ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

První pomoc Úrazy ve škole.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Přejeme si krásné prázdniny…..  Všichni se na ně těšíme.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Onemocnění mízní soustavy
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Cukrovka Diabetes mellitus
HADI
Základy první pomoci 7. ročník.
PRVNÍ POMOC Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.14 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Poranění zvířaty Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Dušení, bolesti břicha, poranění očí a uší, klíště, uštknutí zmijí
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
HIV-Aids.
Komunitní péče.
Rezistence na antibiotika
alimentární otravy, uštknutí

07.1 Stavy ohrožující život
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zlomeniny a poranění kloubů
VY_32_INOVACE_PPM11560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
PRVNÍ POMOC PŘI NEČEKANÝCH UDÁLOSTECH V PŘÍRODĚ II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z.
D OSPÍVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_01_01_první pomoc při poranění.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LES Téma: POZNÁVÁME PŘÍRODU Ročník: 6. Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Zoo Praha - Hadi
Tento projekt je spolufinancován z
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Znaky života člověka Průběh lidského života
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
Název projektu: Živá příroda ve škole
Zvířata v lese – zmije obecná
CIZOKRAJNÍ HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Zoologie bezobratlých a obratlovců
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základy první pomoci.
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III

První pomoc Uštknutí Mgr. Vilém Nejezchleb

UŠTKNUTÍ Příběh z praxe: Dospívající dívka se účastnila letního dětského tábora na Vítkovsku. Při pohybu na louce byla uštknuta zmijí do bérce. Vedoucí jí poskytli první pomoc – dezinfikovali ránu a obvázali ji, postiženou ihned transportovali do nejbližší nemocnice. Při přijetí byl patrný značný otok dolní končetiny a také uzlin v třísle. Dívčin stav se však podařilo stabilizovat i bez použití antiséra. Po přibližně týdenní hospitalizaci mohla být propuštěna do domácího ošetřování. K jejímu rychlému uzdravení pomohla správně poskytnutá první pomoc a neprodlené předání pacientky k odborné léčbě.

UŠTKNUTÍ Všichni evropští jedovatí hadi patří do čeledi zmijovitých Jsou menšího až středního vzrůstu Obvykle se vyskytují na suchých, slunných místech a útočí pouze v sebeobraně. Mnoho kousnutí je tzv. suchých – tj. bez vypuzení jedu.

PŘÍZNAKY Dvě nebo čtyři ranky od zmijích zubů Bolest a otok místa kousnutí Zvětšení mízních uzlin, malátnost, bolest břicha, nevolnost, zvracení, průjem Pro zdravého dospělého člověka nebývá uštknutí zmijí život ohrožující Nebezpečné může být v případě dětí, lidí s oslabenou imunitou, alergiků a starých lidí

PRVNÍ POMOC Smyslem je zpomalit vstřebávání jedu Uklidněte uštknutého a zajistěte jeho absolutní tělesný klid Vydezinfikujte a sterilně přikryjte místo kousnutí Uštknutou končetinu obvažte elastickým obinadlem od rány k tělu Končetinu se pokuste znehybnit a chladit Volejte záchrannou službu – 155 Ránu nemačkejte, nerozřezávejte, nevypalujte ani nevysávejte ústy Končetinu nezaškrcujte!!!

PRVNÍ POMOC Důležitá je prevence: vysoké boty nenavštěvovat rizikové lokality nedráždit objevené zmije