Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhKáva Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s pěstováním, druhy a produkcí kávy Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Káva, sklizeň, druhy kávy, produkce Datum Potraviny a výživa – Káva, druhy
Káva Pěstování, druhy
Pěstování kávy Až do konce 18.st. bylo převážně výsadou obyvatelů Arabského poloostrova. Pro zdejší pěstitele a obchodníky byla káva velkým zdrojem příjmů. Vývoz zelené kávy byl pod těžkými tresty zakázán a Arabové záměrně znehodnocovali kávová semena varem, aby nemohlo dojít k vypěstování kávovník mimo Arábii. Největší zásluhu na rozšíření pěstování kávy i v jiných oblastech světa mají Holanďané, kteří na počátku 17.století tajně přivezli zelená kávová semena z Jemenu.
Kávovník Plod se podobá třešni, pod obalovou vrstvou jsou 2 proti sobě uložená zrna Protože keř plodí několikrát do roka vidíme květy i dozrávající plody zároveň
Kávová plantáž
Druhy kávy Ze 60 druhů kávy, které jsou nám známy, se jen tři druhy pěstují extenzivně. Coffea Arabica, špičkové chuti. Coffea Robusta, která se těžko sklízí, ale je velmi odolná. Coffea Liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii. Vyniká hořkou chutí
Arabica Vysoký keř, dosahující výšky 3 metrů 70% celosvětové kávové produkce Pěstuje se ve vyšších výškách než robusta (cca 1000 až 1800 m) Přináší plody po třech až čtyřech letech od vysazení a nese je cca 25 let Sklízí se dvakrát až třikrát ročně. Ruční, nákladná sklizeň Plody zrají až devět měsíců Méně odolná proti škůdcům Káva s výraznou, velmi variabilní chutí, méně hořká
Robusta Keř či strom dosahující až 15-metrových výšek. 25% světové produkce. Pěstuje se ve výškách m. Přináší plody již po dvou letech. Semena jsou menší než u kávovníku arabika, jsou horší kvality. Používá se často do kávových směsí. Obsahují více kofeinu než semena kávovníku arabika. Méně náročný na kvalitu půdy, větší výnosy. Strojový sběr. Odolnější vůči nemocem a nepřízním počasí. Více hořká.
Liberica Tento silný a mohutný kávovník dorůstá výšky až 18 metrů, má velké listy a velká zrna, poskytuje bohatou úrodu, ale zrna mají pouze průměrnou kvalitu. Káva druhu Liberica je velmi hořká, ale jsou oblasti, kde se i toto cení.
Opakování Vyjmenuj druhy kávy a popiš rozdíly mezi druhy
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: