ELRC Seminář, Praha, 15. 12. 2015 Jan Hajič (MFF UK) Jak je možno se zapojit? 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

E-knihy E-čtečky Zkušenosti NTK Jana Římanová, Národní technická knihovna,
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Cyklus seminářů na téma: Obrazové dokumenty Změna názvu i pořadí seminářů vyhrazena.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
EVIDENCE OBYVATEL. Archivnictví  Archivnictví je upraveno zákonem č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě. Archivnictví je řízeno vnitřní státní.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Možné hrozby, právní aspekty a technické řešení
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
Archivnictví a spisová služba
Uchovávání diplomových prací na českých vysokých školách Ivo Brožek.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
© 2007 IBM Corporation Duben, 2007 Dokumentová řešení IBM pro státní správu Daniel Beneš.
Informační kulturní portál
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Systém DESA DŮVĚRYHODNÁ ELEKTRONICKÁ SPISOVNA A ARCHIV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Krajská digitální spisovna Vazby mezi projekty 2 Vysvětlivky: TCK … Technologické centrum kraje eSpS … Elektronická spisová služba DUD …
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
ELRC Seminář, Praha, Tomáš Svoboda Jan Hajič Jazyky a jazykové technologie v České republice 1.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
ELRC Seminář, Praha, Panel: je možno se zapojit?” Jan Hajič (MFF UK) 1.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Práce s datovými úložiště Jan Málek. Cíl studia Získat přehled o základních životních fázích dokumentu, povinnostech původce při jeho uchování a typech.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informačních systémů veřejné správy
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Espacenet Seminář Patentové databáze přístupné na internetu
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
GDPR ve školství Pavel Škarban Tábor,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

ELRC Seminář, Praha, Jan Hajič (MFF UK) Jak je možno se zapojit? 1

ELRC Seminář, Praha, Současný stav –CEF.AT v začátcích Potřebujeme sbírat data (texty, překlady) –Jazyková data „nestárnou“ (příliš) – je třeba a možno začít hned Příspěvek veřejných organizací a státní správy –Možnosti: Identifikovat webové stránky, kde data jsou ke stažení –jsou-li chráněna, domluvit podmínky a způsob předání Identifikovat stávající archívy, domluvit předání, právní aspekt Ideální stav (technologicky) –publikované API pro přístup k otevřeným datům Jednou to bude třeba udělat stejně... – EU Open Data Portal (textové i datové zdroje) Data, data, data... 2

ELRC Seminář, Praha, Uložení do repozitáře (prozatím do Clarin/META-SHARE na –Rozliší se plně otevřená data (texty) a texty jen pro výzkum/vývoj –Metadata –Systém postupného doplňování novými texty a překlady API, periodické předávky,... Systémy překladu budou vyvinuty v rámci CEF.AT –Podle domény (zdraví, právo, průmysl, zemědělství,...) V závislosti na (nad)kritickém množství dat –Podle párů jazyků CEF.AT bude výsledný systém provozovat –Po registraci dostupný a využitelný pro všechny úrovně státní správy Co se s daty bude dít? 3

ELRC Seminář, Praha, Konzultace 4 ELRC Technical and Legal Helpdesk – Právní aspekty –Autorské právo, ochrana osobních údajů, (zákon o archivnictví) Technické aspekty –Uchovávání dokumentů v instituci –Přístup, omezení [Organizační aspekty] –Oběh dokumentů, spisová služba,... Používání systému překladu (ÚFAL MFF UK) –Co lze a nelze překládat automaticky Právně, technicky, časově Použití jiných technologií analýzy jazyka (ÚFAL MFF UK) –Posouzení vhodnosti použití, možnost spolupráce na specifikaci –Možnost dlouhodobější spolupráce