Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopravní politika na léta 2005 – 2013 Dopravní politika je základním strategickým dokumentem pro sektor dopravy a deklaruje, co stát a jeho exekutiva v.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
DOPRAVNÍ POLITIKA ČESKÉ REPUBLIKY pro léta
Příprava nové dopravní politiky ČR
Trvale udržitelný rozvoj v dopravě
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Dopravní politika DOPRAVNÍ SYSTÉMY LOGISTIKY por. Ing. Martin VLKOVSKÝ Katedra logistiky Fakulta ekonomiky a managementu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
Dopravní politika ČR pro léta
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Silnice nebo železnice
Dopravní politika ČR Ing. Vít Sedmidubský Odbor strategie
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomika dopravy. Charakteristika dopravy doprava je součástí technické infrastruktury (vedle energetiky, telekomunikací, vodního hospodářství, odpadového.
EVROPSKÁ DOPRAVNÍ POLITIKA
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Bezpečnost v dopravě Shrnutí přednášek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Financování dopravní infrastruktury Priorita mandatorní výdaje – EU – Národní Finanční rámec mld. Kč Nesmyslný střednědobý výhled.
Financování dopravní infrastruktury v roce 2016 Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI.
Operační program Doprava Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Evropská unie Investice do vaší budoucnosti.
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk – vnější služba – 2015 Praha,
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie a bariéry při využívání prostředků OPD2 a CEF k realizaci infrastrukturních projektů Mgr. Milan Feranec Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Snižování podpory z hlediska příjmů projektů – pozice OP Doprava
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Financování dopravní infrastruktury
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Výbory a pracovní skupiny
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Priority Globálním cílem Dopravní politiky je vytvořit podmínky pro zajištění kvalitní dopravy zaměřené na její ekonomické, sociální a ekologické dopady v rámci principů udržitelného rozvoje a položit reálné základy pro nastartování změn proporcí mezi jednotlivými druhy dopravy, které jsou základem strategie udržitelného rozvoje.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Priority – dopravní politiky Dosažení vhodné dělby mezi druhy dopravy zajištěním rovných podmínek na dopravním trhu. Zajištění kvalitní dopravní infrastruktury. Zajištění financování v sektoru dopravy. Zvýšení bezpečnosti dopravy. Podpora rozvoje dopravy v regionech.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zásady zavádění dop. opatření Zavádění nových progresivních technologií včetně inteligentních dopravních systémů a telematiky a výsledků výzkumu a vývoje. Rovnost šancí a sociální politika Zachování konkurenceschopnosti českých dopravců v podmínkách otevřeného trhu. Ochrana životního prostředí.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dosažení vhodné dělby mezi druhy dopravy zajištěním rovných podmínek na dopravním trhu. Veřejná hromadná doprava Nákladní doprava Železniční doprava Silniční doprava Letecká doprava Vnitrozemská vodní doprava

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dosažení vhodné dělby mezi druhy dopravy zajištěním rovných podmínek na dopravním trhu. Zvládnutí růstu přepravní náročnosti a vlivu globalizace v dopravě Harmonizace podmínek přepravního trhu a zpoplatnění uživatele Zkvalitnit přepravní práci v osobní dopravě Zkvalitnit přepravní práci v nákladní dopravě Transformace železničního sektoru Zkvalitnění přepravních služeb pro uživatele

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění kvalitní dopravní infrastruktury. Stávající stav českých silnic je z části v nevyhovujícím stavu. Je tedy nutné zintenzivnit systematickou obnovu a přestat ji nahrazovat údržbou. V železniční dopravě je třeba definovat strategii a priority. Dále je třeba definovat způsoby, jakým zafinancovat údržbu železnic.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění kvalitní dopravní infrastruktury. Údržba a obnova stávající dopravní infrastruktury Výstavba a modernizace dopravní infrastruktury

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění financování v sektoru dopravy. Dělí se na: –financování dopravní infrastruktury –financování veřejné podpory v dopravě –financování obnovy dopravních prostředků –financování výzkumu a vývoje.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zajištění financování v sektoru dopravy. Optimalizace úhrad za veřejné služby Zajištění financování dopravní infrastruktury Financování obnovy dopravních prostředků Financování výzkumu a vývoje

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zvýšení bezpečnosti dopravy – silniční dop. 98% dopravních nehod způsobí sami účastníci provozu. Špatný technický stav komunikací a vozového parku způsobují minimum nehod. Toto je důsledkem poměrně složitého systému tech. předpisů a systém kontrol STK.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zvýšení bezpečnosti dopravy – železniční dop. V celé EU jsou bezpečnostní parametry v železniční dopravě na velmi vysoké úrovni. Kvalitní vozový park, automatické systémy, centralizované řízení, to vše jsou části řetězce, který výrazně snížil množství nehod na železnici, obzvláště v porovnání se silniční dopravou.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zvýšení bezpečnosti dopravy – náprava Vzhledem k neutěšené situaci v silniční dopravě, je třeba s okamžitou platností zavést opatření v těchto oblastech: –Lidský činitel, úloha prevence, sankce –Technická bezpečnost silnic –Technický stav vozidel

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zvýšení bezpečnosti dopravy – silniční dop. Bezpečnost silniční dopravy Bezpečnost železniční dopravy Přeprava nebezpečných věcí Vnější bezpečnost dopravy Ochrana civilního letectví protiprávními činy

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Podpora rozvoje dopravy v regionech. Na počátku 90. let byl podíl hromadné a individuální dopravy v poměru 80:20. V současné době je tento poměr přibližně 50:50. Doprava v regionech je plně v kompetenci jednotlivých krajů a místních orgánů.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Podpora rozvoje dopravy v regionech. Města musí své dopravní systémy rozvíjet tak, aby byly efektivní při uspokojování potřeb a zároveň environmentálně šetrné, je třeba podporovat pěší, cyklistickou a hromadnou dopravu, zejména v elektrické trakci. Systémy MHD ve městech budou propojovány do integrovaných systémů se všemi druhy příměstské dopravy.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Podpora rozvoje dopravy v regionech. Rozvoj a budování Integrovaných dopravních systémů Nové koncepce zásobování měst a citylogistika Využití možností nemotorové dopravy Regulace dopravy ve městech Zpoplatnění dopravy ve městech

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nástroje realizace novela zákona č. 266/1994 Sb., o dráhách novela zákona č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě zákon o veřejné dopravě novela zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví novela zákona č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel novela zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích novela zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nástroje realizace novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích novela zákona č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury novela zákona č. 16/1993., o dani silniční novela zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě novela zákona č. 61/2000 Sb., o námořní plavbě

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Děkuji za pozornost