Obezita u dětí a její specifika, přístup k dětem MUDr. Lenka Sáblíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

OBEZITA.
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Obezita Hejmalová Michaela.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Patofyziologie obezity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Vytvořil: Šimon Rudolf Zdraví životní styl. 2 Chcete-li žít zdraví životní styl musíte vědět co jíte! Správné stravování je důležitým faktorem pro lidské.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Základní charakteristika
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
5-denní jídelníček.
Prevence metabolického syndromu
Psychologie v obezitologii
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
„Zdravý životní styl + obezita“
Transkript prezentace:

Obezita u dětí a její specifika, přístup k dětem MUDr. Lenka Sáblíková

Obezita – definice I. Obezita (otylost) je stav, ve kterém přirozená rezerva savce (člověka) uložená v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Je to stav, kdy je nadměrné ukládání tělesného tuku v organismu spojené s vzestupem hmotnosti

Obezita – definice II. U dětí BMI použít nemůžeme, protože se poměr hmotnosti a výšky, tedy i BMI během celého dětství a dospívání mění, musíme zohlednit růst U dětí využíváme růstové grafy:

Obezita - incidence V roce 2009 byla nadváha u 64% mužů ve věku 18 – 75 let a u 49% žen ve stejném věku Obezita u 23% mužů téhož věku a u 21% žen téhož věku Obézních dětí je 5 – 10% dětské populace V dětské populaci se jedná o běžnou obezitu na polygenním podkladě z 95 – 99%

Patognomická obezita Obezita vzniklá na podkladě onemocnění: Genová mutace: melanokortin 4 receptor, prohormon konvertasa Mendelovská dědičnost: sy Prader-Willy, syndrom fragilního X Sekundární: Cushingův sy, hypotyre=oza, hypopituitarismus Vnější příčina: farmakoterapie, trauma CNS, neurochirugický výkon

Polygenní obezita = běžná dětská obezita Pandemie obezity Toxické obezitogenní prostředí Volný, neomezený přístup k potravě Vysoká energetická hodnota průmyslově vyráběných potravin Nedostatek pohybu, pasivita Pozitivní energetická bilance

Zdroje běžné dětské obezity I. Genetické pozadí: genetická výbava jedince se na jeho obezitě podílí ze 40 – 60% Jestliže rodiče nebo prarodiče jsou obézní a trpí s obezitou asociovanými chorobami (IM, CMP, rakovina), tím více je pravděpodobné, že dítě bude také obézní

Zdroje běžné dětské obezity II. Obezitogenní prostředí v konfrontaci s genetickou výbavou jedince spolutvoří výsledný obraz obézního dítěte Obezitogenní faktory prostředí se liší geograficky, ekonomicky, vzdělanostně, kulturně, intelektuálně Obezitogenní faktory: intrauterinní růstová retardace, nikotinismus v těhotenství, kojení, vliv střevní mikroflóry, zkracování délky spánku, vyřazení půstu, vyřazení chůze jako hlavního zdroje pohybu, rodina – dítě nevydělává, nenakupuje, nevaří, ale pouze KONZUMUJE, co mu rodina připraví

Centrální regulace I. Regulace příjmu potravy a energetický výdej je řízen adiponektinovými neurohormonálními a neurovegetativními vztahy Energetická homeostáza organismu je komplexní proces, regulace příjmu energie je zprostředkována hlavně jídelním chováním, které má centrum v laterálním hypothalamu a centrem sytosti ve ventromediálním hypothalamu

Centrální regulace II. Hlavní reflexní osou regulace sytosti a hladu je hormonální osa leptin z tukové tákně – hypothalamus – proopiomelanokortin – hradlový systém orexinogenní (obezitogenní, hladu) a anorexigenní (hladovění, sytosti) s příslušnými efektory. Tato hlavní osa je modulována insulinem, glukagonem, grelinem, adipokininy, kortizolem Pro běžnou obezitu platí oslabení regulační anorexigenní schopnosti a rozvoj leptinové rezistence

Vnímání stravy I. Dítě se od narození učí co je dobré a co mu nechutná Novorozenec reaguje na 4 základní chuťové kvality Periody vývoje vnímání stravy: Výlučně mléčná perioda – 0 – 6 měsíců: dítě krmeno mateřským mlékem převážně vleže

Vnímání stravy II. Senzitivní perioda – od 6 měsíců: do jídelníčku dítěte je zařazen příkrm – mixovaná zelenina podávaná lžičkou, mění se poloha dítěte při krmení (sedí), naučí se žvýkat, polykat tužší kousky stravy, rozvoj chuti k jídlu, důležitý příklad rodičů

Vnímání stravy III. Senzorická perioda – do 2 let, dítě přijímá informace o potravním chování pomocí smyslových vjemů, učení pomocí spojení chuťové kvality a senzorických vjemů Sociální perioda – poznání kvality jídla, kladný a záporný vztah jídlu, nápodoba dospělých Perioda neofobie – 3 roky, strach z nových věcí i jídla, opakované nabízení nových potravin, vytvoření vztahu ke zdravým potravinám

Vnímání stravy IV. Perioda averze – 4 – 5 let, upevnění averzí k jídlu

Rizika dětské obezity Zmnožená tuková tkáň je vedle statické a objemové zátěže zároveň největším endokrinním orgánem v těle, při jejím nadměrném zmnožení dochází k hormonálním a metabolickým změnám, z nichž nejzávažnější jsou následky spojené s metabolickými změnami (kardiovaskulární onemocnění s hypertenzí, akcentovanou aterosklerózou, poruchou glukózové tolerance, hyperurikemie, porucha lipidového metabolismu.

Orgánové komplikace obezity I. Respirační: spánková apnoe, astma bronchiale Kariovaskulární: kariomyopatie, hypertenze, dyslipidemie, chronický prozánětlivý stav Renální: glomerulosklerosa Ortopedické: přetěžování opěrného systému, vadné držení těla

Orgánové komplikace obezity II. Gastrointestinální: steatohepatitida, GER, cholelithiáza, zácpa Endokrinologické: inzulinová rezistence, DM 2., syndrom polycystických ovarií, urychlený nástup puberty Psychologické: deprese, nízké sebevědomí, šikana, poruchy příjmu potravy

Prevence dětské obezity I. Těhotenství: normální hmotnost budoucí matky před těhotenstvím, přiměřený nárůst hmotnosti během těhotenství, nejíst za dva, ale dvakrát tak kvalitně Kojenecké období: dostatečně dlouhé období kojení (alespoň 6 měsíců), zavedení příkrmů ve správné době, nedávat dítěti tučné sladké mléčné výrobky, nezařazovat do jídelníčku slazené čaje a šťávy

Prevence dětské obezity II. Batolecí období: pravidelný jídlení režim, správné stolování (každé jídlo u stolu, s prostíráním, důraz na stravování s rodinou alespoň 1x denně), dostatečné množství zeleniny a ovoce na talíří, sladkosti pouze jako prvek odměny max. 1x týdně, pití pouze pitné vody, neslazený ovocný čaj Předškolní věk: snídaně doma, jídlo u stolu, žádné sladkosti, pochutiny mezi jídly, k pití pouze voda, neslazený ovocný čaj

Prevence dětské obezity III. Mladší a starší školní věk: snídaně doma před odchodem do školy, jídlo u stolu bez puštěné televize, počítače, nejíst nevhodné potraviny mezi jídly, k pití voda, do školy chodit pěšky, pokud to lze, svačinu nosit připravenou z domova (cave školní bufety, automaty), obědy ve škole, dostatečný pohybový režim

8 základních pravidel prevence obezity Pravidelné pokrmy 5 – 6x denně s pestrou skladbou. Ke každému jídlu aspoň jedna porce ovoce nebo zeleniny. Vždy snídat. Jíst u stolu, ne u televize a počítače. Pochutiny a sladkosti max. 1x týdně. Preference neslazených tekutin. Pohybová aktivita 3x týdně 30 minut do zpocení, 4 km chůze denně. 7 – 8 hodiny nerušeného spánku denně.

Léčby dětské obezity I. PLDD, endokrinolog, obezitolog dle stupně obezity Lázeňské pobyty Webové adresy, knihy Multioborová spolupráce: obezitolog, endokrinolog, PLDD, psycholog, nutriční terapeut, fyzioterapeut

Léčba dětské obezity II. Pilířem léčby je rodinná terapie Terapie je časově, finančně, lidsky náročná. K úspěšné a reálné léčby musí být jasná, srozumitelná a racionální pravidla Cílem je nejen redukce hmotnosti, ale změna životního stylu celé rodiny na trvalo.

Léčba dětské obezity III. Reálný cíl Rodina i s babičkou a dědečkem Klasické redukční diety se téměř neužívají Pravidelná pestrá strava 5x denně Dostatečná pohybová aktivita Dynamický prvek – růst Časté relapsy

Děkuji za pozornost! „Současná pandemie obezity se stala zlodějem dětství a vrahem dospělých.“