Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s. 15.5.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Poplatky za OZE jsou hlavním problémem průmyslu ČR s cenou elektřiny Jelenovská 2013 Karel Šimeček - SVSE.
Vliv ceny elektřiny na konkurenceschopnost českého průmyslu
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Inflace.
XXII. Seminář energetiků
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Hospodaření příspěvkových organizací Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. dubna 2008 Ing. Jana Štancíková.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Snížit nebo nesnížit spotřební daň?. Navzdory zvýšení sazby nedošlo v roce 2010 k zvýšení výnosu SD.
Vliv ceny energie na konkurenceschopnost českého průmyslu Ing. Daniel Vaca místopředseda předsednictva SVSE Praha – Žofín, Fungování energetických.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15,
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Analýza hospodářského výsledku
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Ochrana práv spotřebitelů … kvalitní dodávky energií, za přiměřené ceny Ing. Jan Světlík generální ředitel a předseda představenstva VÍTKOVICE, a.s Praha, Czech Info Energy

ZÁKLADNÍ FAKTA

BOJ S KLIMATICKÝMI ZMĚNAMI vs. CENA ELEKTŘINY evropské ceny elektřiny jsou vlivem politiky klimatických změn nad cenami v ostatních částech světa v EU dochází k navyšování ceny elektřiny o podporu obnovitelných zdrojů obchodování s emisemi (EU ETS) více něž 1/3 ceny ekologickou spotřební daň, čímž se Evropa stává nekonkurenceschopná cena elektřiny v ČR je od roku 2010 nad průměrem EU díky neustálému nárůstu příspěvku na obnovitelné zdroje je „reálná šance“ dosáhnout v této kategorii světového prvenství jednou z hlavních příčin je tzv. Boj s klimatickými změnami

VLIV PODPORY OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ NA CENU ELEKTŘINY

VÝVOJ VÝROBY ELEKTŘINY Z OZE V ČR V LETECH

20041,502 miliard Kč 20051,759 miliard Kč 20062,319 miliard Kč 20072,754 miliard Kč 20083,261 miliard Kč 20094,545 miliard Kč ,101 miliard Kč ,322 miliard Kč ,713 miliard Kč ,444 miliard Kč NÁKLADY NA PODPORU OZE V LETECH

VÝBĚR PODPORY OZE V ROCE 2013

KOLIK PLATÍME NA PODPORU OZE? Pořadí v ČR odběr / tržby Společnost Spotřeba (MWh) Poplatek na OZE v letech 2010 až 2013 (Kč) Celkem za společnost (Kč) / 19České dráhy / 6Unipetrol / 17ArcelorMittal Ostrava / 16Třinecké železárny / 12OKD / 4AGROFERT Holding / 1Škoda Auto / --SPOLANA / 41VÍTKOVICE / --Česká rafinérská / 46AGC Flat Glass Czech / 56Czech Coal / 91Linde Gas / 93Spolchemie / --Českomoravský cement / --SYNTHOS Kralupy / --Lovochemie / --Lasselberger / --Borsodchem MCHZ / --KAVALIERGLASS / --ŽĎAS Celkem

OTÁZKY K DISKUZI … Jsme opravdu tak silná ekonomika, která si může dovolit vynakládat desítky miliard korun ročně na podporu OZE? Mají tyto vynaložené prostředky nějaký multiplikační efekt na hospodářství ČR? Proč takovéto prostředky nejsou raději využity na investice a vznik nových pracovních míst? Je vhodné zvedat náklady rodin a tím zvyšovat tlak na zvýšení mezd zaměstnanců? Je správné kvůli podpoře OZE likvidovat český průmysl?

DŮSLEDKY PODPORY OZE NA PRŮMYSL

DOPADY POZE NA ENERGETICKY INTENZIVNÍ PRŮMYSL V oborech těžkého průmyslu – chemie, hutnictví, papírenství, sklo a keramika v průměru došlo k poklesu ziskovosti oproti roku 2012 o 20 – 30% Dalších 30 – 50% zisku může pozřít recese meziročně 2012 / 2013 Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 583 OdvětvíCelkemChemieHutnictví Papírenství TeplárnySklárny Ostatní Počet respondentů Zisk 2012, resp (tis. Kč) Meziroční navýšení nákladů za OZE (tis. Kč) Procento odebraného zisku 9,59%24,05%19,96%29,77%6,80%28,50%4,50% Počet podniků, které se z titulu nárůstu poplatku za OZE mohou ocitnout ve ztrátě naroste z 9% na 14%

DOPADY POZE NA ENERGETICKY INTENZIVNÍ PRŮMYSL Zátěž poplatky za OZE pro energeticky intenzivní průmysl v roce 2013 dosáhne ekvivalentu 48 – 60% zisku V souvislosti s nadcházející odbytovou krizí hrozí masivní propad průmyslu do ztráty absolutně Výše příspěvku na OZE (Kč/MWh) 583 OdvětvíCelkemChemieHutnictví Papírenství TeplárnySklárny Ostatní Počet respondentů Fiktivní zisk 2012, tj. bez OZE (tis. Kč) Navýšení nákladů za OZE (tis. Kč) Procento odebraného zisku 27,46%52,99%47,64%60,14%20,62%58,66%14,35% Na podporu OZE je průmyslu odebráno v průměru 27,5% zisku před zdaněním

PRŮMYSL v ČR – ZISK vs. POPLATKY NA POPORU OZE Poplatky na OZE musí platit i společnosti ve ztrátě, v některých odvětvích odebírají většinu zisku, výrazně zdražují železniční a MH dopravu

SROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA OZE PRO PRŮMYSL V EU rok GWh1000 GWh Czech Republic€ ,0%€ ,0% Germany€ ,0%€ ,0% France€ ,9%€ ,2% Srovnatelný průmyslový podnik platil v roce 2012: při odběru 150 GWh ve Francii 5× méně, náklady má nižší o 49 mil. Kč a 34× méně v Německu, náklady má nižší o 61 mil. Kč při 1000 GWh ve Francii 31× méně, náklady má nižší o 405 mil. Kč a 34× méně v Německu, což představuje rozdíl více než 407 mil. Kč !!!

POMĚR NÁKLADŮ NA ELEKTŘINU V LETECH 2009 – 2013 Regulované položky za 5 let vzrostly z 26% na 49%

POPLATKY NA DISTRIBUCI A OZE PRO VELKOODBĚRATELE při odběru 340 GWh náklady na distribuci elektřiny v Kč / meziroční změna % ,5%7,1%0,2%4,9%-1,3%-0,5% náklady na podporu OZE v Kč / meziroční změna % ,4%28,0%218,8%122,4%13,3%39,1% suma regulovaných plateb v Kč / meziroční změna % ,4%8,7%19,9%33,0%4,6%16,7%

POROVNÁNÍ REGULOVANÝCH NÁKLADŮ V LETECH 2007 a 2013 porovnání nákladů na regulované platby v elektřině v roce 2007 a náklady na distribuci v Kč / změna % % náklady na podporu OZE v Kč / změna % % suma regulovaných plateb odběratele v Kč / % %

VLIV PODPORY OZE NA CENU ELEKTŘINY

PŘÍLEŽITOSTI A CÍLE PRO ROK 2013

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V OBLASTI PODPORY OZE MPO provedlo analýzu možností zmírnění dopadů poplatku OZE původní návrhy řešení z dílny MPO byly pro diferenciaci podpory od spotřeby 10 GWh/rok/odběrné místo model nejprve počítal s diferenciací až k nulovému poplatku následně se dvěma maximálními sazbami - pro obyvatelstvo 583 Kč/MWh a pro průmysl 384 Kč/MWh průmysl byl v pozitivním očekávání spuštění diferenciace v současnosti se cíl záchrany českého průmyslu stále více vzdaluje Jak se k diferenciaci poplatků na OZE postaví Evropská komise???

NUTNÉ ZMĚNY 1.Snížit poplatky na OZE - nutnost a priorita pro konkurenceschopnost českého průmyslu! 2.Uzákonit výši státního příspěvku a velikost maximálních plateb spotřebitelů na POZE! 3.Nezatěžovat průmysl platbami nad úrovní evropské konkurence! 4.Snížit poplatky za distribuci elektřiny!