Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektuBukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmětZeměpis cestovního ruchu Tematický okruhČeská republika Ročník2. ročník Jméno autoraMgr. Petr Lovaš Období tvorby DUMčervenec 2012 Označení DUMVY_32_INOVACE_10PL_Praha – turistické cíle Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AnotacePrezentace je určená k výkladu nového učiva.

2 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.”

3 Praha je hlavní a současně největší město České republiky a 14. největší město Evropské unie. Leží na řece Vltavě, uvnitř Středočeského kraje. Do dnešní podoby se Praha vyvíjela jedenáct století. Coby historická metropole Čech byla v minulosti sídelním městem českých knížat a králů, římsko-německých císařů a hlavním městem Československa. V současnosti se rozkládá na území 496 km 2 a má přes 1,2 milionu obyvatel. Praha je všeobecně považována za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Historické centrum města s jedinečným panoramatem Pražského hradu, největšího hradního komplexu na světě, je památkovou rezervací UNESCO. Právě historické jádro města a mnohé památky přilákají ročně miliony turistů ze zemí celého světa. V roce 2011 byla 6. nejnavštěvovanější město Evropy.

4 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Pražský hrad https://maps.google.cz/maps?hl=cs Pražský hrad je nejvýznamnější český hrad stojící na skalnatém ostrohu nad řekou Vltavou v centru Prahy. Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Dvakrát v dějinách se stal hlavní rezidencí císaře Svaté říše římské. Součástí hradu je Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku. Mimo mnohých českých panovníků (včetně čtyř císařů), pražských biskupů a arcibiskupů, duchovních, šlechticů i jiných lidí spjatých s pražským dvorem jsou v katedrále pochováni i někteří světci – velká část českých zemských patronů (sv. Václav, Vít, Vojtěch, Zikmund nebo Jan Nepomucký). Jsou zde také uloženy české korunovační klenoty.

5 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Pražský hrad

6 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Vyšehrad Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým břehem řeky Vltavy v Praze. Váže se k němu řada pověstí z počátků českých dějin. Podle pověsti ho založil bájný kníže Krok. Vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století. Koncem 11. století tady sídlil první český král Vratislav II. Při kostele sv. Petra a Pavla byla zřízena vyšehradská kapitula. Později se stal především pevností, střežící od jihu Prahu, rozsáhle barokně přebudovanou ve 2. polovině století 17. V roce 1833 došlo k přetvoření hřbitova při kostele sv. Petra a Pavla na pohřebiště zasloužilých českých osobností se Slavínem. Od roku 1962 je sadově upravený vyšehradský areál národní kulturní památkou.

7 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Vyšehrad

8 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Prašná brána Prašná brána je pozdně gotická stavba. Jedná se o jeden ze symbolů Prahy. V bráně začíná Celetná ulice, která zde tvoří první část Královské cesty, která vede odtud až na Pražský hrad. Dnes je Prašná brána vysoká 65 metrů, vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 44 metrů a vede na něj 186 schodů. Brána je přístupná veřejnosti Ve vnitřních prostorách je umístěna výstava Králův dvůr – život ve středověké Praze. Jsou zde pořádány i výstavy fotografií. Z věžního ochozu je nevelký ale pěkný rozhled na město.

9 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Prašná brána

10 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Karlův most Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší dochovaný most v České republice. V Čechách to byla v pořadí čtvrtá kamenná mostní stavba, po mostu Juditině, Píseckém a Roudnickém. Karlův most nahradil předchozí Juditin most, stržený roku 1342 při jarním tání ledů. Stavba nového mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. a byla dokončena v roce 1402. Praha se stala i díky kamennému mostu významnou zastávkou na evropských obchodních stezkách. Most byl postupně ozdoben jednatřiceti sochami a sousošími. Původně se mu říkalo jen „kamenný“ nebo „pražský“ most. Název „Karlův most“ se vžil až kolem roku 1870 na základě dřívějšího podnětu Karla Havlíčka Borovského. Po mostě vede historická královská cesta.

11 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Karlův most

12 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí leží v centrum Starého Města a historického jádra velkoměsta vůbec. Prochází tudy královská cesta. Už v 11. století se zde nacházelo tržiště s pravidelně se konajícími trhy; význam náměstí postupně narostl do rozměrů toho nejvýznamnějšího v zemi. Konaly se zde i významné události – došlo tu ke vzpouře lidí po popravě Jana Želivského i k další popravě dvaceti sedmi českých „pánů“ v roce 1621. V okolí Staroměstského náměstí se nachází několik historických budov Historická radnice, Týnský chrám, Husitský kostel sv. Mikuláše na Starém Městě, palác Kinských, dům „U kamenného zvonu“ a další pozoruhodné stavby, které obklopují náměstí. Uprostřed Staroměstského náměstí stojí pomník mistra Jana Husa.

13 „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.” Staroměstské náměstí

14  http://cs.wikipedia.org/wiki/Praha http://cs.wikipedia.org/wiki/Praha  http://www.praha.eu/jnp/cz/home/index.html http://www.praha.eu/jnp/cz/home/index.html  http://streetview.cz/Praha+-+pamatky/ http://streetview.cz/Praha+-+pamatky/  http://www.czechtourism.com/a/prague http://www.czechtourism.com/a/prague  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Praha_CoA_CZ.svg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Praha_CoA_CZ.svg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/St._Vitus_Cathedral_2007. jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/St._Vitus_Cathedral_2007. jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Prague_Castle_By_Night.j pg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Prague_Castle_By_Night.j pg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Royal_balcony%2C_Pragu e_castle.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Royal_balcony%2C_Pragu e_castle.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/SaintVitusCathedralPragu e.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/SaintVitusCathedralPragu e.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Vysehrad_as_seen_over_t he_Vltava_from_Cisarska_louka_732.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/Vysehrad_as_seen_over_t he_Vltava_from_Cisarska_louka_732.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Vysehrad_Rock_Prague_C Z.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/Vysehrad_Rock_Prague_C Z.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Vysehrad_cemetery_churc h.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Vysehrad_cemetery_churc h.jpg „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.”

15  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Karl%C5%AFv_m ost-2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Karl%C5%AFv_m ost-2.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Praag_012.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Praag_012.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Groll08.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Groll08.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Prag_Pulvertur m.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Prag_Pulvertur m.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Praha_Staromest ske_namesti_c1841.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Praha_Staromest ske_namesti_c1841.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Staromestske_n amesti_rano_2182.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Staromestske_n amesti_rano_2182.JPG  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Views_of_Pragu e_from_Church_of_Our_Lady_in_front_of_T%C3%BDn_tower27.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/Views_of_Pragu e_from_Church_of_Our_Lady_in_front_of_T%C3%BDn_tower27.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Pomnik_jana_hu sa_wisnia6522.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Pomnik_jana_hu sa_wisnia6522.JPG  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Prague_historic al_meridian.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Prague_historic al_meridian.jpg „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Lovaš.”


Stáhnout ppt "Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most +420 476 706 696 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google