – základní zásobní látka živočichů, hub a baktérií ● - chitin – základní strukturní látka hmyzu, kůrovců a hub ● - kyselina hyalurónová ● - heparín – zabraňuje srážení krve

● Polysacharidy můžeme popsat obecným vzorcem C n (H 2 O) n−1, proto se dříve nazývaly karbohydráty. ● V přírodě jsou tyto látky velmi rozšířené. ● Mezi nejběžnější zástupce polysacharidů patří škrob, glykogen, celulóza, chitin.

Škrob - bílá, ve vodě málo rozpustná organická látka - získává se z části některých rostlin (bramborové hlízy, obilné zrna) - je významnou složkou potravy (brambory, chléb, mouka, rýže, kukuřice atd.) - používá se taky při výrobě lepidel, tužek, plastů apod.

Nitrochromová reakce: n

Návrh na laboratorní práci – škrobová zrna: ● Seškrábněte na podložní sklíčko tenkou vrstvičku z rozkrojené brambory. Přikápněte roztok jodu. Přiklopte krycím sklíčkem a pozorujte pod mikroskopem. ● Pozorování a závěr: ● Pod mikroskopem vidíte tvar škrobových zrn, která se po přidání roztoku jodu zbarvila modře. Toho se využívá k důkazu škrobu v rostlinných buňkách.

Glykogen - molekula glykogenu je tvořena z mnoha molekul glukózy (až ) - je obdobou škrobu v lidském organismu, proto se nazývá taky živočišný škrob - ukládá se v játrech a ve svalech jako zásobní látka

Celulóza - je to bílá pevná látka - jeji makromolekuly tvoří stěny rostlinných buněk - téměř čistou celulózu obsahují vlákna bavlníku, lnu a konopí - asi 50 % celulózy obsahuje dřevo stromů, ze kterého se také celulóza vyrábí - je to základní surovina pro výrobu papíru, umělého hedvábí, celofánu atd.

Molekula CELULÓZY: k

Chitin ● vedle celulózy je nejrozšířenějším polysacharidem na Zemi ● je hlavní složkou kutikuly členovců, která je u některých (např. u hmyzu, krabů, raků apod.) pomocí minerálních látek zpevněna a přeměněna (impregnována, inkrustována) v exoskelet (pevnou vnější kostru) ● také spolu s beta-polyglukany tvoří buněčnou stěnu hub (říše Fungi)

POUŽITÉ ZDROJE: ● Polysacharidy. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Chitin. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Nitrochromová reakce. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Molecula CELULOSA. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.1: Glykosidová vazba. In: Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Celulóza. In: Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Human arms anatomy diagram, showing bones and muscles while flex - Stock Image. In: Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: diagram-showing-bones-and-muscles-while-flex.html?sst=0&sqc=4&sqm=338&sq=3e3i8fhttp://depositphotos.com/ /stock-photo-human-arms-anatomy- diagram-showing-bones-and-muscles-while-flex.html?sst=0&sqc=4&sqm=338&sq=3e3i8f ● Obr.6: Human liver, vector - Stock Illustration. In: Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Starch in spoon with potatoes isolated on white - Stock Image. In: Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: white.html?sq=2uwqct&sst=60http://depositphotos.com/ /stock-photo-starch-in-spoon-with-potatoes-isolated-on- white.html?sq=2uwqct&sst=60