ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2007 FAUST, o.s.. STATUTÁRNÍ ZÁSTUPCI: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Plánovaný rozvoj služeb
Ing. Stanislava Správková
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
Fakultní nemocnice Ostrava
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Studium pro školní metodiky prevence
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Terapie pachatelů domácího násilí
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Civilní obrana a řízení rizik/ Zivilschutz und Gefahrensteuerung
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM/BAVORSKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT DER ÖFFENTLICHEN VERWALTUNG IN DER TSCHECHISCH-SÄCHSISCHEN/BAYERISCHEN REGION Workshop: Humanressourcen und Ausbildung/ Lidské zdroje a vzdělávání

Clara II workshop Rehau Centrum substituční terapie v Karlovarském kraji

Drogová scéna a drogově závislí v Karlovarském kraji Drogová scéna kraje - pervitin problémových uživatelů drog - z toho problémových uživatelů pervitinu a 50 problémových uživatelů opiátů 3

Síť služeb pro uživatele drog v Karlovarském kraji 4 o.s. Světlo Kadaň o K-centrum Karlovy Vary o K-centrum, terénní programy o.s. KOTEC Mariánské Lázně o K-centrum Sokolov o K-centrum Cheb o Terénní programy

Chybějící služby v oblasti protidrogové prevence  Následná péče  Doléčovací programy  Terapeutické komunity  Centrum substituční terapie 5

Centrum substituční terapie v letech zahájen provoz 7/2006 – aktivita Akčního plánu léčeno 60 klientů (r – 30 klientů) základní nabídka programu centra byla rozšířena o „konzultační skupinu“ péče o gravidní klientky – zdravé, narozené děti základní poradenství pro klienty – snaha o navrácení na trh práce 6

Ukončení činnosti Centra substituční terapie v Karlových Varech – ukončení činnosti důvod – nedostatečné financování (roční náklady na provoz – cca ,-Kč ( Eur)) klienti centra - návrat k užívání opiátů (pouze 2 využívají služeb centra v Plzeňském kraji) 7

Krajská protidrogová strategie Karlovarského kraje na léta

Akční plán – oblast Léčba a resocializace podpora stávajícím programům LaR v kraji iniciování znovuotevření Centra substituční terapie podpora vzdělávání odborných pracovníků zabývající se léčbou drogových závislostí a resocializací 9

CST – harmonogram příprav otevření květen-červen 2013 – jednání na úrovni kraje červenec - srpen 2013 – hledání vhodných provozních prostor centra, plánovaní rozpočtu a personálního zajištění září 2013 – žádosti o poskytnutí dotací ze státního rozpočtu říjen – listopad 2013 – příprava na zahájení služby leden 2014 – zahájení služby Centra substituční terapie 10

Ulice – Agentura sociální práce pilotní projekt, spojení drog a prostituce v jednu službu, vychází z místních potřeb 2002 – oficiální zahájení činnosti organizace, cílové skupiny: drogy, prostituce, romské etnikum; služba – terénní program klientelou specifikován na opiátové závislosti, nyní převažuje pervitin 2008 – vyzvání městem Plzeň k zřízení substitučního centra 2009 – v září otevření substitučního centra pro léčbu opiátových závislostí 2013 – vyzvání Karlovarským krajem k znovuzřízení substitučního centra v KV 11

Substituční centrum Plzeň V září 2013 bude SC 4 roky v provozu Plánovaná klientela se potvrdila pouze z 50%, ostatní klienty jsme neznali Lékař, adiktolog (vedoucí programu), 4 zdravotní sestry, ředitel = cca 4 úvazky 100 m2, čekárna, výdejní místnost, sesterna, terapeutická místnost, sklad, 2x sociální zázemí V současnosti 35 aktivních klientů, většina substituována metadonem, 4 suboxon, 0 subutex 12

Substituční centrum Plzeň Provozní náklady cca Kč/rok ( Eur) Mzdové náklady Kč/rok ( Eur) Centrum poskytuje vedle farmakoterapie i psychoterapii a sociální práci. Konečný cíl – abstinence - je ponechán na klientovi, naším cílem je udržovací terapie, fyzická a psychická stabilizace klienta a jeho návrat do společnosti 13

Situace v Karlových Varech V Karlovarském kraji lze z dostupných zpráv počítat se 100 uživateli opiátů Heroin, Vendal retard, fentanylové náplasti Zařízení pro léčbu závislostí v kraji zcela chybí Substituční centrum není v ČR pouze ve 2 krajích Karlovarský kraj i Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky mají na SC v KK zájem Akční plán Národní protidrogové strategie předpokládá do r se zavedením substituční nebo jiné farmakologické léčby závislosti na pervitinu!!! – nejzneužívanější nelegální droga v ČR 14

Substituční centrum Karlovy Vary 6 pracovníků = 1,75 úvazku (lékař 0,15; adiktolog 0,5; 3 sestry 0,9; ředitel 0,2) Centrum otevřené 2 hod denně – předpoklad menšího počtu klientů; víkend + svátky 1 hod denně Lékař 2-3 hod týdně Pro malou časovou zatížitelnost prostoru lze otevřít paralelní službu, např. občanskou poradnu, AT ambulanci pro širší závislostní klientelu, doléčovací program apod. 15

Substituční centrum Karlovy Vary Procedury: Terapie somatických a psychických poruch Skupinová psychoterapie Rodinná terapie Pracovní terapie Následná péče Vzdělávání o aspektech užívání návykových látek Osobní poradenství Pracovní poradenství Profesní vzdělání atd. 16

Substituční centrum Karlovy Vary Spolupráce s návaznými institucemi: OSPOD – sociálněprávní ochrana dětí – testování rodičů na přítomnost drog v moči, při hrozícím odnětí dětí z rodiny do ústavní péče (po dohodě s pracovníky OSPOD a jejich klienty) Střední zdravotnická škola – stáže, vedení praxí či odborných prací. 17

Děkujeme za pozornost. Ing. Bc. Šárka Benešová krajský protidrogový koordinátor Karlovarského kraje Mgr. Martin Parula výkonný ředitel o.s. Ulice – Agentura sociální práce, o.s. Plzeň 18