Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

České hokejové zlato v Naganu 1998

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "České hokejové zlato v Naganu 1998"— Transkript prezentace:

1 České hokejové zlato v Naganu 1998
Marek Fořt, březen 2011

2 Zimní olympijské hry Zimní olympijské hry se tentokrát uskutečnily v Japonsku ve městě Nagano od 7. do 22. února 1998 Nagano je na ostrově Honšú v Japonsku a je prvním městem, které hostilo Zimní olympijské hry, paralympijské hry a Speciální olympijské zimní světové hry. Pro turisty je zde nejlákavější budhistický chrám ze 7. století.

3 Lední hokej na zimních olympijských hrách roku 1998
Kvůli olympijským hrám se poprvé přerušila zámořská soutěž NHL. Hrálo se v halách The Big Hat a Aqua Wing Arena.

4 Sestava českého národního týmu na olympijských hrách roku 1998
Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Martin Ručinský, Milan Hnilička, Richard Šmehlík, Jiří Šlégr, Petr Svoboda, Roman Hamrlík, Jaroslav Špaček, František Kučera, Vladimír Růžička, Martin Straka, Robert Reichel, Robert Lang, David Moravec, Jiří Dopita, Josef Beránek, Milan Hejduk, Pavel Patera, Martin Procházka, Libor Procházka, Jan Čaloun.

5 Skupiny Skupina A: Slovensko, Itálie, Rakousko
Skupina B: Bělorusko, Německo, Japonsko, Francie Skupina C: Česko, Rusko, Finsko, Kazachstán Skupina D: Kanada, Švédsko, USA, Bělorusko

6 zápas: Česko proti Finsku
První třetina byl vyrovnaný boj v kterém nakonec nikdo nedal gól. V druhé třetina dával gól Patera s tečí finského obránce. Na začátku poslední třetiny vybojoval za bránou finského brankáře a poté objetím dal branku. Poslední branku dával Růžička po přihrávce Jaromíra Jágra "Řekli jsme si, že budeme parta a podle toho to na ledě vypadalo,"řekl po utkání výstižně Martin Ručinský. Důležitý zápas skončil 3:0.

7 2. Zápas Česko proti Kazachstánu
Již ve 4. minutě dával gól Straka, ale to bylo vše a Kazachstánci se, jak se předpokládalo, nevzdali. Ve druhé třetině jsme dali 3 góly, ale Kazachstánci dva, takže měli pořád šanci na remízu. Druhá třetina tedy skončila za stavu 4:1. Na začátku třetí třetiny dával gól Ručinský a Kazachstánci se již na nic nevzmohli. Za nás dával ještě góly Růžička, znovu Ručinský, Procházka a Hamrlík. Nakonec jsme vyhráli 8:2

8 3. Zápas Česko proti Rusku
S Ruskem nám stačila remíza na to, abychom byli první ve skupině. V první třetině se pro nás zápas vyvíjel dobře, ale nikdo z obou týmu nevstřelil branku. Jakmile se zápas dostal do druhé třetiny dal vedoucí branku Reichel. Bohužel ve třetí třetině jsme dostali od Rusů dva rychlé góly a my jsme již nedokázali zápas zvrátit. Ve čtvrtfinále nás tedy čekala reprezentace USA.

9 Čtvrtfinále Česko proti USA
V první třetině dával jedinou branku Američan Modano. Ve druhé třetině začali Češi hrát mnohem lépe a kapitán Růžička vyrovnával ve 29. minutě a o 58 sekund nás poslal do vedení Jágr. Zanedlouho zvýšil ještě Dopita do prázdné brány. Vyhráli jsme 4:1 a v semifinále nás měla potkat Kanada.

10 Semifinále Česko proti Kanadě
Hned ze začátku bylo jasné, že tenhle zápas bude spíše soubojem brankářů. V první třetině nikdo nedal žádnou branku. Ve druhé třetině dával gól Šlégr, který z modré prostřelil kanadského brankáře Roye. Po gólu začal na naše družstvo od Kanaďanů velký tlak. Bohužel kanadský hráč Linden dal 56 sekund před koncem branku a tak nastávalo prodloužení. V prodloužení nikdo nevstřelil branku a tak došlo na samostatné nájezdy. Šli jsme první a hned za nás dal Reichel, ale pak už neuspěl ani Ručinský , Patera nebo Jágr. Za Kanadu, také nikdo neuspěl a tak jsme se dostali do finále, kde budeme hrát s Ruskem.

11 Finále Česko proti Rusku
Byl to nelítostný boj, donekonečna se čekalo na gól. Nakonec jsme se dočkali, když v 49. minutě dával branku Svoboda. Rusové se celý zápas tlačili, ale nakonec gól nedali a my jsme získali zlatou medaili. Už tu byl konec a televizní komentátor Robert Záruba křičel do světa památné věty: "Otvíráme zlatou bránu olympijského turnaje. Jsme olympijští vítězové. Přepište dějiny. Česká republika vyhrála zimní olympijské hry v ledním hokeji!"

12 Zdroje


Stáhnout ppt "České hokejové zlato v Naganu 1998"

Podobné prezentace


Reklamy Google