Strategie EU pro Podunají (EUSDR) Eurocentrum Ústí nad Labem, 6.4. 2016 Eliška Gerthnerová, MSc. výkonná národní koordinátorka EUSDR Odbor koordinace evropských.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
ČR a Strategie EU pro Podunají (EUSDR) Výbor ČR pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha, 4. února 2016 Eliška Gerthnerová,
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Vnější investiční plán EU
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Komunitární program PROGRESS
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Strategie EU pro Podunají (EUSDR) Eurocentrum Ústí nad Labem, Eliška Gerthnerová, MSc. výkonná národní koordinátorka EUSDR Odbor koordinace evropských politik, Sekce pro evropské záležitosti, Úřad vlády ČR

Obsah Základní informace Prioritní oblasti EUSDR Východiska pro ČR Prioritní oblast 2 – „Podpora udržitelné energetiky“ (PA2) START a TAF Výzvy Projektová podpora Odkazy 2

Základní informace I. - Geograficky 3

Základní informace II. Měkký nástroj pro lepší využití stávajících politik EU (regionální rozvoj, sousedství) Cílem je – propojení regionu a nadnárodní řešení společných problémů pomocí integrace nečlenských zemí do EU → nejedná se o strukturální nástroj – Zlepšení využití existujících finančních i politických nástrojů – Sdílení a aplikace příkladů dobré praxe v Podunajském regionu, vč. podpory nečlenských zemí EU 4

Základní informace III. - Sektorově 5

Prioritní oblasti EUSDR PA1aVnitrozemské vodní cesty PA1bŽelezniční, silniční a letecká doprava PA2Podpora udržitelné energetiky PA3Podpora kultury, cestovního ruchu a kontaktů mezi lidmi PA4Obnova a zachování kvality vod PA5Zvládání ekologických rizik PA6Ochrana biodiverzity, krajiny a kvality ovzduší a půdy PA7Rozvoj vědomostní společnosti (věda, výzkum, inovace a ICT) PA8Podpora konkurenceschopnosti podniků PA9Investice do lidí a dovedností PA10Posílení institucionální kapacity a spolupráce PA11Zajištění bezpečnosti a boj proti organizovanému zločinu 6

Východiska pro ČR Očekáváný růst vlivu makroregionálních strategií v kohezní politice po r Sektorové priority ČR: energetika, prevence ekologických rizik, biodiverzita, vodohospodářství (vč. povodňového managementu a zvládání sucha), bezpečnost (vč. kyberbezpečnosti), konkurenceschopnost, vzdělávání a vědomostní společnost Prioritní oblast 2 (PA2) –“Podpora udržitelné energetiky“- koordinována ČR a HU Možnost zapojení pro města, kraje, akademickou sféru, firmy, nevládní organizace, think-tanky, aj. i v dalších oblastech, seznam priorit není konečný! 7

Prioritní oblast 2 „Podpora udržitelné energetiky“ (PA2) Koordinována ČR a Maďarskem Cíle I.Podpora spolupráce s mezinárodními a makreoregionálními iniciativami (Karpatská úmluva, Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje – ICPDR či Energetické společenství) II.Podpora implementace 2030 klimaticko-energetických cílů na národní úrovni Efektivnější využití obnovitelných zdrojů energie, podpora spolupráce zemí EUSDR v oblasti zmírňování dopadů klimatických změn, chytrá řešení, podpora Energetické unie, atd. III.Odstrňování bariér na energetickém trhu Podunajského regionu (integrace trhu, fyzické propojování, atd.) Podpora diverzifikace zdrojů, energetická účinnost, vytápění a chlazení, energetická chudoba. 8

Prioritní oblast 2 „Podpora udržitelné energetiky“ (PA2) – Aktivity Podpořené projekty Mapa využití potenciálu geotermální energie v Podunají DARLINGe Interaktivní mapa zdrojů obnovitelné energie RESTAR Databáze mapující lokální trhy s biomasou DANUBIOM Energetické plánování ve městech SMEP Vytvoření metodiky pro monitoring energetické náročnosti budov v Moldávii Vypracované studie Chytré sítě (smart grids) v Podunají Analýza potenciálu zpětných toků zemního plynu Modelace přerušení dodávek zemního plynu v Podunají LNG a chlazení a vytápění v Podunají Priority pro následující období Energetika ve městech Podunají: energetická chudoba, chlazení a vytápění, energetická účinnost Využití OZE v dopravě Mapování energetického trhu a trendů v Podunají 9

Výzvy START a TAF-DRP Tzv. seed money pro počáteční fázi projektů (ustavení nadnárodního projektového konzorcia) Otevřené projektovým návrhům ze všech prioritních oblastí EUSDR Další výzva očekávána ke konci roku 2016 START- Danube Region Project Fund – Jedná se o pilotní iniciativy v oblasti počátečního kapitálu pro rozvoj projektů v Podunajském regionu – Úspěšnost CZ subjektů ve výzvách START I – 3 CZ LP z 25, START II – 3 CZ LP z 24 Technical Assistance Facility for Danube Region Projects (TAF-DRP) – podporu formou financování expertních a konzultačních služeb dle potřeb projektů (např. studie proveditelnosti, ex-ante evaluace, atd.) 10

Projektová podpora Zapojení CZ subjektů – EUSDR je širokým rámcem pro aktéry mimo samotné povodí Dunaje a témata nesouvisející s vodohospodářstvím Konkrétně: Asistence při vyhledávání projektových partnerů Seed money Program nadnárodní spolupráce Interreg DANUBE – nejen specifický cíl 4.2., příležitost pro funkční projektová konzorcia i v rámci dalších specifických cílů (analogické pro PA EUSDR) Na národní úrovni: EUSDR hledisko – národní OP (část ) : Integrovaný regionální OP, OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, OP Výzkum, vývoj a vzdělávání, OP Životní prostředí, OP Praha – pól růstu, OP Zaměstnanost 11

12

Odkazy Globální web EUSDR - danube-region.eudanube-region.eu Prioritní oblast 2 – „Podpora udržitelné energetiky“: danube-energy.eudanube-energy.eu Prioritní oblast 10 – participace, občanská společnost, budování kapacit a mezinárodní spolupráce (výzvy START & TAF-DRP): danube- capacitycooperation.eu/danube- capacitycooperation.eu/ Rotující PRES EUSDR – SK 2016, akce v Bratislavě (Výroční fórum či Danube Financing Dialogue)Danube Financing Dialogue EuroAccess – vyhledávač nadnárodních grantových možností v Podunajském regionu euro-access.eu euro-access.eu Program nadnárodní spolupráce Interreg DANUBE - interreg-danube.eu/interreg-danube.eu/ 13

Kontakty Národní koordinace EUSDR Koordinace prioritní oblasti 2 – „Podpora udržitelné energetiky“ 14