Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – 15. 2. 2013, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Lidé mezi lidmi Bc. Alena Brožková, Domov bez zámku Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb ve Finsku Kirsi Konola, KVPS& EASPD Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Překročili jsme Rubikon? Jsme již nezvratně na cestě od ústavů k poskytování služeb v běžné komunitě? 1.března 2011 Hradec Králové Individuální projekt.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha

Obsah 1.Historie deinstitucionalizace (DI) v Maďarsku 2.Národní strategie DI 3.Výzva k předkládání návrhů na DI 4.Podpora procesu DI a cesta vpřed

Obsah 1.Historie deinstitucionalizace (DI) v Maďarsku 2.Proces DI v Maďarsku 3.Výzva k předkládání návrhů na DI 4.Podpora procesu DI a cesta vpřed

1.Historie deinstitucionalizace (DI) v Maďarsku  První kroky v 90. letech  Sorosova nadace podporuje život v komunitě  Vznik komunitních služeb –podpůrné služby (za úhradu): »dopravní služby »osobní asistence –denní péče (za úhradu): »osobní rozvoj »stravování –služby na podporu rodiny

1.Historie deinstitucionalizace (DI) v Maďarsku  v roce 2003 se proces zpomalil a následně se zcela zastavil  posílení role státu  finanční podpora institucí za účelem budování skupinového bydlení  někteří poskytovatelé občanských služeb vyvinuli komunitní služby

1.Historie deinstitucionalizace (DI) v Maďarsku Legislativní kontext Zákon XXVI z roku 1998 o právech a rovných příležitostech osob se zdravotním postižením Zákon CXXV z roku 2003 o rovném zacházení a podpoře rovných příležitostí Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením (zákon XCII z roku 2007) Rozhodnutí vlády č. 1257/2011 (VII.21.) o strategii a provádění vládních úkolů spočívajících v přechodu od poskytování ošetřovatelských a pečovatelských služeb osobám se zdravotním postižením velkými sociálními institucemi k poskytování těchto služeb v komunitním prostředí

2. Proces DI v Maďarsku Rozhodnutí vlády č. 1257/2011. VII.21.) o strategii a provádění vládních úkolů spočívajících v přechodu od poskytování ošetřovatelských a pečovatelských služeb osobám se zdravotním postižením velkými sociálními institucemi k poskytování těchto služeb v komunitním prostředí (Národní strategie)

2. Proces DI v Maďarsku vytvořit Národní orgán pro DI vypracovat akční plány pro jednotlivá tříletá období zaměřit se na finanční zdroje EU s ohledem na postup přechodu vytvořit metodiku hodnocení intenzity podpory

2. Proces DI v Maďarsku definovat rámce podporovaného bydlení včetně odborných a finančních aspektů organizovat školení odborníků v oblasti vzdělávání, sociálních služeb a zdravotnických služeb vytvořit síť mentorů na podporu procesu transformace informovat společnost včetně akcí vedoucích ke zvyšování informovanosti

3. Výzva k předkládání návrhů na DI  první výzva k předkládání návrhů v roce 2009 byla zrušena  po zahájení Národní strategie byla v roce 2012 vydána nová výzva k předkládání návrhů  Operační program pro sociální infrastrukturu - financování  Návrh - 6 žadatelů předložilo plány na uzavírání institucí a rozvoj služeb jiného typu

4. Podpora procesu DI Nezisková společnost „Equal Opportunities of Persons with Disabilities non-profit Ltd.“:  školení mentorů  vytváření a provoz sítě mentorů  dohled nad mentory  provoz systému konzultantů v oblasti hájení práv

5.... cesta vpřed Vláda:  Spolupráce s orgánem pro DI, sociálním metodickým konsorciem a se všemi 6 žadateli  Pomoc při stanovení požadovaných schopností a dovedností  Pomoc při zkoumání počátečních obtíží

5.... cesta vpřed Nezisková společnost "Equal Opportunities of Persons with Disabilities non-profit Ltd." :  Analýza rizik plánovaného procesu DI  Shromažďování a sdílení osvědčených postupů  Vytvoření metodických pokynů pro DI

Děkuji za pozornost. Miklós Szentkatolnay Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.