Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III

2 První pomoc Amputace Mgr. Vilém Nejezchleb

3

4 Amputace Ztráta končetiny představuje pro zraněného vážný handicap vedoucí ke snížení kvality života. Plastičtí chirurgové jsou někdy schopni „zázraků”, ale jen za předpokladu, že mají k dispozici dobře ošetřený amputát!!!

5 Amputace Příčiny: řezná poranění (nejčastěji cirkulárka, motorová pila, hoblovka) zachycení končetiny nebo oděvu ve strojních mechanismech (nejčastěji nekryté řemenice zemědělských strojů, pásové dopravníky apod.) z dopravních úrazů pak jde zejména o nehody motocyklistů a železničních neštěstí, rovněž pak i autonehody Příznaky: část těla je úplně oddělena nebo visí za kůži krvácení z pahýlu - u řezných amputací velice intenzivní, při zachycení strojními mechanismy může být překvapivě malé

6 Amputace - vykrvácením Čím je zraněný ohrožen?
- definitivní ztrátou postižené části - vykrvácením

7 Amputace 1. Zastavení krvácení
První pomoc: Zahrnuje zastavení krvácení, krytí rány a zajištění amputátu. 1. Zastavení krvácení Vysoké amputace: tlakový obvaz, v případě masivního krvácení použití zaškrcovadla. Nízké amputace: tlakový obvaz, elevace(zvednutí) končetiny 2. Přivolat 155 3. Ošetření amputátu Sterilně zabalit, vložit amputát do sáčku, sáček s amputátem vložit do sáčku se studenou vodou NIKDY NEVKLÁDAT PŘÍMO NA LED NEBO DO VODY !!!!!


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9"

Podobné prezentace


Reklamy Google