Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Advertisements

P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
M.C.TRITON, spol. s r.o. „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Role dat v procesu rozhodování?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Hlavní město praha a integrace cizinců
Spolupráce s obcí a dalšími partnery při transformaci sociální služby
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Náměty pro činnost Národního fóra
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
DĚTskÉ SKUPINy Podpora implementace dětských skupin Reg. č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/ Lenka Pejchalová Olomouc,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Děti na cestě z ústavů Zlata Brůžková, LUMOS
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
„Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v Moravskoslezském kraji II“, reg. č. CZ.1.04/3.1.00/A ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Ostrava.
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Komunitní plánování sociálních služeb
Komunitně plánujeme na Brandýsku
Transkript prezentace:

Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha

Otázky k diskusi v rámci této části workshopu Potřeba propojenosti procesu plánování sociálních služeb a transformačních aktivit. Skloubení aktivit na obecní i krajské úrovni. Překážky, problémy. Cesty, východiska k jejich potlačení, možnému řešení.

Plánování sociálních služeb systémově… Pro obce možnost. Pro kraje povinnost. Potřeba propojenosti obecních strategií s krajskými a národními.

Proces stejně důležitý jako výsledek Dodržení principů komunitního plánování. Potřeba analýzy sociálně demografických charakteristik regionu, sociálních služeb, potřeb občanů, finančních toků v oblasti… Potřebnost x Dostupnost Výstup – kompromis mezi přáními a možnostmi zdrojů v regionu

Transformace služeb z pohledu obecního plánování sociálních služeb Co to pro nás znamená? Co nám to přinese? V čem nám to zkomplikuje život?

Cvičení

Rozdělení na skupiny (papír, fixy) Zadání: 1)Zkuste ve skupině stanovit co nejvíce možných překážek a problémů, ke kterým může docházet při plánování služeb a současně realizaci transformačních aktivit. 2)Určete možné cesty, východiska, podněty k řešení či potlačení výše nadefinovaných problémů

Možné překážky a cesty k řešení? Potřeba zapracovat principy transformace již do obecních strategií - deklarace samosprávou. Reálné aktivity v souladu s vizí. Projev těchto principů do systému financování služeb – dotační politika obce, kraje. Nebudovat další „ústavy“.

Možné překážky a cesty k řešení? Potřeba organizačně ukotvit transformaci do procesu plánování na úrovni obce i kraje. Reflexe oborových přesahů. Spolupracovat se všemi, jichž se problematika týká (nejen představitelé zadavatelů, státní správy, poskytovatelé služeb, + uživatelé, rodinní příslušníci, opatrovníci, veřejnost…).

Možné překážky a cesty k řešení? Malá informovanost společnosti - potřeba práce se samosprávou (významná pomoc či naopak), veřejností – vysvětlovat principy změn – vhodná komunikační strategie.

Možné překážky a cesty k řešení? Spolupráce při hledání vhodných lokalit. Řešit problémy cílových skupin a nikoliv potřebu využít neprodejné pozemky, investice do budov (nepotřebný objekt).

Možné překážky a cesty k řešení? Vnímat uživatele příspěvkových organizací kraje jako ty, s jejichž potřebami je třeba v rámci obecního plánování služeb také pracovat.

Možné překážky a cesty k řešení? Pracovat se skutečnými potřebami občanů nikoliv domnělými - v návaznosti hledat odpovídající sociální službu. Orientovat se v možnostech (obsah druhů sociálních služeb, náhradní řešení – návazné služby). Poučit se ze zkušeností, využívat možné zdroje. Plánovat společně pro větší území.

Co nám to přinese?? Příležitost dostát se ctí povinnostem obce ukotveným v legislativě (po transformaci místa pro potřebné občany přímo z obce). Pomoci občanům, kteří již žijí v části obce (v ústavu) žít důstojným životem, vyjít vstříc jim i jejich rodinným příslušníkům v místě nových služeb. Pracovní příležitosti v místě. Příležitosti pro místní podnikatele (mj. uživatelé a jejich blízcí = kupní síla). Využívání všech místních zdrojů (příležitost přivézt do regionu peníze, daně).

Systémově a společně příklad Moravskoslezský kraj Řídící skupina SPRSS PS pro kvalituPS obcí II. typu PS financování SS PS pro strategii integrace romské komunity PS protidrogové prevence PS pro transformaci SS v MSK PS pro transformaci zařízení pro děti Skupina organizací v transformačním procesu ?

Děkuji Vám za pozornost. Šárka Hlisnikovská Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb.