Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_354 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 24. září 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: HADI - III. Metodický list/Anotace: Materiál seznamuje podrobně s biologií a ekologií našeho jediného jedovatého hada – zmije obecné. S jeho pomocí jsou žáci schopni také posoudit míru rizika uštknutí, podat první pomoc a reagovat správným způsobem při přivolání odborné lékařské pomoci. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 SYTÉM PLAZŮ HADI – III. (ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ)
RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
Zmije obecná má robustní zavalité tělo s krátkou a širokou trojúhelníkovitou hlavou. Dosahuje zpravidla délky do 80cm. Oční zornice je štěrbinovitá, svislá. Základní zbarvení samců je šedé, u samic hnědé. Středem hřbetu se táhne tmavá klikatá čára. Vyskytují se ale i jedinci stejnoměrně černí nebo stejnoměrně červenorezaví.

4 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
Preferuje lesnatá území, v odlesněné kulturní krajině se nevyskytuje. Má ráda prosluněná, ale zároveň vlhká stanoviště. U nás se vyskytuje spíše v pahorkatinách. Je to velmi otužilý plaz velmi odolný proti chladu s extrémním rozšířením směrem na sever. Zimuje v hlubokých skalních štěrbinách, v norách hlodavců apod – často ve velkých skupinách s hady z okolí. Loví hlavně ráno a v podvečer. Živí se především hlodavci, případně ještěrkami, obojživelníky, mladými ptáky apod. Na větší zvířata neútočí, je naopak plachá a k pokousání člověka dochází cítí-li se ohrožena. Je živorodá, počet mláďat je 3 – 24. Dožívá se i více než 20 let. Vyskytuje se téměř v celé Evropě (kromě její jižní části).

5 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
Je jediným jedovatým hadem, který žije v ČR. Jedové zuby zmije obecné jsou 3 – 5mm dlouhé. Jsou vztyčitelné. K vedení jedu mají vytvořeny kanálky. Kousnutí zmije ohrožuje na životě děti, alergiky a lidi se srdečními chorobami, případně staré lidi. Smrtelná dávka jedu pro dospělého člověka je asi 15mg. Při kousnutí bývá uvolněno maximálně kolem 3,5mg – celkové množství jedu, které má zmije k dispozici je 5 – 10mg. Na Balkáně žije poddruh zmije obecná bosenská, který má atypické složení jedu s větším podílem neurotoxické složky, proto je nebezpečnější.

6 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
Uštknutí zmijí obecnou Po uštknutí zmijí obecnou zůstávají na kůži dvě nebo čtyři ranky od zmijích zubů. Dostavuje se bolest a otok místa kousnutí. Zvětšují se mízní uzliny. Objevuje se malátnost,bolest břicha, nevolnost, zvracení, průjem.. První pomoc: Uklidněte uštknutého a zajistěte jeho absolutní tělesný klid. Vydezinfikujte a sterilně přikryjte místo kousnutí. Uštknutou končetinu volně obvažte elastickým obinadlem od rány k tělu. Končetinu se pokuste znehybnit a chladit. Lze podávat nápoje, ale ne s obsahem alkoholu nebo kofeinu. Volejte záchrannou službu – tel. 155 nebo 112 – nebo uštknutého dopravte k lékaři Ránu nemačkejte, nerozřezávejte, nevypalujte ani nevysávejte ústy (případně jen speciální odsávačkou hadího jedu), končetinu nezaškrcujte! Podle:

7 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
V ČR se zmije stala kriticky ohroženým druhem. Je pronásledována a zabíjena. Ohrožuje ji ztráta vhodných biotopů – odlesnění, vysoušení mokřadů a jiných vlhkých oblastí. Je ohrožena používáním pesticidů v zemědělství a v lesnictví. Na jihu Evropy se vyskytuje příbuzná zmije obecné – zmije růžkata. Má mohutnější hlavu než zmije obecná Na čenichu má růžek. Její uštknutí je pro člověka smrtelně nebezpečné. Zmije růžkatá Zmije Evropy – podrobné informace: Informace o antisérech a další zajímavosti:

8 ZMIJE OBECNÁ A NEBEZPEČÍ UŠTKNUTÍ
Pamatujete si telefonní čísla, na která máte volat v případě kousnutí zmijí? Pokuste se zopakovat pravidla první pomoci při zmijím uštknutí.

9 ZDROJE - LITERATURA A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN DUNGEL, Jan, ŘEHÁK Zdeněk. Atlas ryb, obojživelníků a plazů České a Slovenské republiky. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN

10 ZDROJE – ELEKTRONICKÉ DOKUMENTY
Zmije obecná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ŠEVČÍK, Jan. Zmije obecná. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: BOHDAL, Jiří. Zmije obecná. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Uštknutí zmijí obecnou: Zásady první pomoci. In: Vitalia.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: VALENTA, Jiří. Uštknutí zmijí: Co dělat?. In: Top lékař [online]. [cit ]. Dostupné z: Zmije obecná. In: Poradna.net [online]. [cit ]. Dostupné z: MIKULKA, Štěpán. Moji známí z divočiny. In: Ordinaryangels.net [online]. [cit ]. Dostupné z: Zmije růžkatá - je vhodná pro začátek?. In: Poradte.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: Zmije obecná. In: Animedia [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google