Generátor střídavého proudu. K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
Advertisements

ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – konstrukce Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 13 TÉMA: Střídavé elektrické napětí.
Obsah Generátor střídavého proudu Trojfázová soustava střídavého napětí Transformátor Přenos elektrické energie Střídavý proud v energetice 1.
VY_52_INOVACE_05_03_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Otáčivý účinek magnetického pole na cívku s proudem.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné motory.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektrické stroje a přístroje
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Teorie a základní pojmy IRP 2016
Transformátory.
Elektrické stroje – transformátory Ing. Milan Krasl, Ph.D.
Elektrické stroje točivé
Výroba elektrické energie
Termika – Fotovoltaika
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Výroba elektrické energie - obecná část
TEPELNÉ MOTORY.
Fyzika – Tepelná elektrárna
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vznik střídavého proudu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Elektromotor a jeho využití
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Elektromotor.
38.1 elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střídavý proud.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Netradiční zdroje elektrické energie
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
HRAZENO Z EU -OP VK.
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_03_F9_Hanak TÉMA: Elektromagnetické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Magnetické ztráty.
jako děj a fyzikální veličina
Měření výkonu trojfázového proudu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
PaedDr. Jozef Beňuška
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_13 Střídavé.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Fyzika 4.A 8. hodina 09:34:44.
Fyzika 2.D 8. hodina 09:34:53.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Transkript prezentace:

Generátor střídavého proudu

K primárním zdrojům elektrické energie řadíme uhlí, ropu, zemní plyn, vodu v přehradách a také jaderné palivo. Přeměna energie primárních zdrojů se uskutečňuje v elektrárnách. Zde pracují generátory střídavého napětí – alternátory. V energetice se využívá střídavé napětí o frekvenci 50 Hz, které se rozvádí do míst spotřeby pomocí rozvodné elektrické sítě. V souvislosti s výrobou elektrické energie se je třeba zamyslet nad vlivem této výroby na životní prostředí (tepelné, vodní a jaderné elektrárny). Proto se hledají alternativní zdroje energie založené na využití sluneční a geotermální energie…

Princip činnosti generátoru střídavého proudu je založen na otáčení vodivé smyčky v magnetickém poli (viz. kapitola Magnetický indukční tok). Alternátor používaný v elektrárnách je upraven tak, že otáčivý pohyb koná elektromagnet, který tvoří rotor alternátoru. Střídavé napětí se indukuje v soustavě cívek ve statoru (snazší odběr proudu z cívek, které jsou v klidu). V elektrárnách je zdrojem proudu trojfázový alternátor (viz obr.). Tvoří ho tři cívky, jejichž osy svírají navzájem úhly 120°.

Trojfázové alternátory jsou konstruovány na velký výkon, a proto jsou charakteristické mohutnou konstrukcí. Stator je tvořen pláštěm, který je pevně přišroubován k nosné plošině generátoru (musí odolávat velkému momentu síly). Jádro statoru je složeno z tenkých izolovaných plechů a v jeho drážkách je uloženo vinutí cívek.

Rotor alternátoru je silný elektromagnet, uložený na ocelové ose ve středu alternátoru. Na obvodu rotoru jsou vyfrézovány drážky, do nichž je vloženo budící vinutí. Tímto vinutím prochází proud z generátoru stejnosměrného napětí (dynama), který je umístěn na společné ose a nazývá se budič. Rotory alternátorů jsou konstruovány na frekvenci otáček za minutu. Tomu odpovídá frekvence střídavého napětí 50 Hz. V elektrárnách je alternátor obvykle spojen s hřídelí hnací turbíny. Celé soustrojí se pak označuje názvem turboalternátor.

ZDROJ OBRÁZKŮ: INTERNET (ALDEBARAN.CZ) LITERATURA: Lepil Oldřich, Šedivý Přemysl: Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. 5. vyd. Praha: Prometheus, 2002.