Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/14.0193.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Výživové nároky u dospívajících
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Pravidla správné výživy Racionální strava Výživová pyramida

Slide 1 Pravidla správné výživy

Slide 2…atd  Jezte pravidelně několikrát denně - jídlo rozdělte do 5 až 6 menších dávek. Energetický příjem je třeba rozložit mezi snídani – 25 %, oběd – 35 %, večeři – 25 % a dopolední a odpolední svačiny – maximálně 5 až 10 %. Pauza mezi jednotlivými denními jídly by měla být přibližně 3 hodiny.  Snažte se udržovat rovnováhu mezi příjmem potravy a energetickým výdejem  Dodržujte pitný režim – pijte minimálně 1,5 až 2 litrů tekutin denně. Alkoholické nápoje a kávu omezte na minimum.

Slide 2…atd  Konzumaci soli omezte na minimum – zvýšený obsah soli ve stravě zvyšuje krevní tlak a vede ke kardiovaskulárním chorobám. Nezapomínejte na skryté soli obsažené např. v uzeninách.  Omezte příjem tuků, zejména tuků živočišných. Dávejte přednost tukům rostlinným, které obsahují nenasycené masné kyseliny. Oříšky a semínka jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organismus.

Slide 2…atd  Nezapomínejte, že živočišné tuky jsou zdrojem cholesterolu. Tuky by neměly přesahovat 30 % celkového denního příjmu energie  Omezte cukr a sladkosti – zvyšují glykemický index, jednoduché cukry by neměly přesahovat 15% celkového denního příjmu energie

Slide 2…atd  Omezte smažené potraviny  Nezapomínejte do jídelníčku zařadit ryby (alespoň jednou týdně) – jsou významným zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, mořské ryby jsou významným zdrojem jodu.  Zařazujte do jídelníčku dostatek mléčných výrobků – zejména nízkotučných sýrů, jogurtů, tvaroh. Jsou významným zdrojem vápníku.

Slide 2…atd  Do jídelníčku zařazujte dostatek vlákniny v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.  Nekonzumujte potraviny napadené plísní nebo hnilobou  Pokrmy nezapíjejte – tekutiny ředí žaludeční šťávy, pokud jídlo zapíjíme studenou vodou, žaludek se navíc ochlazuje a tím se jeho činnost velmi zpomaluje.  Jezte pomalu a jídlo pořádně rozkousejte

Slide 1 Racionální strava

Slide 2…atd Strava by měla být pestrá, přiměřená věku a fyzické zátěži. Ideální strava by měla obsahovat:  15 % bílkovin  30 % tuků  55 % sacharidů

Slide 2…atd Vhodné rozložení stravy během dne. Energetický příjem by měl být rozložen následujícím způsobem:  snídaně 15-20%  svačina 10-15%  oběd 30-35%  svačina 10-15%  večeře 20-25%

Slide 2…atd Udržovat optimální váhu racionální stravou a dostatkem pohybu. Redukční, zejména jednostranné diety nejsou příliš vhodné, po návratu k normální stravě, se váha opět zvyšuje.

Slide 1 Výživová pyramida dle Fořta

Slide 2…atd Rozlišujeme čtyři stupně této pyramidy:  První stupeň pyramidy obsahuje: pečivo (především celozrnné a vícezrnné), obiloviny, těstoviny, rýži. Doporučená denní dávka je porcí.  Druhý stupeň pyramidy obsahuje: ovoce (denní dávka porce) a zeleninu (denní dávka porcí). Z toho vyplývá, že ovoce či zelenina by měly být součástí každého pokrmu.

Slide 2…atd  Třetí stupeň pyramidy obsahuje: mléko, mléčné výrobky (denní dávka porce), ryby, drůbež, vejce, luštěniny, netučné maso (denní dávka porce)  Čtvrtý stupeň pyramidy obsahuje: tuky, oleje, sladidla, sůl. Všechny složky z této skupiny zařazujeme do jídelníčku s rozvahou a opatrností.

Slide 2…atd Výživová pyramida: zdroj: (vyziva-zdrave[online], 2009).