Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Čaj a kakao Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
UZENINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výroba plundrového těsta
TAVENÉ SÝRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
SLOH – popis statický líčení
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
BANKOVNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Sacharóza – výroba cukru
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Mineralogický systém II. Halogenidy
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika 1 Význam ve výživě 1 Rozdělení nealkoholických nápojů 1,2 Posuzování jakosti 1 Skladování nealkoholických nápojů 1

Obecná charakteristika Nepostradatelná součást výživy Dávky vody a živin Bez obsahu etanolu nebo nejvýše 0,75 % objemu (5,5 g v 1 litru) Vliv na nervovou soustavu (omamně, povzbudivě)

Význam ve výživě Obsah cukru (umělých sladidel) Obsah kuchyňské soli Obsah kyselin (mléčná, octová, mravenčí, šťavelová) Obsah kofeinu, chitinu Obsah silic a různých výtažků Obsah éterických olejů

Rozdělení nealkoholických nápojů 1.Stolní voda 2.Kojenecká voda 3.Minerální voda 4.Sodová voda 5.Ovocné a zeleninové šťávy 6.Zahuštěné ovocné šťávy 7.Ovocné nápoje 8.Sirupy 9.Limonády 10.Ostatní nealkoholické nápoje

Rozdělení nealkoholických nápojů 1.Stolní voda Pitná, zdravotně nezávadná voda vysoké jakosti Zdroj pitné vody (hlubinný zdroj) Druhy Přírodní stolní voda (Dobrá voda neperlivá) Perlivá přírodní voda (Dobrá voda perlivá) Ochucená stolní voda (Horský pramen citrón)

Rozdělení nealkoholických nápojů 2.Kojenecká voda Speciální druh stolní vody Vysoce jakostní (zdravotně nezávadná dle ČSN) Posuzování jakosti Senzoricky – chuť, pach Laboratorně – hodnocení mikrobiologické, biologické, radiologické, obsah dusičnanů (celkem 89 ukazatelů dle ČSN)

Rozdělení nealkoholických nápojů 3.Minerální vody Pramenitá nebo podzemní voda V 1 kg vody je rozpuštěno 1000–6500 mg pevných látek Hygienicky nezávadná Bez mikrobiologických úprav Možnost plnění v místě zdroje

Rozdělení nealkoholických nápojů Rozdělení Podle teploty zřídla -Chladné (do 20 °C) -Vlažné (20–30 °C) -Teplé (30–50 °C) -Horké (nad 50 °C)

Rozdělení nealkoholických nápojů Podle převažujících minerálních látek -Alkalické (sodné ionty) -Zemité (vápenaté a hořečnaté ionty) -Salinické (sodné a síranové ionty) -Sádrovcové (vápenaté a síranové ionty) -Ryze hořké (hořečnaté a síranové ionty)

Rozdělení nealkoholických nápojů Podle použití a účinků na organismus -Stolní – v prodeji přírodní nebo ochucené (Mattoni, Korunní, Ida, Ondrášovka) -Léčivé (Šaratice, Vincentka, Zaječická hořká) -Převážně léčivé (Bílinská kyselka, Mlýnský pramen)

Rozdělení nealkoholických nápojů 4.Sodová voda Pitná voda sycená oxidem uhličitým Druhy Přírodní sodová voda Nealko Aromatizované sodové vody Zefír, Pelikán

Rozdělení nealkoholických nápojů 5.Ovocné a zeleninové šťávy Výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje Obsah organických kyselin, monosacharidů (fruktózy, glukózy), vitaminů (C, A), minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo), stopových prvků (měď, zinek) Nevýhoda vyšší obsah dusičnanů

Rozdělení nealkoholických nápojů Rozdělení Čiré přírodní ovocné šťávy (džusy 100 %) Upravené dřeňové ovocné šťávy (džusy) Zeleninové šťávy (rajčatová 100 %)

Rozdělení nealkoholických nápojů Obr. 1: Džus

Rozdělení nealkoholických nápojů Obr. 2: Ovocné a zeleninové šťávy

Rozdělení nealkoholických nápojů 6.Zahuštěné ovocné šťávy Přírodní ovocné šťávy se sníženým obsahem vody Výroba z různých druhů ovoce Vylisovaná šťáva se odstředí, filtruje, vyčeří a zahušťuje Druhy dle ovoce: citronka, mandarinka, ananas

Rozdělení nealkoholických nápojů 7.Ovocné nápoje Výroba z ovocné suroviny, cukru, vody a dalších přísad Vyšší obsah ovocné sušiny (přechod mezi ovocnou limonádou a džusem) Druhy: Jednodruhové, vícedruhové, směsi Speciální skupina: Nektary (až 70 % ovocné šťávy)

Rozdělení nealkoholických nápojů 8.Sirupy Jsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek nebo rostlinných výtažků či drog oslazené vhodným sladidlem Určené k výrobě nápojů (nepřímá spotřeba)

Rozdělení nealkoholických nápojů Rozdělení Podle složení -Typ A (ovocné sirupy, 37 % ovocné šťávy) -Typ B (ovocné sirupy, 50 % ovocné šťávy) -Typ C (ovocné sirupy s příchutí) -Typ D ( sirupy s příchutí) -Typ E (sirupy s obsahem alkaloidů, drog,...)

Rozdělení nealkoholických nápojů Podle složení suroviny -Jednodruhové (malina, jahoda) -Několikadruhové (ovocný sirup jablko-rybíz) -Směsi (zahradní směs)

Rozdělení nealkoholických nápojů Tržní druhy sirupů -Ovocné sirupy -Limonádové sirupy -Zeleninové sirupy -Bylinné sirupy -Sirupy s příchutí -Diabetické sirupy -Sirupy pro sportovce -Ostatní sirupy

Rozdělení nealkoholických nápojů 9.Limonády Výroba z limonádového sirupu, vody a oxidu uhličitého Prodloužení trvanlivosti pomocí pasterizace nebo chemické konzervace Základní rozdělení: -Sycené -Nesycené

Rozdělení nealkoholických nápojů Druhy -Ovocné limonády (jablečná,...) -Ovocné limonády s příchutí (malinová,...) -Tresťové limonády (černý rybíz,...) -Speciální limonády (klasické – Pepsi), (dietní – Pepsi light) -Bylinné limonády (jablečno-bylinná) -Limonády nesycené

Rozdělení nealkoholických nápojů 10. Ostatní nealkoholické nápoje POSILUJÍCÍ Izotonické nápoje (sportovci, řidiči,...) Obsah vody, minerálních solí, vitaminy (C, B), stopové prvky, látky povzbuzující duševní činnost (kofein) Základ = pitná voda, minerální voda, ovocná šťáva Druhy: Semtex, Sport Ideal, Red Bull

Rozdělení nealkoholických nápojů LÉČIVÉ ŠŤÁVY Přírodní zeleninová nebo ovocná šťáva obohacená vitaminy, minerálními látkami Příbuzné izotonickým nápojům Výrobky na rozhraní poživatin a léčiv

Rozdělení nealkoholických nápojů LEDOVÝ ČAJ Vodný výluh čaje (ovocný, černý, bylinný) s přísadou přírodní ovocné šťávy ochucený sladidlem Obsah vitaminu C Druhy: Ledový čaj s broskvovou šťávou,...

Rozdělení nealkoholických nápojů LEDOVÁ KÁVA Pasterizovaný kávový odvar typu espresso Druhy: Nescafé, Mr. Brown

Jakostní znaky Senzoricky Barva Chuť Vůně Čirost Vzhled Laboratorně Obsah kyselin Obsah chloridu sodného Obsah sušiny Obsah etanolu Obsah konzervačních prostředků Obsah kofeinu

Skladování Sklady vzdušné, větratelné, temné, čisté, bez cizích pachů a bez plísní Ochrana před kolísáním teplot Teplota skladování u nekonzervovaných výrobků 2–15 °C Teplota skladování u konzervovaných výrobků 2–20 °C Relativní vlhkost vzduchu max. 70 %

Kontrolní otázky 1.Charakterizujte obecně nealkoholické nápoje. 2.Popište význam ve výživě nealkoholických nápojů. 3.Vyjmenujte skupiny nealkoholických nápojů. 4.Charakterizujte minerální vody a jejich rozdělení. 5.Popište rozdělení sirupů podle složení a vyjmenujte tržní druhy sirupů. 6.Uveďte, co jsou to izotonické nápoje. 7.Jak se nealkoholické nápoje skladují?

Literatura – knihy 1.KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 3. ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, ISBN ANDERLE, Peter. SCHWARZ, Helmuth, Dr. Zbožíznalství Poživatiny – potraviny, pochutiny. 4. vydání. Praha: SNTL, ISBN

Literatura – obrázky Obrázky: 1. JUREMA OLIVEIRA. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ˃. 2. JAMES. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:.