Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_10.2.8. Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Doplňte ke správnému roku odpovídající událost
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Jaroslav Hašek PaedDr. Hana Vítová St ř ední pr ů myslová škola, Mladá Boleslav, Havlí č kova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Jaroslav Hašek
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jaroslav Hašek
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Drda Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jaroslav Hašek 1883 – ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval.
Jaroslav Hašek. Život -publicista, novinář a spisovatel. -syn středoškolského suplenta. -K životu rodiny patřily neustálé starosti, nouze a strach o existenci.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
AUTOR: Marcela Kaderová
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Kultura v předválečném Československu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
První světová válka. Vznik československého státu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osudy dobrého vojáka Švejka
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
AUTOR: Marcela Kaderová
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
Česká próza mezi válkami
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Slouží jako výklad o životě Jaroslava Haška a jeho Osudech dobrého vojáka Švejka za světové války.

Jaroslav Hašek Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Jaroslav Hašek (1883 – 1923) Český spisovatel, publicista a novinář, autor nejpřekládanější knihy české literatury Po nedokončených studiích na gymnáziu se vyučil drogistou a nakonec maturoval na obchodní akademii Vedl bohémský a tulácký život V roce 1911 založil „Stranu mírného pokroku v mezích zákona“ – satirická politická strana

Hašek na frontě Narukoval v roce 1915 a odjel na haličskou frontu v Rusku 1915 – 1916 byl v zajetí a vstoupil do Československých legií Zúčastnil se bitvy u Zborova Přestoupil z čs. legií do Rudé armády

Haškovo dílo Trampoty pana Tenkráta (1912) Můj obchod se psy a jiné humoresky (1915) Dobrý voják Švejk v zajetí (1917) Dobrý voják Švejk před válkou a jiné podivné historky (1922) Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války ( ) a jiné

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války Román – znesvěcuje celý oficiální svět, armádu, panovnický rod, církev Skutečnost se přijímá tak, jak je, bez iluzí a ideálů, smysl mají jen právě přítomné základní hodnoty: „Takový mariáš je vážnější věc než celá vojna.“ (Švejk) Nemají jednotnou zápletku a souvislý děj – je to volný sled výjevů, rozhovorů a Švejkových vyprávění

Román začíná zprávou o sarajevském atentátu, odehrává se nejprve v Praze, potom v jižních Čechách a v Uhrách, nakonec v Haliči Švejkův jazyk – mluvená čeština včetně vulgarismů, vojenská hantýrka, rakouská němčina, maďarské a polské výrazy „Tak nám zabili Ferdinanda,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi …. „ Kterýho Ferdinanda, paní Müllerová?“, otázal se Švejk… „Poctivej člověk je všude váženej, ctěnej, spokojenej sám se sebou a cítí se jako znovuzrozenej, když jde ležet a může říct:´Dneska jsem byl zase poctivej´."

Josef Švejk Někdy působí jako rafinovaný šibal, jindy jako nevědomý prosťáček Klid zachovává i ve chvíli, kdy mu hrozí smrt Je mazaný i naivní, směšný i vysmívající se Svou horlivostí přivádí úřady a nadřízené k zuřivosti – rozkládá tak válečnou mašinerii a ukazuje její nesmyslnost Socha Josefa Švejka v Humenném

Zajímavé odkazy na-ct24/osobnosti-na-ct24/ kez- bychom-byli-narodem-svejku-rika-radko- pytlik/ na-ct24/osobnosti-na-ct24/ kez- bychom-byli-narodem-svejku-rika-radko- pytlik/ g4 g4

Použité zdroje AUTOR NEUVEDEN. clavis.vrana,cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Josefa Lady AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Bux.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Bookfun.eu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Ipuda.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Arara.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Audioknihy,heureka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHYRA, Igor. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: