SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.

Veřejná obchodní a komanditní společnost
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
17. září 2013VY_32_INOVACE_100318_Obchodni_spolecnosti_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
Společnost s ručením omezeným
Obchodní společnosti II.
Akciová společnost.
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM

Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost, jejíž základní kapitál = předem stanovenými vklady společníků společnost může být založena jednou osobou (jedna FO může být jediným společníkem nejvýše tří společností s ručením omezeným) společnost může mít nejvíce 50 společníků  firma společnosti musí obsahovat označení „společnost s ručením omezeným“, postačí však zkratka „spol. s r.o.“ nebo „s.r.o.“

Založení a vznik společnost je založena na základě sepsání společenské smlouvy popř. zakladatelské listiny společenská smlouva může určit, že vydá stanovy, která upraví vnitřní organizační strukturu a bližší podrobnosti před podáním návrhu na zápis do obchodního rejstříku musí být splaceno 30% každého peněžitého vkladu, hodnota splacených peněžitých a nepeněžitých vkladů min ,- společnost zakládá 1 zakladatel pak musí být zaplacen celý základní kapitál, pak může být zapsán do OR základní kapitál musí činit alespoň ,- Kč společnost vzniká ke dni zápisu do OR

Vklad společníka každý společník pouze 1 vklad, alespoň ,- Kč výše vkladu je pro jednotlivé společníky rozdílná, avšak musí být dělitelná tisícem

Účast na zisku mezi společníky v poměru svých obchodních podílů (pokud smlouva jinak)

Ručení za závazky společnost ručí za závazky celým svým majetkem společníci ručí společně a nerozdílně za závazky do výše souhrnu nesplacených vkladů všech společníků podle zápisu v OR (po splacení ručení zaniká)

Orgány společnosti Valná hromada Jednatel (jednatelé) Dozorčí rada pokud je stanovena ve společenské smlouvě

Valná hromada nejvyšší orgán společnosti jednatelé svolávají nejméně 1x za rok rozhoduje o důležitých věcech společnosti (schvalování roční účetní závěrky, rozdělení zisku, rozhodování o změně společenské smlouvy atd.) se účastní společníci usnášeníschopná, přítomní společníci, kteří mají alespoň 1/2 všech hlasů, pokud společenská smlouva nestanoví jinak 1 společník 1 hlas na 1000 Kč svého vkladu (smlouva jinak)

Jednatelé jsou statutárním orgánem společnosti (1 nebo více) pokud více jednatelů jednají jménem společnosti samostatně (podle smlouvy) omezit oprávnění pouze společenská smlouva, stanovy nebo valná hromada jmenuje valná hromada z řad společníků nebo jiných FO náleží obchodní vedení společnosti povinni zajistit řádné vedení účetnictví, evidence, vést seznam společníků, informovat společníky

Dozorčí rada

je zřízena jen na základě společenské smlouvy minimálně tříčlenná členové voleni valnou hromadou členem dozorčí rady nesmí být jednatel členové oprávněni zúčastnit se valné hromady i svolávat valnou hromadu, jestliže to vyžadují zájmy společnosti

Činnost dozorčí rady dohlíží na činnost jednatelů kontroluje doklady, účetní knihy přezkoumává účetní závěrku, rozdělení zisku (ztráty) podává zprávy valné hromadě

Zrušení a likvidace Zrušení společnosti s likvidací každý společník nárok na podíl na likvidačním zůstatku. tento podíl se určuje poměrem obchodních podílů, nestanoví-li společenská smlouva něco jiného Obchodní podíl = účast společníka na společnosti = poměr vkladu společníka k základnímu kapitálu

Zánik společnosti ke dni výmazu z OR