Osnova edukace pro všeobecné sestry na onkologické ortopedii R. Grymová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BRONCHOSKOPIE Vlasta Urbánková.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Digitální učební materiál
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Šíření infekcí.
Lumbální punkce Slavíková Lenka DiS..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Alimentární onemocnění
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Choroby střev.
Ošetřovatelská péče o nemocného po transplantaci kostní dřeně
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Sdělování nepříznivých informací.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Alimentární onemocnění
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
VY_32_INOVACE_TMM22160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 10
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Potraviny pro zvláštní výživu
Poruchy výživy starších nemocných
Anémie Hejmalová Michaela.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Využití radiotechnologie v onkologii
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
PESTROST STRAVY.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vliv radiace na člověka
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Prevence onkologických onemocnění – kde hledat informace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
= přeměna látek a energií
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Osnova edukace pro všeobecné sestry na onkologické ortopedii R. Grymová

EDUKACE jako pojem  Vyjadřuje proces výchovy a vzdělávání  Výchova nemocného k samostatnější péči o vlastní onemocnění  Pacient by měl získat nové informace, pochopit je a umět je použít  Cílem je dosáhnout určité změny v chování pacienta tak, aby podporoval své zdraví, nebo předcházel komplikacím

JAK ZAČÍT?  Myslete na to, že se pacient dozvěděl špatnou zprávu, která mu převrátila život naruby  Požádejte ho, aby si na Vás udělal čas ( nenuťte ho )  Domluvte se na přítomnosti blízké osoby  Domluvte se s kolegyní na zastoupení ( není vhodné abyste od pacienta odcházela v průběhu rozhovoru )  Najděte klidné místo a zajistěte soukromí  Snažte se mluvit pomalu, srozumitelně a dávejte najevo empatii  Dodávejte odvahu, ale neslibujte, co nemůžete splnit

Nežádoucí účinky chemoterapie  Zvracení Antiemetika, setrony Odlehčená strava, vhodné nápoje  Nechutenství Ztráta tělesné hmotnosti  Ztráta ochlupení Ostříhání vlasů Vlasová náhrada

Nežádoucí účinky chemoterapie  Dřeňový útlum = za 5-10 dnů Leukocyty – imunodeficit Erytrocyty, hemoglobin – únava, dušnost Trombocyty- krvácení

Komplikace chemoterapie  Vyplývající z dřeňového útlumu Febrilní neutropenie – TT nad 38,5 st C Záněty – DÚ – aftózní výsev - střevní sliznice – průjmy… - kůže, nehty – záděry… Anemie – únava, dušnost, malátnost Krvácení – nos, drobná poranění

Komplikace chemoterapie  Extravazace cytostatika Zánět žíly až odumření tkáně  Poškození orgánů Játra Ledviny Sluch Nervy - periferní Reprodukční orgány  Ž – dočasná ztráta menstruace  M – útlum tvorby spermií ( možnost uložení ve spermabance )

Prevence komplikací  Prevence zánětů DÚ – zvýšená hygiena, desinfekce nealkoholovými přípravky s anestetikem, neodstraňovat povlaky z porušených míst Trávicí trakt – netučná, nenadýmavá strava, hojný pitný režim, zvýšená hygiena konečníku Kůže – desinfekce i velmi drobných poranění, promašťování kůže

Prevence komplikací  Při dřeňovém útlumu Nezdržovat se v nevětraných prostorách s velkým množstvím osob Používat ochranou ústní roušku Eliminovat návštěvy Vyvarovat se styku s nachlazenými lidmi Včas informovat lékaře při sebemenším podezření na přítomnost zánětu v těle Preventivní podávání ATB a ATM Izolační režim

VENÓZNÍ PORT  Vysvětlit co to je, předat brožuru  Zdůraznit výhody  Zmínit možné komplikace ( zbytečně nevystrašit )  Vysvětlit režim před zahojením operační rány

Stravování  Před chemoterapií Zvýšený pitný režim Vyhnout se těžkým jídlům  Při chemoterapii Nepít koncentrované ovocné šťávy a sycené vody Vhodné jsou čaje a neperlivá voda Strava dle vlastního uvážení ( někdo nejí vůbec, aby předešel zvracení, ale není to nutné ) Suchá jídla ( sušenky, suché pečivo, piškoty )

STRAVOVÁNÍ  Mezi cykly Pestrá strava na vitamíny, bílkoviny a vlákninu Maso řádně upravené ( vařené, dušené ) Vyhněte se sýrům s plísní ( riziko přenosu infekce ) Netučná, nekořeněná strava Při nechutenství sipping

Stravování  Při úbytku tělesné hmotnosti Sipping – nutridrink….

ODPOČINEK  Hodně odpočívat  Vyhýbat se fyzické námaze  Procházky v přírodě  Psychická pohoda  Dělejte co máte rádi

KONTROLA POCHOPENÍ  Klást zpětné dotazy ( nejlépe otevřené otázky )  Ujistit, že jsme kdykoliv k dispozici  Předat telefonní kontakt na oddělení ( možnost volat 24 hodin denně )

Závěrem… Lepší několik planých poplachů, než jedna velká komplikace…