Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu ISSN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu ISSN"— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.
PLAZI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Kdo jsou plazi? Plazi jsou obratlovci. Jejich tělo je pokryté tuhými šupinami (hadi), krunýřem (želvy) nebo štíty (krokodýli).

3 Plazi jsou studenokrevní.
To znamená, že nemají stálou tělesnou teplotu. Spoléhají se na výměnu tepla s okolním prostředím. Proto se přesouvají ze slunce do stínu a naopak. Neschopnost vytvářet si teplo jim umožňuje vystačit si s menším množstvím potravy, než jaké by spotřeboval stejně velký savec, který většinu energie z potravy používá k udržení tělesné teploty.

4 Charakteristické znaky
Všichni plazi dýchají výhradně plícemi a žádný druh nedýchá pokožkou ani žábrami. Nejdůležitějšími smysly jsou čich a zrak. Souvislou zrohovatělou vrstvu pokožky svlékají celou (hadi) nebo po částech (ještěři). Mají dobře vyvinutou krční páteř, která umožňuje otáčivý pohyb hlavy. Mají také dobře vyvinuté svaly čelistní. Mláďata se líhnou plně vyvinutá.

5 Charakteristické znaky
U plazů se vyskytují tři typy rozmnožování: Plazi kladou svá vajíčka vždy na souš a ve většině případů se o ně již nestarají – VEJCORODOST. Jedinec se z vajíčka vylíhne buď bezprostředně po nakladení, nebo už při vlastním snášení – VEJCOŽIVORODOST. Zárodek se vyvíjí přímo v těle a je vyživován z primitivní placenty – ŽIVORODOST.

6 Výskyt plazů Plazy lze najít – mimo Antarktidy – na všech světadílech.
Jejich oblíbeným prostředím jsou tropy a subtropy. Dokážeš všechny světadíly vyjmenovat?

7 KROKODÝLI: JEŠTĚŘI: HADI: ŽELVY:
MEZI PLAZY PATŘÍ: KROKODÝLI: JEŠTĚŘI: HADI: ŽELVY:

8 Hádej! Kdo jsem? Jsem plaz. Umím velmi dobře plavat. Žiji v lesích a na vlhkých místech. Lovím žáby, myši a hmyz. Na hlavě mám skvrny ve tvaru obojku. JSEM UŽOVKA OBOJKOVÁ

9 Hádej! Kdo jsem? Jsem plaz. Živím se hmyzem, žížalami a slimáky. Jsem hnědý a až půl metru dlouhý. Jsem chráněný. Nejsem jedovatý. JSEM SLEPÝŠ KŘEHKÝ

10 Hádej! Kdo jsem? Jsem plaz. Mám čtyři končetiny. Když jsem sameček, tak mám zelenou barvu. Samičku mám hnědou. Když mi nepřítel utrhne ocásek, tak mi znovu doroste. JSEM JEŠTĚRKA OBECNÁ

11 Hádej! Kdo jsem? Jsem plaz. Živím se drobnými hlodavci, obojživelníky a malými ptáky. Vyhledávám slunná místa, kde se rád vyhřívám. Jsem jediný jedovatý had v ČR. JSEM ZMIJE OBECNÁ

12 PRVNÍ POMOC PŘI UŠTKNUTÍ ZMIJÍ
Zachovat klid! Uštknutí zdravého mladého člověka většinou neznamená ohrožení na životě. Vzniklým stresem se zvyšuje krevní tlak, což umožňuje jedu rychlejší rozšíření od místa uštknutí dál do těla. Zavolat 155 nebo 112!

13 PRVNÍ POMOC PŘI UŠTKNUTÍ ZMIJÍ
Při poskytování první pomoci je nutné končetinu znehybnit. Rozhodně by se končetina neměla zaškrcovat, rána se také nemá rozřezávat a vytlačovat z ní jed. Potom už se musí jen vyčkat příjezdu sanitky nebo zařídit odvoz uštknutého do nemocnice.

14 PRVNÍ POMOC PŘI UŠTKNUTÍ ZMIJÍ
Vyšší riziko hrozí lidem se závažnými srdečními, plicními či jinými onemocněními, a to především ve vyšším věku. Pozor by si měly dávat také malé děti. Proto při procházce slunnými místy je dobré hlučněji našlapovat. Zmije je plachá a uteče před námi.

15 Použité zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Mary Hollinger[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Tomascastelazo[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: AllenMcC.[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Marek Szczepanek[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Kmanoj[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Iker Cortabarria[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Adrian Pingstone[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Huhulenik[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dendrofil[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Aktron[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Andy.vac[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu ISSN"

Podobné prezentace


Reklamy Google