Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Program rozvoje venkova na období
Program rozvoje venkova na období
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Fondy EU programové období Projektový management ve sportu Seminář ke 2. přednášce Mgr. Pavel Mrnuštík.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Posilování vztahů měst a venkova – dosavadní přístupy, zkušenosti, aktuální a budoucí vývoj v EU a ČR Obsah: 1) Město a venkov v ČR a v Evropě 2) Příprava.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
____________________________ Praha, únor 2013 Územní dimenze RNDr. Josef Postránecký.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální politika EU v období
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Strukturální politika
Celostátní síť pro venkov
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji

Úvodem… „Výzkum, předávání znalostí (osvědčené postupy, poznatky, inspirativní projekty nových trendů) a inovace jsou důležitým motorem rozvoje venkova a jejich význam je jádrem strategie Evropa 2020, která se zaměřuje na inteligentní a udržitelný růst venkovského prostoru přičemž se vychází z článků o samotném fungování společné EU“

Inovace OECD - Inovace je implementace něčeho nového nebo zlepšeného do produktu, procesu, marketingových nebo organizačních metod. Převzato: Dr. Kučera – Inovace v zemědělství (2015)

Strategie Evropa 2020 – Evropské sociálně tržní hospodářství

Inovace

Inovace a úskalí, problémy -Hodnocení výzkumu za publikační činnost -Odtržení školství od praxe -Nefunkční poradenský systém -Provozně orientované řízení zemědělských podniků

Mít inovativní nápad je jedna věc, převést ho do praxe, je pak věc jiná….. Existují různé druhy „dostupných“ finančních prostředků, které vám mohou pomoci odstartovat projekt, mezi ně patří financování v rámci národních programů rozvoje venkova, nebo vedle dalších programů (např. OP PIK – program podpory INOVACE) v rámci EU funguje i politika výzkumu a inovací - Horizont 2020.

Inspirace, Evropské inovační partnerství a CSV EIP-AGRI je nový přístup k podpoře inovací v evropském zemědělství a lesnictví. Zahájen v roce 2013, EIP-AGRI si klade za cíl vybudovat spojení, mosty mezi vědou a praxí, zejména prostřednictvím praktických inovačních projektů, prováděných operačních skupin (financované v rámci politiky rozvoje venkova), prostřednictvím prakticky orientovaných výzkumných projektů a prostřednictvím propojení sítí např. Celostátní sítí pro venkov, zahájena v roce 2008.

Inovace – Horizon 2020 EIP-AGRI je založeno na fungování stávající politiky, nejvíce politiky rozvoje venkova a politiky EU v oblasti výzkumu a inovací programu Horizon Úspěch EIP-AGRI spoléhá na lidi v celém spektru vědecké komunity pracující společně, kteří sdílejí své nápady a zkušenosti s cílem dalšího rozvoje inovativní řešení a výsledky výzkumu následně uvádějí do praxe. EIP-AGRI se proto zaměřuje na vytváření partnerství, pomocí přístupů zdola nahoru a snahou je spojit všechny aktéry v síti. (H2020, má být největším a nejvýznamnějším programem financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech )

EIP-AGRI sítě (2013) a Evropské sítě pro venkov (CSV 2008) byly „propojeny“ od ledna 2015.

ENRD + CSV, EIP - AGRI V Lednu 2015 Evropské sítě pro venkov (ENRD) vytvořily strategický rámec činností, které pokrývají všechny aspekty politiky rozvoje venkova na období Evropské sítě pro venkov (Obsahuje několik podskupin). Stálá Podskupina na inovace pro zemědělskou produktivitu a udržitelnost (dále jen "Podskupina pro inovace"), je jedním z nich. Hlavními cíli podskupiny pro inovace (ENRD) jsou: podporovat provádění EIP-AGRI v programech pro rozvoj venkova (PRV ) identifikovat společné problémy, problémy a osvědčené postupy podporují vytváření sítí mezi EIP-AGRI operačních skupin poskytnout informace o pracovním programu EIP-AGRI sítě spolupracovat s dalšími sítěmi pro venkov na podporu inovací

Inovace – PRV 2014 – 2020 (strategie Evropa 2020) Priority a související opatření V programovém období 2014 – 2020 bude Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova, ze kterého je spolufinancován Program rozvoje venkova (PRV), součástí návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o společných ustanoveních ohledně Evropských strukturálních a investičních fondů ("nařízení k ESIF"). Jako součást nařízení k ESIF by měla politika rozvoje venkova přispívat ke konkurenceschopnosti zemědělství, udržitelnému řízení přírodních zdrojů, k opatřením v oblasti klimatu a k vyváženému územnímu rozvoji venkovských oblastí. V souladu se strategií Evropa 2020 jsou tyto obecné cíle podpory pro rozvoj venkova na období 2014–2020 podrobněji vyjádřeny prostřednictvím těchto šesti priorit platných pro celou EU. Každé opatření z nabídky nařízení k rozvoji venkova může přispívat k cílům několika priorit. Jde o tyto priority: Podpora předávání znalostí a inovací v zemědělství, lesnictví a ve venkovských oblastech Zvýšení životaschopnosti zemědělských podniků a konkurenceschopnosti všech druhů zemědělské činnosti ve všech regionech a podpora inovativních zemědělských technologií a udržitelného obhospodařování lesů Podpora organizace potravinového řetězce, včetně zpracovávání zemědělských produktů a jejich uvádění na trh, dobrých životních podmínek zvířat a řízení rizik v zemědělství Obnova, zachování a zlepšení ekosystémů souvisejících se zemědělstvím a lesnictvím Podpora účinného využívání zdrojů a podpora přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku v odvětvích zemědělství, potravinářství a lesnictví, která je odolná vůči klimatu Podpora sociálního začleňování, snižování chudoby a hospodářského rozvoje ve venkovských oblastech

Inovace – PRV 2014 – 2020

Spolupráce Žadatel + výzkumný subjekt a další aktéři

Inovace 1. kolo PRV

1. Kolo PRV operace – operace zaměřená na rozvoj inovací Technologie, produkty nebo procesy musí být tedy minimálně pro podnik nové (nebo podstatně zdokonalené). To zahrnuje významná zlepšení technických vlastností, komponentů a materiálů, software, uživatelské vstřícnosti nebo jiných funkčních charakteristik. Nová technologie, produkt nebo proces musí být vyvinuty ve spolupráci s výzkumným subjektem. Inovativnost, efektivnost a proveditelnost projektu, posoudí odborná Hodnotitelská komise před schválením projektu.

1. Kolo PRV operace – přehled výsledky

1. Kolo PRV operace – inovace v NUTS II dle RO SZIF

Děkuji za pozornost Ing. Jan Groh, LL.M., MBA .: Závěrem … „Výzkum, předávání znalostí (osvědčené postupy, poznatky, inspirativní projekty) a inovace z Programu rozvoje venkova by se měly stát samozřejmostí i v Královéhradeckém kraji“

Náměty na další inovace - Zemědělsko-lesnické postupy