Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky 1. 10. 2015 Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Rozvoj výuky cizích jazyků
Bc. Magdalena Zábranská
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny na trhu práce?.
Transkript prezentace:

Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu EU pro 21.století: přizpůsobení dovedností a kvalifikace poptávce a pracovním příležitostem jako cesta k překonání krize MARTINA DLABAJOVÁ

AL Odborné: Výbory Evropského parlamentu CONT Výbor pro rozpočtovou kontrolu EMPL Výbor pro zaměstnanost a sociální věci TRAN Výbor pro dopravu a cestovní ruch Zařazení v Evropském parlamentu Politické: Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE Group)

Institucionální „trojúhelník“ EU Zpráva z vlastní iniciativy Reaguje na situaci na pracovním trhu Cílem zprávy je identifikovat hlavní překážky na cestě ke konkurenceschopnému pracovnímu trhu Předkládá řadu konkrétních doporučení vedoucích ke zlepšení situace

Proces přijímání zprávy 12/2014: přidělení zprávy zpravodajce 01/2015: zpráva postoupena Výboru EMPL 06/2015: zpráva Výborem EMPL přijata, celkem zpracováno 361 pozměňovacích návrhů 10. září 2015 zpráva přijata Evropským parlamentem na jeho plenárním zasedání ve Štrasburku (310 pro, 232 proti, 13 se zdrželo) EP nyní postoupí zprávu jako své stanovisko Evropské komisi a Radě

Stěžejní kapitoly zprávy Situace na pracovním trhu Podpora konkurenceschopného trhu práce Předvídaní budoucích požadavků na dovednosti Posílení vazeb mezi vzděláním a zaměstnáním Podpora pracovní mobility, podpora podnikání Návrhy a doporučení

Situace na pracovním trhu Stále poměrně vysoká míra nezaměstnanosti V EU (07/2015: 9,5 %) Velké rozdíly mezi členskými státy (Španělsko – 22 %, Řecko 25 % x Německo 4,7 %) Technologický vývoj, globalizace a rostoucí poptávka po kvalifikované pracovní síle Nízká pracovní mobilita v EU (0,29 %)

Podpora konkurenceschopného trhu práce v EU Propojení vzdělání, odborné přípravy a pracovního trhu Vytváření většího počtu pracovních míst, udržitelná zaměstnanost, produktivita a rozvoj lidského kapitálu Význam investic a aktivních politik zaměstnanosti a nezbytnost celoživotního vzdělávání a schopnosti přizpůsobit se technologickým změnám

Předvídání budoucích požadavků na dovednosti Úzká spolupráce všech subjektů trhu práce (podniky, organizace, zaměstnanci, poskytovatelé vzdělání) Partnerství mezi školami, podniky a státní správou Význam celoživotního vzdělávání a odborné přípravy pro zaměstnané i nezaměstnané

Posílení vazeb mezi vzděláním a zaměstnáním Podpora duální odborné přípravy prostřednictvím učňovského vzdělávání, stáže Podpora samostatného rozhodování, smyslu pro iniciativu a motivaci, sebevědomí Investice do vzdělání a rozvoje dovedností, do lidského kapitálu, zvyšování kvalifikace stávající pracovní síly

Podpora pracovní mobility 2 miliony neobsazených pracovních míst v EU Význam programů ERASMUS+ a EURES Mobilita pracovníků ze třetích zemí, demografické problémy

Návrhy a doporučení Investice a finanční pobídky  především slibná ekonomická odvětví, posílení růstu a nové, kvalitní, udržitelné zaměstnanosti Předvídání potřeb trhu  zohlednění automatizace trhu, komunikace se zaměstnavateli Vzdělávací reforma  Investice do vzdělávání předškolních dětí a do výuky jazyků a informačních a komunikačních technologií již v rámci základních škol, proškolování učitelů

Návrhy a doporučení Reformy trhu práce  flexibilita, inovace a mobilita Příklady dobré praxe Pracovní mobilita a podpora studia cizích jazyků Vzájemné uznávání kvalifikace v rámci EU  vč. uznávání kvalifikací získaných dobrovolnickou činností Společenská a ekonomická odpovědnost zaměstnavatelů a vzdělávacích institucí

Expertní kulatý stůl Prezentace zprávy české odborné veřejnosti Účastníci z řad zástupců MŠMT, MPSV, MPO, SP ČR, HK ČR, NÚV, FDV a dalších Diskuze nad vybranými tematickými oblastmi zprávy a představení odpovídajících projektových aktivit v ČR Formulace doporučení a závěry – naleznete ve svých složkách

Děkuji za Vaši pozornost. na Twitteru