Mgr. Jan Charousek Liberec 2013 Lední hokej. Historie ledního hokeje Základy organizovaného ledního hokeje položil až v roce 1878 montrealský student.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotbal. Jmenuji se Petr Šmíd a pocházím z malebné vesnice Klobou č ky, ale te ď pobývám n ě jakou dobu v D ě tském Domove v Uherském Ostrohu. Navšt ě.
Advertisements

Označení hasičů na přilbách
Divize a představují.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
Pravidla fotbalu.
 Co d ě láme  Jak jsme pokro č ili  Selek č ní metody  K ř í ž ení  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme nyní  Co d ě láme  Jak.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
Pica pica Straka obecná.
Pravidla ledního hokeje Změny 2010 ukládání trestů, návraty hráčů z TL.
Herní systémy Zásadní způsoby vedení hry celého družstva v útoku a v obraně, s předem vymezenými úkoly jednotlivcům, skupinám hráčů i celému družstvu po.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
AIRSOFT.
Vypracovala:Eliška Hlínová 8.t ř ída Dne: Pokra č uj na další stránku Konec prezentace.
Je kolektivní halový sport…
Systematika fotbalu.
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
 Hokejové hřiště je z ledu  Hřiště má na šířku 26-30m a na délku má m  Ke hře je zapotřebí hlavně puk který má  průměr: 7,62cm tloušťku: 2,54cm.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Zimní sporty.
LEDNÍ HOKEJ - POČÁTKY.
Č eská republika: Chrán ě ná území Hospodá ř ský zem ě pis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
VOLEJBAL 1.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI
HOKEJ V EVROPĚ, KHL.
Lední hokej Je kolektivní hra. Jde o jeden z nejrychlejších sportů na světě. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách. Na hru dohlížejí 2 hlavní rozhodčí.
Basketbalová pravidla
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
FIL MISTROVSTVÍ SVĚTA V BOX LAKROSU PRAHA ČESKÁ REPUBLIKA 21.—28. května 2011.
Florbal Ročník: Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: S portovní hry Téma: Florbal – základní pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek.
ABAKU. Abaku – kombina č n ě strategická po č etní hra pro 2 až 4 hrá č e.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
DO PODAT P Ř IHLÁŠKU NA SŠ  2 p ř ihlášky na dv ě SŠ  2 p ř ihlášky na 1 SŠ - dva obory – vzor vypln ě né p ř.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Kód vzd ě lávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0107 Název vzd ě lávacího materiálu: Ochranné.
Popis výukového materiálu Název: Historie lyžování v Č echách a ve sv ě t ě Autor:Mgr. Luboš Veselý Datum: Obor:65-51-H/01 Kucha ř, kucha ř ka;
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Volejbal doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Dispoziční řešení prodejen.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Část 3 – ROZHODČÍ A JEJICH POVINNOSTI. 300 – Určení rozhodčích rozhodčí na hřišti – systém dvou rozhodčích (oba stejné pravomoci) – systém tří rozhodčích.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
České hokejové zlato v Naganu 1998
Basketbalová pravidla
Rozhodování 1.
Utkání PhDr. Vladimír Süss, Ph.D.
Beach volleyball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Hokej Patrik Bařica 5.B.
České hokejové zlato v Naganu 1998
Tenis Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Část 5 - TRESTY.
ZIMNÍ SPORTY VY_32_INOVACE_09_03
Mgr. Jan Charousek Liberec 2016
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
Basketbal.
HÁZENÁ Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
Česká padelová tour 2018 seriál oficiálních soutěžních turnajů vrcholící Mistrovstvím České republiky v padelu vyhlašuje:
Mgr. Jan Charousek Liberec 2018
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Mgr. Jan Charousek, Ph.D. Liberec 2019
Základní pohybový systém
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Mgr. Jan Charousek Liberec 2013 Lední hokej

Historie ledního hokeje Základy organizovaného ledního hokeje položil až v roce 1878 montrealský student W. F. Robertson tím, že sjednotil pravidla hry. Vycházel z pravidel anglického pozemního bandy, která p ř izp ů sobil h ř e na led ě. První zápas podle t ě chto pravidel byl sehrán o rok pozd ě ji mezi týmy student ů McGill University v Montrealu. To byl signál k prudkému rozmachu hokeje na celém území Kanady. Nejv ě tší vliv na ší ř ení hokeje v Kanad ě m ě li vojáci. Hra putovala všude s jejich posádkami a ve všech provinciích se setkávala s velkým ohlasem. Kana ď ané považovali lední hokej za svoji národní hru od roku Po č áte č ní hokejové sout ě že v Kanad ě byly č ist ě amatérské a vznikaly okolo roku D ů ležitý historický krok ud ě lal v roce 1892 kanadský generální guvernér Frederic Arthur Lord Stanley of Preston. Tento sportovní nadšenec v ě noval p ř ed svým vyst ř ídáním ve funkci a návratem do Anglie hokejist ů m pohár, který nesl jeho jméno a m ě l být každoro č n ě ud ě lován nejlepšímu mužstvu Kanady. Stanley Cup je dnes jednou z nejstarších a nejcenn ě jších sportovních trofejí sv ě ta. Dalším mezníkem byl rok 1926, kdy se pohár dostal do vlastnictví National Hockey League (kanadsko-americká Národní hokejová liga), od této chvíle o n ě j mohla bojovat pouze mužstva této nejprestižn ě jší sout ě že sv ě ta. Slavná NHL však vznikla už d ř íve a to v roce 1917, kdy byla č lenem pouze č ty ř i mužstva: Montreal Wanderers, Montreal Canadiens, Toronto Arenas a Ottawa Senators.

Historie ledního hokeje V Evrop ě se za č al hrát lední hokej za č átkem 20. století ve Velké Británii, Francii, Belgii, Švýcarsku a v Č echách. Tyto zem ě založily v roce 1908 LIGH (Mezinárodní federaci ledního hokeje). P ř ihlášku za Č echy podali doktor Josef Gruss a Emil Procházka. Teprve potom byl dne ustaven na valné hromad ě za ú č asti zástupc ů dvanácti klub ů Č eský svaz ledního hokeje. Zde také bylo rozhodnuto o ú č asti č ech na turnaji v Chamonix v roce První utkání v historii prohráli reprezentanti č ech s Francií 1:8. Prvního úsp ě chu jsme se do č kali již v roce 1911 na druhém mistrovství Evropy, kdy naše mužstvo získalo titul mistr ů Evropy. K významným mezník ů m pat ř il start na olympijských hrách v Antverpách v roce 1920, kde se naši poprvé utkali s reprezentací Kanady a USA. V roce 1929 jsme získali již sedmý titul mistr ů Evropy a také bylo rozhodnuto o výstavb ě prvního zimního stadionu na pražské Štvanici. K slavnostnímu otev ř ení došlo v roce 1932, což vytvo ř ilo podmínky pro konání prvního MS a ME v Č echách, a to v roce 1933 v Praze i s ú č astí zámo ř ských mužstev Kanady a USA. Získání titulu mistra Evropy m ě lo velký vliv na další rozvoj ledního hokeje v Č echách a na Morav ě. Obliba ledního hokeje dosáhla takové výše, že Č SR m ě la v roce 1938 nejvyšší po č et klub ů ledního hokeje v Evrop ě (361) a jedenácté mistrovství sv ě ta (druhé u nás) se t ě šilo velkému zájmu ve ř ejnosti.

Charakteristika ledního hokeje Lední hokej je sportovní hra branková, jejíž d ě j se odehrává na lední ploše a je tvo ř en č inností všech hrá čů, zam ěř enou celkov ě na útok nebo obranu a jejímž cílem je, aby bruslící hrá č i vst ř elili kotou č, vedený hokejovou holí do branky soupe ř e. Ší ř ka variant č inností a rychlost jejich provád ě ní je dána jejich velkým po č tem, rozd ě leným podle ú č elu na herní č innosti jednotlivce, skupin nebo celého mužstva (Kostka, 1984).

Útočné herní činností jednotlivce Uvol ň ování hrá č e P ř ihrávání a zpracování Uvol ň ování hrá č e bez puku St ř elba Dorážení a te č ování

Obranné herní činnosti jednotlivce Obsazování hrá č e s kotou č em Odebírání kotou č e Obsazování hrá č e bez kotou č e Hra t ě lem Blokování st ř el a chytání Obrana prostoru

Činnost brankáře Branká ř provádí mnoho pohyb ů v prostoru brankovišt ě i mimo n ě j za ú č elem chycení kotou č e a zabrán ě ní vniknutí kotou č e za brankovou č áru. Z technického hlediska d ě líme č innosti branká ř e na: pohyb a základní postoj chytání a vyrážení zmenšování st ř eleckého úhlu č innost branká ř e p ř i p ř e č išt ě ní a v situaci 1-1 č innost p ř í zakrytém výhledu č innost p ř i h ř e mimo branku č innost s holí a p ř ihrávání

Herní kombinace Úto č né herní kombinace kombinace založená na principu „p ř ih ř ej a je ď " - p ř ihrávající hrá č najíždí do volného prostoru a dostává znovu kotou č kombinace založená na principu k ř ížení - dvojice hrá čů si vym ě ní místa kombinace založená na principu clon ě ní - hrá č se snaží zaujetím vhodného postavení znemožnit soupe ř i napadení spoluhrá č e s kotou č em kombinace založená na zp ě tné p ř ihrávce - p ř i které úto č ící hrá č, aby zabránil soupe ř i v napadení, p ř ihrává kotou č najížd ě jícímu spoluhrá č i dozadu do volného prostoru kombinace založená na vhazování - navazující na získání kotou č e p ř i vhazování kombinace p ř í zakládání úto č né akce kombinace p ř i zakon č ování úto č né akce ostatní

Herní kombinace Obranné herní kombinace kombinace založená na p ř ebírání - p ř i které si bránící hrá č i vym ěň ují na ur č itý č as soupe ř e a č elí tak jeho úto č né č innosti kombinace založená na principu osobního brán ě ní - dva obránci proti dv ě ma úto č ník ů m (2-2), t ř i bránící hrá č i proti t ř em úto č ník ů m (3-3) kombinace vznikající p ř i po č etní p ř evaze - jde o spolupráci proti úto č ným akcím, p ř i nichž jsou protihrá č i v po č etní p ř evaze kombinace založená na zdvojování- je to herní č innost dvojice hrá čů, p ř i které oba napadají soupe ř e s kotou č em

Herní systémy Obranné herní systémy zónový presink - je obranný systém, využívající princip zónové obrany, je zahajován okamžit ě po ztrát ě kotou č e územní obrana - je systém hry, p ř i kterém jednotliví hrá č i brání soupe ř i v pronikání k brance v p ř edem ur č ených územích (zónách) a neustále se v t ě chto územích p ř emís ť ují vzhledem k pohybu kotou č e osobní obrana - obranný systém je založen na principu volné a t ě sné osobní obrany a osobního presinku s p ř ebíráním, p ř edpokladem je dobrý obranný pohyb všech hrá čů kombinovaná obrana - je obranný systém, ve kterém hraje č ást hrá čů územní obranu a další hrá č i brání osobn ě.

Herní systémy Úto č né herní systémy rychlý protiútok-je úto č ný systém, vyzna č ující se rychlým p ř echodem z obrany do útoku a umož ň ující po vniknutí do úto č ného pásma okamžité zakon č ení akce st ř elbou postupný útok je realizován spoluprácí celého mužstva a zakon č uje ho hrá č v dobrém st ř eleckém postavení p ř esilová hra - je úto č ný systém používaný proti obran ě soupe ř e, oslabené o jednoho nebo dva vylou č ené hrá č e

Pravidla ledního hokeje H ř išt ě Maximální velikost: 61 m dlouhé a 30 m široké. Minimální velikost: 56 m dlouhé 26 m široké. Rohy musí být zaobleny v polom ě ru 7 až 8,5 m. Pro mistrovství IIHF musí být h ř išt ě 60 až 61 m dlouhé a 29 až 30m široké. Hrazení musí být minimáln ě 1,20 m a maximáln ě 1,22 m vysoké, m ěř eno od povrchu ledu. Ochranná skla, umíst ě ná nad hrazením na koncích h ř išt ě musí být 160 až 200 cm vysoká a musí dosahovat 4m p ř ed brankovou č áru ve sm ě ru ke st ř ednímu pásmu. Ochranná skla, umíst ě né na dlouhých stranách h ř išt ě musí být 80 až 120 cm vysoká, s výjimkou místa p ř ed hrá č skými lavicemi. Ledová plocha se podéln ě rozd ě lí p ě ti č árami, vyzna č enými p ř es celou ší ř ku h ř išt ě a pokra č ujícími kolmo do výše hrazení, č áry, vyzna č ené 4m od obou konc ů h ř išt ě, 5 cm široké a č ervené barvy se nazývají brankové č áry. Ledová plocha mezi ob ě ma brankovými č árami je rozd ě lena na t ř i stejné č ásti č árami 30cm širokými a modré barvy, které se nazývají modré č áry. Tyto č áry vymezují t ř i pásma, definovaná následovn ě : pro jedno mužstvo je pásmo, kde se nachází jeho branka, obranné pásmo pásmo uprost ř ed je st ř ední pásmo nejvzdálen ě jší pásmo od jeho branky je úto č né pásmo Č ára, která se nazývá st ř ední č ára, se nachází uprost ř ed h ř išt ě. Musí být 30 cm široká a č ervené barvy. Všechny body vhazování a kruhy, vyzna č ené na h ř išti, slouží k tomu, aby p ř i vhazování hrá č i zaujali místa tak, jak jim ur č í rozhod č í na za č átku hry, na za č átku každé t ř etiny a po každém p ř erušení hry. Plocha, která se nazývá kruh rozhod č ích, se vyzna č í na led ě jako p ů lkruh o polom ě ru 300 cm č ervenou č árou, 5cm širokou, bezprost ř edn ě p ř ed boxem pomocných rozhod č ích. Brankovišt ě se vyzna č í p ř ed každou brankou č ervenou č árou, 5cm širokou. Plocha brankovišt ě se vybarví sv ě tle mod ř e.

Pravidla ledního hokeje Branka Brankové ty č e jsou 1,22 m vysoké, stojí kolmo k ledové ploše a jsou od sebe vzdáleny 1,83 m. Hrá č ské lavice Na každé lavici je místo pro 16 hrá čů a 6 funkcioná řů mužstva. Trestné lavice: na každé trestné lavici je místo nejmén ě pro 5 hrá čů. Na obou koncích h ř išt ě za hrazením a ochranným sklem v prostoru branky se umístí dostate č n ě chrán ě né boxy, umož ň ující č innost brankovým rozhod č ím. Siréna Každé h ř išt ě musí být vybaveno sirénou č i jiným vhodným zvukovým za ř ízením pro pot ř eby č asom ěř i č e. Hodiny Každé h ř išt ě musí být vybaveno elektrickými hodinami (ukazatelem stavu utkání), aby diváci, hrá č i a č inovníci utkání byli p ř esn ě informováni o: názvech obou tým ů, odehraném č ase v každé t ř etin ě, který se po č ítá v minutách a vte ř inách od 0:00 do 20:00 trestech, které zbývá odpykat, alespo ň dvou hrá čů každého mužstva, s odpo č tem od stanovené výše do 0, skóre, oddechových č asech, s odpo č tem od 30 do 0 vte ř in p ř estávkách, s odpo č tem od 15 do 0 minut Za každou brankou musí být: č ervené sv ě tlo, které rozsvítí brankový rozhod č í, je-li dosaženo branky, zelené sv ě tlo, které rozsvítí automaticky elektrické hodiny, jakmile č asom ěř i č zastaví č as na konci každé t ř etiny.

Pravidla ledního hokeje Hrá č i v dresech P ř ed utkáním dodá vedoucí mužstva nebo trenér každého mužstva hlavnímu rozhod č ímu nebo zapisovateli seznam jmen a č ísel hrá čů a branká řů, kte ř í nastoupí v utkání, v č etn ě Jmen kapitána a náhradních kapitán ů. Každé mužstvo m ů že mít nanejvýš: 20 hrá čů v poli 2 branká ř e celkem 22 hrá čů Každé mužstvo ur č i kapitána a ne více než dva náhradní kapitány. Výstroj hrá čů a branká řů se skládá z holí, bruslí, ochranné výstroje a dres ů. Č inovníci na h ř išti jeden hlavní rozhod č í dva č ároví rozhod č í Národní svazy mají právo používat systému dvou rozhod č ích p ř i utkáních, která spadají výhradn ě pod jejich pravomoc. Č inovníci mimo h ř íšt ě dva brankoví rozhod č í jeden zapisovatel (s jedním nebo dv ě ma asistenty) jeden č asom ěř i č jeden hlasatel dva dohližitelé trest ů jeden video-rozhod č í (m ů že být vyžadován na mistrovstvích IIHF)

Pravidla ledního hokeje Hrá č i na led ě Mužstvo nesmí mít v pr ů b ě hu hry na led ě více než šest hrá čů. St ř ídání hrá čů a branká řů Podle podmínek, stanovených v této č ásti sm ě jí být hrá č i v poli a branká ř i st ř ídáni kdykoli b ě hem hry č i p ř i p ř erušení hry. Hrací doba Ř ádné utkání se skládá ze t ř í dvacetiminutových t ř etin č istého č asu a dvou patnáctiminutových p ř estávek. Mužstva si po každé t ř etin ě vym ě ní strany. Prodloužení V utkání play off, kdy musí být znám vít ě z, se utkání prodlouží o deset minut č istého č asu s náhlým vít ě zstvím. Nepadne-li branka, provád ě jí se až do rozhodnutí samostatné nájezdy. Oddechový č as Každé mužstvo m ů že v pr ů b ě hu ř ádné hrací doby nebo v prodloužení využít jeden t ř icetivte ř inový oddechový č as. Ur č ení výsledku utkání Mužstvo, které dosáhne v ě tšího po č tu branek v pr ů b ě hu t ř í dvacetiminutových t ř etin, je prohlášeno vít ě zem a do celkového po ř adí jsou mu p ř iznány dva body. Pokud je na konci utkání skóre obou mužstev vyrovnané, je utkání prohlášeno za nerozhodné a každému mužstvu se do celkového po ř adí p ř izná jeden bod.

Pravidla ledního hokeje Ur č ení výsledku utkání play off V utkání play off, kdy musí být znám vít ě z, se utkání prodlouží o deset minut č istého č asu prodloužení s náhlým vít ě zstvím. Nepadne-li branka, provád ě jí se až do rozhodnutí samostatné nájezdy. Postavení mimo hru Hrá č i úto č ícího mužstva nesm ě jí vjet do úto č ného pásma d ř íve než kotou č. Rozhodujícími hledisky p ř i posuzování postavení mimo hru jsou: postavení bruslí hrá č e - hrá č je v postavení mimo hru, jestliže má ob ě brusle za modrou č árou v úto č ném pásmu d ř íve, než kotou č celým objemem p ř ejde č áru poloha kotou č e - kotou č musí p ř ejít modrou č áru celým objemem do úto č ného pásma Výhoda p ř i postavení mimo hru Jestliže úto č ící hrá č vjede do úto č ného pásma d ř íve než kotou č, avšak bránící hrá č m ů že hrát kotou č em, č árový rozhod č í vzty č í paži na znamení výhody p ř i postavení mimo hru s výjimkou, že byl kotou č vyst ř elen na branku, což zp ů sobilo, že branká ř kotou č em hrál.

Pravidla ledního hokeje Zakázané uvoln ě ní Pro ú č ely tohoto pravidla je h ř išt ě rozd ě leno st ř ední č ervenou č árou na dv ě poloviny. Bod, kde se mužstvo, které m ě lo kotou č v držení, naposledy dotklo kotou č e, je rozhodující pro posouzení, zda došlo č i nedošlo k zakázanému uvoln ě ní. Jestliže hrá č mužstva, které má stejný nebo vyšší po č et hrá čů než protivník, vyst ř elí, odpálí č i usm ě rní kotou č z vlastní poloviny h ř išt ě za brankovou č áru soupe ř e, hra se p ř eruší pro zakázané uvoln ě ní. Vhazování se provede na koncovém bodu v obranném pásmu provinivšího se mužstva, blíže k místu, kde se naposledy dotklo kotou č e. Tresty Tresty se d ě lí na následující kategorie, ukazující dobu vylou č ení (v min.): menší trest (2) menší trest pro hrá č skou lavici (2) v ě tší trest (5) osobní trest (10) osobní trest do konce utkání disciplinární trest trest ve h ř e trestné st ř ílení Zvláštní pravidla pro ženy Celoobli č ejové masky. Všechny hrá č ky ledního hokeje musí nosit celoobli č ejové masky, odpovídající schváleným mezinárodním standard ů m.

Sledge hokej P ř ímým následníkem ledního hokeje je sledge hokej, který vznikl po č átkem šedesátých let v jednom švédském rehabilita č ním centru ve Stockholmu. Nám ě tem byla snaha n ě kolika bývalých hrá čů pokra č ovat v hokejové karié ř e i p ř es sv ů j t ě lesný nedostatek. A tak na kovové sán ě nasadili regulérní č epele z bruslí (což umožnilo kotou č i procházet pod t ě lem), na hole si nasadili držáky od kol a na jednom jeze ř e jižn ě od Stockholmu se pustili do soupe ř ení. Tehdy ješt ě bez branka řů. Sledge se brzy ujal a v roce 1969 už bylo ve Stockholmu regulérní p ě ti č lenné mužstvo, obsahující sice t ě lesn ě postižené, ale zdatné hrá č e. Ve stejném roce se ve Stockholmu uskute č nilo první mezinárodní sledge hokejové utkáni mezi místním mužstvem a týmem z norského Osla. B ě hem sedmdesátých let hrála mužstva z t ě chto dvou zemí jednou až dvakrát do roka. Mužstva za č ala vznikat i v dalších zemích, vznikaly týmy Velké Británie (1981), Kanady (1982), USA (1990), Estonska a Japonska (1993). Na paralympijských zimních hrách ve švédském Ornskoldsviku roku 1976 hrály dva švédské týmy ješt ě pouze exhibi č ní utkání, oficiáln ě byl sledge hokej za ř azen až na paralympiád ě v Lillehammeru V sou č asnosti dominují mezinárodni scén ě p ř edevším celky Kanady, Norska, Švédska, Velké Británie, USA, Japonska a Estonska, ale sledge hokej se rozší ř il i do N ě mecka, Holandska, Dánska, Č eské republiky, Ruska.

Další varianty hokeje Pozemní hokej Inline hokej Roll hokej

Lední hokej

Děkuji za pozornost