Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znojmo
Advertisements

Jak tunel Blanka promění okolí Pražského hradu
Románská kultura.
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Ořechovka a pražské hradby Ve slunném březnovém dni jsme se studenty semináře Město v dějinách vyrazili na exkurzi od Strahovského kláštera směrem k rezidenční.
Školní výlet Praha Ukážeme si, co všechno jsme v Praze viděli :)
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
České země ve středověku
PRAHA - hlavní město České republiky.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Praha.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
PAMÁTKY PRAHA.
Vypracovala: Žaneta Peikerová C1.B
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Praha.
Praha Andy Poláková.

PRAHA po sto letech Ruční posun snímků.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
KARLŮV MOST.
PRAHA – MATKA MĚST.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAHA – HLAVNÍ MĚSTO ČR Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_02_VL5 _Praha – hlavní město ČR TémaVL 5 Číslo projektu.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Hrady a zámky Jméno a příjmení. Obsah Karlštejn Křivoklát Vyšehrad Konec.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Fotografie staré Prahy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
FOTOGRAFIE 2017.
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
UMĚNÍ STOLETÍ Buriánková Terezie.
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Anotace Materiál obsahuje prezentaci jako doplněk k učiva o Praze pro 4. i 5. ročník. Seznamuje s významnými pamětihodnostmi.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
PRAHA po sto letech Ruční posun snímků.
ČESKÝ ŠTERNBERK.
Transkript prezentace:

Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát

Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční most. Vyšehradský železniční most. Kodex vyšehradský. Kodex vyšehradský. Vyšehradský tunel. Vyšehradský tunel. Foto. Foto. Prameny. Prameny. KONEC. KONEC.

Poloha a vznik Vyšehradu Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy. Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy. Váže se k němu mnoho pověstí. Váže se k němu mnoho pověstí. Vyšehrad je v Praze 2. Vyšehrad je v Praze 2. Vyšehrad vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století a koncem 11. století. Vyšehrad vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století a koncem 11. století. Vládl tam např. Vratislav II. Vládl tam např. Vratislav II.

Vyšehradský hřbitov Vyšehradský hřbitov je na Vyšehradě od 19. století. Vyšehradský hřbitov je na Vyšehradě od 19. století. Jsou na něm zesnulé známé osobnosti. Jsou na něm zesnulé známé osobnosti. Skladatelé např.:Bedřich Smetana,Antonín Dvoř. Skladatelé např.:Bedřich Smetana,Antonín Dvoř. Klavíristé např.:Vilém Kurz,František Maxián. Klavíristé např.:Vilém Kurz,František Maxián. Dirigenti např.:Rafael Kubelík. Dirigenti např.:Rafael Kubelík. Malíři např.:Vojtěch Hynais Malíři např.:Vojtěch Hynais

Vyšehradský železniční most Vyšehradský železniční most propojuje vltavské břehy v Praze u Výtoně pod Vyšehradem a Smíchov. Vyšehradský železniční most propojuje vltavské břehy v Praze u Výtoně pod Vyšehradem a Smíchov. Železniční most patří k pohledu na Vyšehradě podobně jako Karlův most k pohledu na Hradčany. Železniční most patří k pohledu na Vyšehradě podobně jako Karlův most k pohledu na Hradčany. V pořadí po proudu řeky je čtvrtým mostem přes Vltavu na území Prahy. V pořadí po proudu řeky je čtvrtým mostem přes Vltavu na území Prahy.

Kodex vyšehradský Kodex vyšehradský je evengelistář, který pravděpodobně vznikl v době korunovace Vratislava II. na českého krále a byl mu během této události dne 15 června 1085 snad i předán. Kodex vyšehradský je evengelistář, který pravděpodobně vznikl v době korunovace Vratislava II. na českého krále a byl mu během této události dne 15 června 1085 snad i předán. Jedná se o kodex o rozměrech 415 × 340 mm, který obsahuje 108 pergamenových listů. Jedná se o kodex o rozměrech 415 × 340 mm, který obsahuje 108 pergamenových listů. Název „Vyšehradský“ asi nese proto, že byl od svého vzniku či o něco později uchováván na Vyšehradě. Název „Vyšehradský“ asi nese proto, že byl od svého vzniku či o něco později uchováván na Vyšehradě.

Vyšehradský tunel Vyšehradský tunel je silniční tunel v Praze vedený skrz Vyšehradskou skálu. Vyšehradský tunel je silniční tunel v Praze vedený skrz Vyšehradskou skálu. Měří pouze 35 metrů a budován byl v letech 1903–1905. Měří pouze 35 metrů a budován byl v letech 1903–1905. Otevřen byl 11.prosince Otevřen byl 11.prosince Tunel má jeden obousměrný tubus a není kromě osvětlení vybaven žádným technologickým zařízením. Tunel má jeden obousměrný tubus a není kromě osvětlení vybaven žádným technologickým zařízením. V případě uzavření tunelu (např. v roce 1975, od března do července 1982 a v listopadu 2008) náhradní hromadnou dopravu zajišťují lodě, jinak je nutno uzavírku objíždět přes Pankrác nebo přes Smíchov. V případě uzavření tunelu (např. v roce 1975, od března do července 1982 a v listopadu 2008) náhradní hromadnou dopravu zajišťují lodě, jinak je nutno uzavírku objíždět přes Pankrác nebo přes Smíchov.

Foto

Prameny Wikipedia.cz Wikipedia.cz

KONEC Dotazy Dotazy