Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3312 Číslo DUMu VY_32_INOVACE_06.43.10.135 Předmět Přírodopis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Tělní tekutiny.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Mízní soustava Lymfatická.
Oběhová soustava a krev
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Tělní tekutiny KREV.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Oběhová soustava 2 Krev a její deriváty ( složení, funkce) Srdce (stavba, funkce) Tělní oběhy.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Oběhová soustava Červené krvinky.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Oběhová soustava - cévy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis – 8.ročník Téma Oběhová soustava - krev AutorMgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Oběhová soustava, krev, složení krve, krevní skupiny

OBĚHOVÁ SOUSTAVA = CÉVNÍ SOUSTAVA - Krev

Funkce Vytváří tzv. vnitřní prostředí organismu Regulace tělesné teploty (termoregulace) Zásobování buněk kyslíkem, živinami, vodou, vitamíny,… Odvádění odpadů z buněk (oxid uhličitý, močovina,…) Rozvádění hormonů po těle z endokrinních žláz Ochrana organismu – tvorba protilátek a mechanické ničení (imunita) Sebeochranná funkce (srážlivost krve)

STAVBA OS Tvořena srdcem a cévami Tělní tekutiny Krev asi 5 litrů (ztráta 1,5 l ohrožuje život) V krevních cévách (tepny, žíly, vlásečnice) Míza V mízovodech a v mízních uzlinách Vzniká z tkáňového moku a je odváděna do krve Tkáňový mok Obklopuje všechny buňky v těle

A) Krev

Složení krve Dvě složky Krevní plazma (90%) : Nažloutlá tekutina s rozpuštěnými látkami, které se přenáší k buňkám. Krevní buňky: Červené a bílé krvinky, krevní destičky Vznikají v červené kostní dřeni. Porovnání červené krvinky, krevní destičky a bílé krvinky

a) Červené krvinky - erytrocyty Malé buňky Nemají jádro Význam : přenos plynů Obsahují červené barvivo hemoglobin, na které se váže kyslík Základem molekuly hemoglobinu je železo (3,5g)

Počet asi 5 miliónů v 1 mm³ krve Žijí asi 120 dní Když zestárnou, jsou rozloženy ve slezině Část obsahující železo je potom vyloučena jako bilirubin Zvýšením počtu červených krvinek se dosahuje lepších výkonů - doping

b) Bílé krvinky - leukocyty Větší buňky s jádrem Je jich mnoho typů (lymfocyty, monocyty, neutrofily, granulocyty, agranulocyty..) Tvorba především v kostní dřeni a brzlíku Zajišťují imunitu (= obranyschopnost) organismu Mají schopnost pohlcovat (fagocytovat) Jsou poškozovány virem HIV

Ukázky fagocytózy

c) Krevní destičky - trombocyty Pouze úlomky buněk Zajišťují srážení krve Zástava krvácení – sražením se vytvoří strup

Krevní skupiny Podle obsahu specifických bílkovin na membránách červených krvinek Systém AB0 Skupiny: A, B, AB, 0 Důležité při krevní transfúzi Rh faktor – plus, mínus

Objev krevních skupin Dr. Jan Jánský Krevní skupiny byly již dříve objeveny Jánský popsal čtvrtou skupinu

ČETNOST KREVNÍCH SKUPIN V ČR Rh – faktor + 85 % - 15 %

Dědičnost krevních skupin

Možnosti transfúze krve

Použité zdroje b6a1e265024bLarge.jpghttp://preview.turbosquid.com/Preview/2012/05/03__09_37_26/3.jpgb9d98ec9-ce4e-4a8c-9ec1- b6a1e265024bLarge.jpg dd56a7331e1dLarge.jpghttp://preview.turbosquid.com/Preview/2013/06/07__19_48_06/thrombocyte.jpg92eb4264-2d dd56a7331e1dLarge.jpg